ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Mavi Anka’dan Türkan Saylan -

   .::


Seyfi GÜL     
  Yayın Tarihi: 11.6.2014    


Foça Mavi Anka’dan Türkan Saylan



Foça Belediyesi Mavi Anka Tiyatrosu özellikle kız çocuklarının okuması için gösterdiği olağanüstü çabayla anılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin efsane başkanı Türkan Saylan’ın yaşam öyküsünün anlatıldığı ”Türkan” adlı oyunla sahne aldı.

10 Haziran 2014 Salı günü saat 20.30’da Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyunu bazı belediye meclis üyeleri ve STK temsilcileriyle birlikte salonu tamamen dolduran Foça sanatseverler bazen hüzün, bazen coşkuyla izlediler. 2009 yılında uzun süre tedavi gördüğü kanser hastalığından vefat eden Prof.Dr. Türkan Saylan’ın yaşamının ilk yılları, dermatoloji uzmanı tıp doktoru olarak yurdun her bölgesinde cüzzam (Lepra) hastalığı ile ilgili çalışmaları, cüzzamlı hastalara sevgiyle yaklaşımı, Türkiye’deki kadın sorunları, ÇYDD’nin kurucuları arasında yer alarak okula gitme olanağı olmayan, yada gönderilmeyen binlerce kız çocuğuna umut olması, oğullarıyla ve çevresiyle ilişkileri tiyatral bir dille aktarıldı. Oyun; hastalığının ileri dönemlerinde bile hayattan kopmaması, ÇYDD’nin 20 kuruluş yıldönümü için düzenlenen geceye inatla kendini hazırlaması, “Ergenekon” davasının bir unsuru olarak suçlanması ve evinin polisçe basılması sahneleriyle devam etti. Zor günler yaşatılan Saylan’ın balkonundan sevenlerine hitaben yaptığı “Bana tuttuğunuz bu alkışlar çocuklarımızı ortaçağ karanlıktan kurtarmak için yaptığım çabaya, onların insanca yaşaması için bu alkışlar” sözleriyle sona erdi.



Oyunu Uşak Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Nilay Yurtören yazdı. Yönetmenliğini tiyatronun genel sanat yönetmeni de olan Tuncay Arslan yaptı. Hepsi Cemil Midilli Lisesi öğrencisi olan 20 genç rol aldı. Bir saati aşkın süreyle devam eden oyunun Türkan Saylan rolüyle her sahnesinde yer alan Şenay Kıbrıslı hatasız oyunuyla ayakta alkışlandı.

Oyun sonrası Foça Belediye meclis üyesi Beyhan Türker emeği geçenler adına yönetmen Tuncay Arslan’a teşekkür ederek çiçek verdi.



Seyfi GÜL









Okunma: 3207
Okunma: 3207











Uluay   
ZEYNEP'ce   




1051

   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)