ISSN 1308-8483

FOÇA COĞRAFYASINA, “ CÜRUF VE TERMİK SANTRAL KÜL DEPOSU” YAKIŞIR MI?!..

Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 13.10.2011    


FOÇA COĞRAFYASINA, “ CÜRUF VE TERMİK SANTRAL KÜL DEPOSU” YAKIŞIR MI?!..


Heredot’un, “… yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü…”nün bulunduğu, “… en güzel iklim…”inin yaşandığı yer dediği; Anadolu’nun ilk tiyatrolarının kurulduğu antik kentlerin bulunduğu; bin bir bereketin fışkırdığı Foça coğrafyasının cüruf ve kül deposu haline getirileceği kimin aklına gelebilirdi ki?..

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi’ndeki demir-çelik işletmelerine ait binlerce ton cüruf ile yine bu yöreye kurulmak istenen termik santrale ait küllerin Kozbeyli-Ilıpınar Vadileri’ne dökülme kararını duyunca derinden üzüldüm.

Yöredeki mümbit toprakları ve yer altı sularını en kısa sürede etkileyeceği, binlerce üreticinin mağdur olacağı; turizme büyük bir darbe vuracağı söylenen bu projeden vazgeçmek mümkün değil mi?..

Akıl ve bilim yolu ile başka seçenekler bulunamaz mı?..

Dünyanın gözü ve gönlünün kaldığı böylesi bir coğrafya riske atılabilir mi?..

Bu en güzel gökyüzü toz ve zehir atıkları içinde bırakılabilir mi?..

Geleceğimiz karartılabilir mi?..

Anayasamızın 56. Maddesi’nde yer alan, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.vÇevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir…” açık hükmüne rağmen tüm bunlar yapılabilir mi?..

İnsanların büyük bir çoğunluğu, çok yakın zamana kadar doğadaki canlıların tükenmeyeceğine; akarsu, göl ve denizlerin kirlenmeyeceğine; bin bir sebze ve meyvenin yetiştiği bu toprakların verimsizleşmeyeceğine inanıyorlardı.

Doğanın kendilerine sunduğu güzelliklerin değişmeyeceğine, bozulmayacağına olan inançları ne hazindir ki; dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çevre kirliliğine dayalı felaketler art arda gelmeye başlayınca alt üst oldu!..

Çünkü; Pis kokular getiren rüzgarın, zehir yüklü yağmur bulutlarının sınırları ve vatanları yoktu!..

Ve şunu yaşayarak öğrendi ki, insanlık bu sorunları ancak ortak karar ve hareketle çözebilecekti…

İşte bu noktadan hareketle; 16 Ekim Pazar Günü Saat 13.30’da Ilıpınar Köy Meydanı’nda, yöremizde bir doğa katliamına yol açabilecek bu projeleri önlemek, halkın dikkatini bu olası tehlikelere çekebilecek bir girişim var. Foça Belediyesi, Menemen Belediyesi, FOÇEP, EGEÇEP başta olmak üzere yöremizdeki sivil toplum örgütlerinin katılacağı bir demokratik eylem var: Basın Açıklaması yapacaklar…

Sesimizin daha güçlü çıkması ve her yerden duyulabilmesi için, gelin birlikte olalım…

Recep BOZKURT
recboz48@gmail.com



Okunma: 1868









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)