ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da iki bakanla Vira Bismillah

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 2.9.2012    

Foça’da iki bakanla Vira Bismillah



2012- 2013 Balıkçılık av sezonu İzmir’in Foça İlçesinde 31 Ağustos 2012 Cuma günü Saat 16.00’da, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı törenle açıldı.

Foça’ya saat 15.00 dolayında gelen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım önce Foça Deniz Üs Komutanlığı’na giderek Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu’na 9 Ağustos’ta meydana gelen bombalı terör olayında şehit olan iki asker için taziye ziyaretinde bulundu.

Saat 15.30’da Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; Foça Belediyesi Yeni Plaj Sosyal Tesislerinde Bakanlar ve diğer katılımcılara bir yemek verdi.



Av sezonu açılış töreni 19 Kasım 2009 tarihinde Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılışı yapılan Foça Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirildi.

Açılışa; İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AKP’li İzmir Milletvekilleri Aydın Şengül, Erdal Kalkan, Nesrin Ulema ve Hamza Dağ, Foça Kaymakamı Adem Arslan, Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Ercüment Tatlıoğlu, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Yeni Şakran Belediye Başkanı İbrahim Etem Yorulmaz, AKP İzmir İl Başkanı Cihat Akay, CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert, AKP İlçe Başkanı Kadir Özgirgin, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, ilçedeki daire müdürleri, Foçalı ve diğer limanlardan av için bölgeye gelen balıkçılar ve vatandaşlar katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende sırasıyla Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya , İzmir Valisi Cahit Kıraç, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker birer konuşma yaptılar.

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, balıkçılığın sorunları ve sürdürülebilir balıkçılık konusunda görüşlerini dile getirdi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada, deniz ürünleri kaynağının sürdürülebilir büyüklüğe erişmesi için çalıştıklarını belirtti.



Foça’da meydana gelen terör olayıyla ilgili olarak; ''Geçtiğimiz günlerde Foça'da hain terör örgütü bir eylem gerçekleştirdi ve iki şehidimiz oldu, yaralılarımız oldu. Bir kez daha şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza da geçmiş olsun diyoruz. Foça'daki amfibi birliğine geçmiş olsun ve taziye ziyaretinde bulunduk. Emniyet gerekli çalışmaları yapıyor. Gaziantep'te meydana gelen benzer olay var. Bağlantı olur mu olmaz mı, bu yönde araştırma devam ediyor. Henüz somut bir bağlantıya ulaşılamadı.'' bilgisini veren Bakan Yıldırım; balıkçılara;

"Ne bulursak kısa av sezonunda büyük, küçük her şeyi avlarsak ondan sonra havamızı alırız. Mevlana'nın bir sözü var 'önce fareyi defet sonra buğdayı topla' diye. O yüzden alınan bu tedbirler kısa vadede bazı arkadaşların hoşuna gitmeyebilir ama orta ve uzun vadede mutlaka bunun sonuçlarını göreceğiz. O yüzden sürdürülebilir bir balıkçılık anlayışını yerleştirmeye mecburuz" sözleriyle hitabetti.

Yıldırım; Türkiye'nin sahil bandındaki tüm balıkçı barınaklarını elden geçirdiklerini, 178 balıkçı barınağını tamir ettiklerini, eksiklerini giderdiklerini söyledi

"40 tane de yeni balıkçı barınağı yaparak 1 milyar liralık yeni yatırım gerçekleştirdik. Güzelbahçe'de de çok modern bir balıkçı barınağının ihalesini gerçekleştirdik, bugünlerde inşaatına başladık. İstiyoruz ki İzmir ticaret, turizm ve fuarlar şehrinden sonra denizciliğin de balıkçılığın da merkezi haline gelsin. Bugün yapılan bu balık sezonu açılış töreni, İzmir'in denizcilikte de balıkçılıkta da ne kadar önemli bir il olduğunu açık şekilde ortaya koymaktadır."dedi.

Yıldırım, konuşmasını "Rastgele-Vira Bismillah" sözleriyle bitirdi..



Törendeki son konuşmayı yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Balıkçılıkla ilgili aldığımız, alacağımız hiçbir kararı, bilim adamlarından rapor almadan, üniversitelerle, balıkçılarla görüşüp onların kanaatlerini öğrenmeden almayız'' dedi.

Eker, Türkiye'de ticari ruhsatlı 88 bin, amatör ruhsatlı 63 bin olmak üzere 150 bin civarında kişinin balıkçılıkla uğraştığını ve yaklaşık 50 bin tekne bulunduğunu belirterek, balıkçılık faaliyetinin, 3 tarafı denizlerle çevrili ülkede yüz binlerce vatandaşın hem geçim, hem de önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

Hükümetin çabalarıyla gerçekleşen ve denizlerdeki avcılıkla ilgili baskıyı azaltıp ihtiyacı yetiştiricilikten karşılamaya yönelik faaliyetlerin olduğuna işaret eden Eker, yaklaşık 2 bin 400 balıkçılık tesisinin olduğunu ve buralarda yetiştiricilik faaliyetinin yapıldığını kaydetti.

Konuşmalardan sonra barınakta bulunan Yeniay teknesine gelen bakanlar ve heyet balıkçılarla birlikte ağları temsili olarak denize saldılar, üzerinde “Rastgele” yazılı çelengi denize attılar, “Vira Bismillah” dediler ve balık av sezonunu açtılar.

Törene katılanlara Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi tarafından hazırlanan ve barınakta kurulan mangallarda pişirilen balık ekmekler dağıtıldı.

Bakanlar ve beraberlerindeki heyet saat 17.30’da İzmir Fuarı açılışına katılmak üzere İzmir’e hareket ettiler.

Seyfi GÜL







Okunma: 2882
Okunma: 2882












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)