ISSN 1308-8483

FOÇA KİTAP KULÜBÜ VE 2.KİTAP ŞENLİĞİ

Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 30.5.2012    


FOÇA KİTAP KULÜBÜ VE 2.KİTAP ŞENLİĞİ


100 kişiden 4’ünün kitap okuduğu buna karşın %94’nün televizyon seyrettiği toplumumuzda ne acıdır ki, “dedikodu kültürü”, “seyir kültürü” ve “kulak kültürü” giderek yaygınlaşıyor; insanımız artık dizilerdeki gibi tanışmak, reklamlardaki gibi konuşmak istiyor. Birde buna yalan, iftira, pusu ve tuzak gibi insan onurunu derinden yaralayan, çaresiz ve naçar bırakan davranışların her alanda görülmesini de eklersek; varacağımız noktanın ne olacağını düşünmek bile istemem.

Ama ne sevindiricidir ki; bu kötü gidişi gören, toplumumuzu çürütmesini engellemek için bütün iyi niyetleriyle çözüm arayan ve var güçleriyle çalışan yurttaşlarımız ve kurumlarımız da var.

İşte bunlardan birisi de Foça Kitap Kulübü

2009 yılında aralarında Ayla Karatekin, Zühal Özügül, Selma Bülbül, Olcay Gürkan, Birgin Denizci, Oya Salman ve daha ismini yazamadığım bir avuç hanımefendinin girişimleriyle kurulan ve bugün 50’ye yakın aktif üyesiyle kültür yaşamımızı ışıklandıran kitapseverlerin oluşturduğu bu kulüp, Foça’da güzel işlere imza atıyor.

Ülkemizde karşılaştığımız sorunların birçoğunun kaynağının bilgisizlik olduğunu gören ve İnsan için en kolay, en etkin öğrenme yolunun kitap okumaktan geçtiğine inanan bu yurtsever kadınlarımız kitap okuma ve okutmanın yararlarını geniş kitlelere anlatmanın, kitap yoluyla onlara ulaşmanın yollarını arıyorlar. Bu iş için önce kendileri ülkemizde yayınlanan kitapları ulusal basından izliyorlar, bu kitapları edinerek yine önce kendi aralarında okuyup tartışıyorlar; edindikleri kitapların bir kısmını Foça Halk Kütüphanesi’ne bağışlıyorlar, bir kısmını da geçen yıl “Okuduğun Kitabı Getir, Beğendiğin Kitabı Al Götür” sloganıyla başlattıkları I. Kitap Şenliği’nde olduğu gibi okuyucuyla buluşturuyorlar. Geçen yıl bu şenlikte tam 500 kitabı kitapseverlere bedava olarak dağıttılar. Bu yıl, 02 Haziran 2012 günü Foça Demokrasi Meydanı’nda düzenleyecekleri 2.Kitap Şenliği’nde de 1200 kitabı okuyucuyla buluşturmanın tatlı telaşı içindeler. Bütün amaçları okunmuş ya da yeni alınmış kitapların paylaşımını sağlamak, kitap okumayı teşvik etmek.

Ne güzel…

Foça Kitap Kulübü üyeleri ayda en az bir kez Halk Kütüphanesi’nde toplanarak çeşitli festivallerde ödül kazanmış filmleri izliyorlar, üyelerini ve sevenleri sinema, tiyatro, konser gibi kültür etkinliklerine katılmalarını sağlıyorlar. Üyelerine ve isteklilere yurtiçi ve yurtdışı gezileri düzenliyorlar. Ağaçlandırma mevsimlerinde yeşil bir Foça yaratmak için ağaç dikiyorlar. Her yıl Mart ayı içinde düzenlenen Kütüphane Haftası etkinliklerine katkıda bulunuyorlar. Yazarları, Sanatçıları Foça’ya davet ederek kentin sosyokültürel yaşamının zenginleşmesini sağlıyorlar.

70 milyonu aşan nüfusumuz için yalnızca 1435 kütüphanenin bulunduğu ülkemizde (Nüfusu bizden biraz fazla olan Almanya’da 11 bin kütüphane bulunuyor) John Milton’nun söylediği gibi “Kitaplarla insanlara kan veriyorlar…

Foça Kitap Kulübü’nün faaliyetlerinin hemen hepsi daha çağdaş, daha demokrat, daha varsıl, daha uygar, birlikte ve barış içinde yaşayacak bir toplum yaratmak için…

Bundan daha güzel ne olabilir ki…

Eğitimci-Yazar

Recep BOZKURT
recboz48@gmail.com



Okunma: 2468









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)