ISSN 1308-8483

Yerel tohumlar fideye dönüştü Foça’da üreticiye ulaştı
Periskop   

Seyfi GÜL    
  Yayın Tarihi: 20.4.2014    


Yerel tohumlar fideye dönüştü Foça’da üreticiye ulaştı



Her Pazar günü Foça Marsilya Meydanı’nda kurduğu Pazar, Uluslararası Slow Food Örgütü’nce Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı ilan edilen Foça Zeytindalı grubu yerel tohumların geleceğe taşınması yolunda önemli bir çalışmaya daha imza attı. Grup menşei belli yerel tohumları aldı, onları fide haline getirdi ve öncelikle pazarda tezgah açan üye üreticilere, sonrada kendi bahçesinde üretim yapmak isteyen vatandaşlara dağıttı.

19 Nisan 2014 Cumartesi günü Foça Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe Foça Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü de destek verdi. Boğaziçi Üniversitesi’nden 4 Yüksek Lisans öğrencisi tez konuları olarak ele aldıkları Slow Food çalışmalarını yerinde görmek için etkinliğe katılanlar arasında yer aldı.



Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen 2014 “Aile Tarım Yılı Projesi” kapsamında “Tohumlar Geleceğimizdir” ana temasıyla gerçekleştirdikleri çalışmada tohumların İlçe Tarım Müdürlüğü, Ulusal Tohum Merkezi, Can Yücel Tohum Merkezi, Şile Ovacık ve Karaot Köyü tohum takas şenliklerinden temin edildiğini söyledi. 6 değişik tür domates, 2’şer tür patlıcan ve biber tohumlarının Foça Açık Cezaevi ve Sadık Başyiğit adlı vatandaşın bahçesinde ekilerek fide haline getirildiğini belirten Girişmen üyelerden Kemal Ateş’in bu çalışmada büyük emeği olduğunu vurguladı.

Gül Girişmen;”Fide haline gelen ürünler bugün düzenlediğimiz takas etkinliğinde üyelerimiz ve vatandaşlarımıza dağıtıldı. Yaklaşık 2500 domates, biber ve patlıcan fidesinden hem yenilecek ürün hem de önümüzdeki yıl ekim için gerekli tohumlar elde edilecek. Bunu sürekli ve artan oranlı bir biçimde yıllara yayacağız. Böylelikle yerel ve sağlıklı ürünlerimizin kaybolmasını önleme çabalarına katkı koyacağız. Uluslar arası Slow Food örgütü de bu çabalarımızı destekliyor. Yayınlarında grubumuzun çalışmalarına yer vererek ülkemizin ve ilçemizin tanıtımına katkıda bulunuyor” dedi.

Seyfi GÜL




Okunma: 3030









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)