ISSN 1308-8483

YEREL PAZAR VE FOÇA

Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 26.6.2013    


YEREL PAZAR VE FOÇA


Foça'da iki güzel pazar kurulur. Salı günleri büyük pazar, Pazar günleri ise "İYİ – TEMİZ - ADİL" sloganı ile bütün dünyaya yayılmayı hedefleyen "Slow Food Hareketi" içindeki "Foça Zeytindalı Birliği" pazarı. Bu yazımda size bu ikinci pazardan söz etmek istiyorum.

Temiz, sağlıklı, lezzetli, genleriyle oynanmamış; aracısız, adil koşullar ve bedellerle tüketiciye yerel gıdalar ulaştırmayı hedefleyen ve ve bu değerleri kabul eden üreticileri desteklemeyi amaç edinilerek oluşturulan Zeytindalı Pazarı, iki yıldan bu yana Foça Belediyesi'nce düzenlenen İsmetpaşa Mahallesi - Öğretmenevi arkasındaki küçük meydanda kurulmaktadır.

Yerel değerleri ön plana çıkararak bunların üretimlerinin sürdürülmesini sağlamak için Zeytindalı Birliği Başkanı Gül Girişmen ve arkadaşları iki yıl önce, yılmadan usanmadan, köy köy dolaşarak Foça ve çevresinde üretilen bu ürünlerin önce tesbitlerini yapmışlar sonra da üreticilerle tek tek konuşarak bu çalışmanın kendileri için ne anlam ifade ettiğini anlatmışlardı.

İşte bu pazar, giderek zenginleşiyor; Foça'da yaşayanlara farklı tadlar sunuyor...

Uğradınız mı hiç?..

Gül Girişmen ve ekibi bu yerel ürünleri İtalya'ya bile götürdüler. Foça'nın karabaşotu reçeli, zeytin reçeli, kuru domatesi, içbaklası, zeytin ve şarabı ile tarhanası taaa Torino'lardan ses getirdi!..

Gerçek üreticiler tarafından ve aracısız olarak ayağımıza kadar gelen bu ürünleri, gelin, mutfağımızın başköşesine koyalım; sağlıklı ve leziz tadlarından yararlanalım; böylece hem onlar hem de biz kazanalım.

Anadolu'nun verimli toraklarında binbir zahmetle üretilen ama hak ettiği değeri bir türlü bulamayan bu bal tadındaki ürünlerimize, gelin, sahip çıkalım.

Yurttaşlarımızın AVM'lerden hesapsız kitapsız kredi kartı kullanımı nedeniyle bankalara bağımlı olarak yaşadığı acı bir gerçektir. Ama, son yıllarda üretken çiftçilerimizin, köylümüzün de Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden aldıkları kredi ve borçların rekor düzeye ulaşması çok düşündürücüdür.

Bundan kurtulmanın yolu: Yerli Üretimin, Yerli Malın Kullanımından Geçiyor...

Yoksa iş işten geçecek!..


Recep BOZKURT
recboz48@gmail.com



Okunma: 1586









   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)