ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’yla İzmir engelsiz turizmin başkenti olabilir

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 18.10.2012    

Foça’yla İzmir engelsiz turizmin başkenti olabilir



İzmir Kent Konseyi’nin, Foça Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlediği “Engelsiz Turizmin Önemi” konulu bilgilendirme toplantısı Foça’da yapıldı.

16 Ekim 2012 Salı günü saat 13.00’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Engelsiz Turizm Çalışma Grubu, Foça Kent Konseyi ve Foça Belediye Meclis üyeleri ile turizmciler katıldı.

Toplantı İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Sorumlusu Abdullah Çınar’ın İzmir’de Kent Konseyi ve Engelliler Meclisi’nce yapılan çalışmalar hakkında bilgiler içeren görüntülü sunumuyla başladı.



DÜNYADA 600 MİLYON ENGELLİ BİRBUÇUK MİLYAR KAPASİTE VAR

Dünyada 600 milyon engelli yaşadığını, sadece Türki Cumhuriyetlerde bu sayının 10 milyon olduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Engelsiz Turizm Çalışma Grubu üyesi Nejat Şardağı; Engelli Turizminin sadece engellileri değil, üçüncü yaş grupları, hamileler ve obezleri de kapsadığını belirtti.

Sektörün 4-5 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa’da hızla yayıldığını, engellilere yönelik olarak yaptığı tesislerle Almanya’nın Engelli Turizminden en büyük payı alır duruma geldiğini anlatan Şardağı; kişi başı ortalama 700 Euro getiri sağlayan sektörün Avrupa’da sağladığı ekonomik girdinin 100 milyar Euro’yu aştığını söyledi.

Nejat Şardağı; “Engelli Turizminde ortalama bir buçuk kişi de refakatçi olarak hesaplanırsa sadece Türki Cumhuriyetlerden gelecek kişi sayısı 25 milyon olarak düşünülebilir. Bu turizm tipinde genellikle pansiyonlar tercih edilmekte, çaycısından berberine o yerin diğer esnafı da gelir elde etmektedir.

İZKA’DAN HİBE DESTEĞİ SAĞLANABİLİR

İzmir ve Foça engelli turizminde marka olabilir, sürdürülebilir ve rekabetten uzak özel bir konum elde edebilir. Bu konuda belirlenen standartlar, öyle yapılması çok zor şeyler değildir. Bu turizmin gerçekleştirilmesi halinde elde edilecek gelirlerden fon oluşturularak tüm ülke engellilerine kullanılabilir. Ayrıca bu tür tesislerde çalışanların yüzde sekseni de engelliler. Bu yolla onlara da istihdam sağlanabilir. Türkiye engelli turizmi için özel üretilmiş araçları da yapabilir. Biz tecrübe maksadıyla Avrupa’da 2650 Euro’ye satılan tek tekerlekli bir aleti İzmir’deki bir bisiklet fabrikasına 300 Euro’ya ürettirdik. Seri üretim halinde maliyet daha da düşecektir. Bu turizme yönelik olarak pansiyonların dönüştürülmesi için proje üretmesini ve bu projeleri İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmalarını, İZKA’nın yüzde ellilik hibe desteğinden yararlanarak kısa sürede dönüşüm yapmalarını istiyoruz.

ENAT’TAN MUTLAKA YARARLANMALIYIZ

Kofi Annan engelliler için “Dünyanın En Büyük Azınlığı” deyimini kullanıyor. Refakatçileriyle birlikte 1.5 milyar turistten bahsediyoruz. İzmir ve Foça Kültür ve Turizm Bakanı’nı ve ENAT (European Network for Accessible Tourism)’ı da arkasına alarak bu işe girişmelidir. ENAT bir kalemde 135 milyon engelliye ulaşan ve 30 devlet tarafından desteklenen bir organizasyondur. Engelli turizmine yönelik olarak yatırımcı bulma ve yatırımcıyı özendirme işlevleri de var. ENAT’tan mutlaka yararlanmalıyız. Engellilere yönelik tesisler tüm dünyada ses getirecektir. Foça oluşturacağı bir komisyonla ENAT’ı davet etmeli, onlara proje anlatılmalıdır. ENAT o aşamadan sonra heyecanla her türlü desteği verecek ve itici güç olacaktır. Engelli turizmi 12 ay süren bir turizmdir. Başta Hollandalılar olmak üzere İzmir ve çevresine yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı var. Bunu geç kalmadan değerlendirmeliyiz.” dedi.

Soru cevap şeklindeki son bölümde Türkiye Zihinsel Engellileri Koruma ve Geliştirme Derneği Genel Başkanı Muhittin Yılmaz da kısa bir konuşma yaptı.



Seyfi GÜL







Okunma: 2435
Okunma: 2435












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)