ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kybele maceraya başladiği yerde –Foça’da-

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.9.2012    

Kybele maceraya başladiği yerde –Foça’da-



Ilkçağlarda Foçalı denizcilerin ticaret maksadıyla kolonilere gitmek için kullandıkları haliyle ve o günlerin olanakları ve tekniği gözönüe alınarak yapılan, 2009 yılında Foça’dan Fransa’ya yelken ve kürek gücüyle giden Kybele antik gemisi 3 yıl sonra macearaya başladığı Foça limanına döndü.

7 HAZİRAN 2009’DA FOÇADAN YOLA ÇIKTI

Kybele Fransa’da düzenlenen “Türkiye Mevsimi” etkinliklerine katılmak üzere 7 Haziran 2009 tarhinde Foça’dan yola çıkmış, antik çağda takip edilen rotaları izleyerek Yunanistan ve İtalya limanlarına uğrayarak 54 gün sonra Fransa’nın Marsilya Limanı’na varmıştı.

Projenin başladığı günlerden itibaren Türkiye karşıtı lobilerin hedefi haline gelen Kybele 23 Ekim 2009 tarihinde Marsilya limanında batırılmış, ekibin projeyi sürdürme inadı ve kararlılığı ile 27 Ekim 2009’da tekrar yüzdürülmüştü.

2 Mart 2010 tarihinde Turkonlıne firmasına ait Murat K adlı konteyner gemisiyle yola çıkan Kybele, 9 Mart 2010 tarihinde Türkiye’ye getirilmiş, İstanbul Pendik’te bulunan Marin Türk’te onarım için karaya çekilmişti.

2010 yılında “Istanbul Avrupa Kültür Başkenti” etkinliklerine katılan Kybele, 1 Temmuz 2010 tarihinde Kabotaj Bayramı ve mezuniyet töreni için İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla kampüsünün bulunduğu Tuzla’ya gelmişti.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hayat Erkanal’ın Onursal Başkanlığı’nda Proje Başkanlığı’nı Arkeolog Osman Erkurt’un yaptığı projede yer alan Kybele antik gemisi 360 derece Tarih Araştırmaları grubunca aslına uygun olarak Urla’da yaptırılmıştı.



İSTANBUL’DAN FOÇA’YA 8 GÜNDE GELDİK

30 Ağustos 2012 tarihinde Istanbul’dan yola çıkarak 6 Eylül 2012’de Foça’ya ulaştığını, Foça Kültür ve Sanat Festivali etkinliklerine katılacaklarını belirten arkeolog Osman Erkurt Kybele’nin asıl amacının Foça’yı ve Türkiye’yi tanıtmak olduğunu söyledi.

Osman Erkurt; “Kybele yapıldığı günden beri amacına uygun olarak Foça’yı ve ülkemizi olumlu şekilde tanıtmaya devam ediyor. Foça Marsilya yolculuğumuz sırasında Yunanistan ve İtalya limanlarında öylesine iyi ve samimi olarak karşılandık ki kendimizi yurdumuzda, evimizde hissettik. Çok güzel şeyler duyduk. Marsilya’da İstanbul Ticaret Odası mensupları ve Fransız meslektaşlarını buluşturan bir mekan oldu. Buradaki tatsız olay bile Fransız gazetelerinde lehimize haberlerin çıkmasına neden oldu. Tarih ve kültürün insanlığın ortak malı olduğu, yapılanın çok yanlış ve affedilmez olduğu vurgulandı. Hatta oralarda “Diasporayı İkiye Bölen Proje” olarak bile tanımlandı. Biz bu kötü olaylarla değil dostluk ve barışla ve Foça’yla anılmak için yola çıktık.” Dedi.

6 KİŞİLİK BİR EKİBİMİZ VAR

Osman Erkurt; İstanbul’dan hava şartlarına bağlı olarak zaman zaman bir teknenin yardımıyla, çoğunlukla yelken açarak Foça’ya ulaştıklarını, eşi Mualla Erkurt dahil 6 kişilik bir ekip olduklarını ve teknede her hizmeti paylaşarak birlikte yaptıklarını sözlerine ekledi.

6 Eylül 2012 Perşembe sabahı Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Merkez Su Ürünleri kooperatifi başkanı Ceyhan Çetin tarafından karşılanan Kybele’nin eğlence ve konser bölümleri iptal edilen Foça Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri sonrası Urla’ya döneceği öğrenildi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2542
Okunma: 2542












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)