ISSN 1308-8483

FOÇA KENT KONSEYİ’NE AÇIK MEKTUP…

Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 4.12.2012    


FOÇA KENT KONSEYİ’NE AÇIK MEKTUP…


Öncelikle hemen söylemeliyim; güzel ilçemizde de “Kent Konseyi”nin oluşmasına çok sevinenlerdenim. Foça’nın bugünü ve yarını için önemli çalışmalar yapacağına içtenlikle inanıyorum. Çünkü Kent Konseyleri: Yerel Yönetimlerle kentte yaşayanların hemşerilik hukuku içinde kentin sorunlarının,önceliklerinin, vizyonlarının tartışıldığı,çözümlerin geliştirildiği; ortak aklın ve uzlaşmanın zemin bulduğu; demokratik yapısı ile kaliteli ve yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif rol almayı hedefleyen kuruluşlardır.Yeter ki çalışmaları, aldığı kararlar yerel yönetim tarafından önemsenip benimsensin.

Peşrevi daha fazla uzatmadan hemen asıl konuya geleyim. 2000 yılı başından bu yana Foça’da yaşamayı bilinçli olarak tercih eden, yaşadığı kente sorumluluk duyan, dedikoduyu sevmeyen, yaşadığı çevre ile ilgili düşüncelerini gerektiğinde yazılı olarak kamuoyu ile paylaşmayı adet edinmiş sade bir vatandaş olarak FOÇA KENT KONSEYİ’nde tartışılmasını arzuladığım konuları (özel nedenlerle sık sık Foça dışına gitme zorunluluğum bulunması nedeni ile toplantılarına katılamayıp gündemlerini izleyemediğim için) başlıklar halinde yazmayı görev bildim:

1- Anadolu uygarlığını Akdeniz’e taşıyan bu görkemli kent için kaç kitap, kaç dergi, kaç makale yayınlandığı, kaç film çekildiği bunların şimdi nerelerde olduğunun saptanma çalışmalarına zaman yitirmeden başlanmalı, bu eserler Foça Halk Kütüphanesi’ne kazandırma yolları bulunmalıdır.

2- Bugüne kadar doğru, düzgün ve eksiksiz bir FOÇA KAYNAKÇASI yayınlanmamıştır. Kültür yaşamımızın bu büyük eksikliği en kısa sürede tamamlanmalıdır.

3- Foça’mızın doğal ve tarihi dokusu mutlaka korunup zenginleştirilmeli, daha önce alınan kararlar gereğince “Eski Foça Evleri”nin restore çalışmaları ödünsüz sürdürülmeli, restorasyon ihtiyacı olanların sahipleri teşvik edilip desteklenmeli, Yerel Yönetimce kolaylıklar sağlanıp yeni yapılacak yapılara (yasaların elverdiğince) Eski Foça Evleri sitili projelendirme zorunluluğu getirilmelidir.

4- Restorasyonu bitirilen yapıların kimlik katalogları çıkarılmalı ve bunlardan oluşan bir “Eski Foça Evleri Albümü” (varsa öyküleriyle birlikte) hazırlanmalıdır.

5- Kentin park ve bahçeleri, sokakları, tepe ve yamaçları, adaları ve yarımadaları zeytin ağaçları ya da fıstık çamı ağaçları ile donatılmalı; bu noktadan hareketle amaç: Ege’nin mavi sularına bakan “Zeytin ve Çam Yeşili” bir Foça yaratmak olmalıdır. Böylesi bir kampanyaya öncülük etmek Foça Kent Konseyi’ne ne güzel de yakışır..

6- İlçemiz için bugüne kadar oluşan “Foça deyince akla balık ve rakı gelir” imajı, “Foça, bir kültür ve turizm kentidir” anlayışına dönüştürülmelidir.

Bunun için:

a- İlki, 23-25 Ağustos 1996 tarihleri arasında düzenlenen “Foça Sempozyumları” mutlaka sürdürülmelidir. Bu sempozyumlar, Yerel Yönetimin sponsorluğunda Ege ya da 9 Eylül Üniversitelerince düzenlenmeli; toplantılara ülkemizin en seçkin uzman ve bilim adamlarının ve halkın katılımı sağlanmalı; buradan çıkacak kararlar yerel yönetimce ödünsüz uygulanmalıdır.

b- Foça, ne talihlidir ki; bilinçli, donanımlı, birikimli insanlar tarafından yerleşim yeri olarak tercih edilen bir yöredir. Yerel Yönetim, bu insanların deneyimlerinden ve Foça sevgilerinden yararlanma yollarını bulmalıdır.

c- Rahmetli Reha Midilli’nin Foça Belediyesi’ne verdiği ve “rehaneclamidillivakfi.org” sitesinde yayınlanan “FOÇA BELEDİYESİ’NE TARİHİ DİLEKÇE”, Kent Konseyi Üyeleri’nce bir kez daha ve dikkatle okunmalıdır.

7- Daha fazla gecikmeden İzmir-Foça arasını deniz ulaşımına açmanın yolu yöntemi bulunmalıdır. (Bu konuyu “focafoca.com” sitesinde ayrıntılı bir makale yazarak kamuoyu ile daha önce paylaştım. Merak edenler bu sitedeki köşemden okuyabilirler.)

8- İnsanların da kentlerin de belleği (hafızası) maalesef zayıftır. Yaşamın en değerli hazinesi olan belleğin güçlenmesi ve gelecek kuşaklara taşınması için mutlaka bir “Kent Müzesi” kurulmalıdır. Bu iş için Celile Hanım Köşkü ne kadar da uygundur, bir bilinse. (Bu konudaki en önemli örnek çalışmalar ülkemizde Bursa ve İnegöl Kent Müzeleridir. Yakınımızdaki Ödemiş Kent Müzesi de iyi bir örnektir. Dileğim, Foça Kent Konseyi Üyeleri’nin ilk gezisini bu müzelere yapmasıdır. “KENT MÜZESİ” nedir, bir kent için ne anlam ifade eder, deyip, merak edenler ve yine “KENT KİMLİĞİ VE KENT BELLEĞİ”, “CELİLE HANIM KÖŞKÜ” başlıklı yazılarımı “focafoca.com”daki köşemden okuyabilirler.)

9- Yerel Yönetimler yalnızca Belediyeden oluşmaz. Dernekler, Vakıflar, Meslek Odaları, yöredeki işletmeler ve kentle kucaklaşmış köklü kuruluşlar da Yerel Yönetimleri oluşturur. Bunların Foça için görüş ve düşünceleri de çok önemlidir. Kent Konseyi, bu kurum ve kuruluşların görüş ve düşüncelerini dikkate almalı, yararlanmalı, danışmalıdır.

Her insanın olduğu gibi Yerel Yönetimlerin de Ortak Akla ihtiyacı vardır. Bir kentin otak aklının oluşacağı ortamların varlığı o kent için büyük bir zenginliktir. Kent Konseyi Üyeleri, yeni oluşan ve her on beş günde bir araya gelen FOÇA SANAT DOSTLARI toplantılarına katılmalı, burada gündeme gelen konular konseyce paylaşılmalıdır.

FOÇA KİTAP KULÜBÜ çalışmalarının kent kültürünün gelişip oluşmasında önemli katkılar sağladığı inancındayım. Tüm bu faaliyetler, yaşadıkları kente sorumluluk duyan yurtsever vatandaşların gönüllü çalışma ortamlarıdır. Hem Yerel Yönetimce hem de Kent Konseyi’nce önemsenip desteklenmelidir.

Giderek yaygınlaşan ve buna bağlı olarak görev ve sorumlulukları artan İNTERNET SİTELERİ ile YEREL BASIN’ın işlevini de bu konuda çok önemsiyorum. Buralarda çıkan haber ve yorumlar kalıcı olduğundan kentleri yönetenler, yönetimleri doğruya ve iyiye yönlendirmek isteyenler, buralardan gelen önerileri, uyarıları dinler, yazılanları okursa yolları açık, işleri kolay olur.

Atalar boşuna söylememiş: “Danışan Dağlar Aşmış, Danışmayan Düz Yolda Şaşmış…

Çalışmalarınızda başarı ve esenlik dileklerimle…

Recep BOZKURT
recboz48@gmail.com



Okunma: 2334









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)