ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kokoloz da dayanamadı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 16.10.2012    

Kokoloz da dayanamadı



Foça’nın en güzel taş yapılarından birinde hizmet veren Kokoloz Kafe ekonomik zorluklara dayanamayarak işletmecileri tarafından kapatıldı.

Foça Reha Midilli Caddesi Sevgi Yolu’nda, İş Bankası binasının arkasında yer alan mekan kimi müdavimleri tarafından kahvehane, kimilerince kafe bar ve bir bölümü içinse toplanma mahalli özelliği taşıyordu. Kokoloz; anma, kitap okuma günleri, şiir akşamları, müzik dinletileri gibi kültürel etkinlikler, çeşitli durumlar için basın açıklamaları ve kente gelen yabancı konuklara ilk ikramlar için seçilen özel yerlerden biriydi.

Arkeolog eşler Esin ve Ertan Aksoy tarafından yıkık dökük bir halde iken restore edilen ve 2003 yılında hizmete açılan Kokoloz, Foça’nın, yazar, çizer, müzisyen, sporcu ve eğitimcilerinin büyük rağbet gösterdiği, akşam üstlerinin buluşma noktası, hoparlörlerinden her zaman kaliteli müzikler yükselen, üzüm salkımları ve asma dallarının altında en ateşli ve iddialı kağıt oyunları ile tavla müsabakalarının yapıldığı bir numaralı alanıydı. Dertlerini rahatça anlatabildikleri bu kafe yabancı turistlerin de uğrak yeriydi. 365 gün faaliyetlerine devam eden Kokoloz, yazın taş yapısının serinliğiyle, kışın ihtiyaç halinde en yakında olanların birer kütük odun attığı fırınlı (maşınga) sobasıyla dikkat çekerdi.



Asıl mesleklerini ihmal ederek dokuz yıllık bir serüven yaşadıklarını anlatan Esin Aksoy, son iki yıldır ekonomik koşullara dayanamaz hale geldiklerini dile getirdi. Belli bir kitlenin vazgeçilmezi olduklarını bildiklerini, bu nedenle özelliklerini değiştirecek uygulamalara yeltenmediklerini belirten Esin Aksoy; ”Demlediğimiz Çay’dan, sunduğumuz tüm diğer hizmetlere kadar ilk günkü anlayışımızdan vazgeçmedik. Ancak ekonomik durum bizi bu işe devam edemeyecek hale getirdi. Önce eşim Ertan mesleğine dönüş yaptı. Şu an Makedonya’da bir ekiple Türk İslam eserlerinin restorasyonu üzerine çalışıyor. Ben de artık asıl mesleğimi yapacağım. Kokoloz hep hoş bir anımız olarak yaşayacak. Dileğimiz onu aynı anlayış ve özellikle mekan üzerinde fiziki değişiklik yaratmayacak yeni bir işletmeciye teslim etmek” dedi.

15 Ekim 2012 Pazartesi günü son kez açılan Kokoloz’a öğle saatlerinde kilit vuruldu.

Seyfi GÜL







Okunma: 2754
Okunma: 2754












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)