ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foçalı turizmcilere Sürdürülebilir Turizm Eğitimi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.11.2012    

Foçalı turizmcilere Sürdürülebilir Turizm Eğitimi



Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Özel Çevre Koruma(ÖÇK) bölgelerinde turizmle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili bulunan kişi ve kurumlara yönelik olarak düzenlenen Sürdürülebilir Turizm Eğitimi’nin ilki Foça’da yapıldı.

5 Kasım 2012 Pazartesi günü saat 09.30’da Hanedan Tatil Köyü toplantı salonunda başlayan eğitime İzmir ÖÇK Şube Md. Emrah Batkı, Foça Turizm Müdürü Samir Büyükkara, Liman Başkanı Cihan Duman, Gezi Tekneleri ve Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ali Tekman, Doğa Koruma ve Milli parklar İzmir Şube Müdürlüğü’nden Uzman, Dr. Gülizar Binboğa, Slow Food Foça Zeytindalı grubu lideri Gül Girişmen, TUDER Başkanı Işıl Dirim Kavitaş, turizmciler Seyhun Altan, Kamile Işık ve Fuat Işık, Tarım İl Müdürlüğü’nden Su Ürünleri Mühendisi Hakan Akyüz ve Mustafa Erkan katıldılar.

Toplantı; DKKA Sisteminin Güçlendirilmesi Proje Yönetici Yardımcısı Gülden Atkın Gençoğlu’nun Çalıştayın Amacı ve Kapsamı-Projenin Tanıtımı konulu açılış konuşması ve sunumuyla başladı. Gençoğlu projenin dünyada örnek bir proje haline geldiğini, projenin konuları ve aşamalarıyla 25-28 Kasım’da ülkemizde yapılacak turizm konulu uluslararası bir forumda Avrupa ülkelerinden gelecek ve aralarında politikacılar, karar vericiler, yöneticiler, uygulayıcılar, sektör temsilcilerinin de olacağı en az 300 katılımcıyla tartışılacağını söyledi.
Sürdürülebilir Turizm Uzmanı Eğitimci Ferit Karakaya’nın konuşmacı olarak katıldığı ana program da konular Turizme Genel Bakış, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Turizm ve Korunan Alanlarda Turizm, Gerçek Süreçler ve Toplu Egzersizler başlıkları altında beş ayrı bölümde anlatıldı.



Dünyada her an bir milyon kişinin seyahat halinde bulunduğunu, bunun üçte birinin Akdeniz çanağında dolaştığını, turist çeken ülkeler arasında Türkiye’nin altıncı sıraya yükseldiğini, sırasıyla Almanya, Rusya ve İngiltere vatandaşlarının ülkemize gelenler içinde ilk üçü oluşturduğunu anlatan Ferit Karakaya; küresel turizmde Ulaştırma, Konaklama, Destek Hizmetleri ve Finans konularının önemine dikkat çekti.

Ferit Karakaya eğitimin temel amacının turizmde sürdürülebilirlik kavramının hangi başlıklar altında ortaya çıktığını tanımlayarak tarafları bu konularda düşünmeye sevk etmek olduğunu belirterek; “süreçlerin değerlendirilmesi sonucunda yerel örgütlerin ortak akılla, yerel yönetimlerini oluşturması ve ortaya daha sağlıklı sonuçların çıkmasını hedefliyoruz. Bugün yaptığımız toplu egzersizleri değerlendirmemiz sonucunda toplantının verimliliği konusunda daha sağlıklı bir değerlendirme yapacağız. Foça’da çok birikimli ve kültür düzeyi yüksek bir kitle var. Turizm tecrübesi ve kültürel birikim burayı donanımlı kılıyor. Ancak mücadele edilmesi gereken alanlar da zor ve sert olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle önümüzde daha çok yol var.” dedi.

Turizm Teşvik Bölgesi ilanında uzayan süreç, yakın çevredeki sanayileşmenin etkileri, gezi tekneleri ve turizmcilerin sorunlarının da dile getirildiği eğitim toplantısının son bölümünde katılımcılara dağıtılan formlarda Turizmde Sürdürülebilirlik açısından bölgenin eksik ve aksak konuları hakkında görüş ve önerileri soruldu.



Seyfi GÜL







Okunma: 2889
Okunma: 2889












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)