ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da yaban domuzlarıyla mücadele başladı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.11.2012    

Foça’da yaban domuzlarıyla mücadele başladı



İzmir’in Foça İlçesi’nde sayıları hızla artan, tarımsal alanlardan sonra yerleşim merkezlerine de zarar veren ve korku yaratan yaban domuzlarıyla mücadele başladı. Konuyla ilgili olarak yapılan toplantılar sonrası ilçenin bazı bölgelerinde sürek avı, kent merkezlerinde ise yiyecek kaynaklarının kesilmesi yoluyla doğal ortama dönüşlerinin sağlanması yönünde karar alındı.
Kent halkı ve çiftçilerden gelen yoğun şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik ve Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ile yerel birimler arasında koordinasyon sağlandığını, yasal yeterliliği bulunan avcılık kulübü üyeleriyle belirlenen yerlerde sürek avı düzenlendiğini belirten Foça Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Emel Ak, kent merkezlerindeki yabani hayvan sayısının artışı konusunda da vatandaşlara uyarı ve tavsiyelerde bulundu.



SÜREK AVI BAŞLADI

Emel Ak; “Foça ve çevresinde yaban domuzu popülasyonu ciddi sorunlar yaratmaya başladı. Vatandaşlar arasında korku yaratmasının yanı sıra, tarımsal alanlarda ciddi zararlar oluştu. Karayolu üzerinde trafik kazaları meydana geldi. Bunların dışında hayvanların dışkılarına basılarak taşınan paraziter hastalıkların insan sağlığını tehdit etmesi söz konusu. Özellikle tarımsal alanlardaki büyük zararları önlemek için sürek avları düzenledik. Yeni Bağarası, Bucak mevkii ve Yeniköy’de popülasyondaki hızlı artışı önleyecek seviyede sürek avlarına devam ediliyor. Bu avlarda popülasyonun doğal dengelerinde kalmasına özellikle dikkat ediliyor. Gerekli tespitler yapıldıktan sonra çiftçilerin zararlarını önlemek için bu yönteme başvurulmak zorunda kalındı.

DOMUZLAR İÇİN YİYECEK BIRAKMAYIN

İlçe merkezimizde meskun mahalde sayıları artan domuzlar da şikayet konusu, ancak; meskun mahalde av ya da başka şekilde bir mücadele yöntemi prosedürü yok. Özellikle halkımızın duyarlı olarak yaban domuzlarını beslememeleri gerekiyor. Sokaklara, çöp konteynerlerinin yanlarına, ev önlerine bırakılan yiyecekler yaban domuzlarının beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu hayvanların doğal yaşam tarzlarını bozuyor. Bunlar yapılmazsa, çöpler sık sık alınırsa, hayvanlar şehir içinde yemek bulamazlarsa, kendi doğal ortamlarına döneceklerdir. Foçalı vatandaşlarımızın bu duruma dikkat etmelerini özellikle rica ediyorum.” dedi.



HAYVANSEVERLER DENGEYİ KURMALI

Foça Turizm Derneği ( TUDER ) Başkanı Işıl Dirim Kavitaş’ta insanların tatile geldikleri bir beldede domuzlarla burun buruna gelmelerinin hoş ve sağlıklı olmadığını ve alınan önlemlere destek verdiklerini söyledi.

Turizmci kimliğinin yanı sıra ailece çiftçilik yaptıklarını belirten Kavitaş “Yaban domuzlarından çiftçiler olarak ciddi zarar görüyoruz. 250 dönüm mısır tarlamızı zamanından bir ay önce biçmek zorunda kaldık. Mısırlarımızı hayvan yemi yapmak zorunda kaldık. Hayvanları seviyoruz ama insanları korumak birinci vazifemiz olmalı. Bu sürek avı yerinde bir karardır. Yaban domuzlarının yanı sıra köpekler de ciddi tehlike yaratıyor. Foça’da ben dahil bir çok kişi ısırıldı. Hayvan severlerin bunları da düşünmeleri ve dengeyi kurmada yetkililere yardımcı olmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2622
Okunma: 2622












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)