ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Milli Anayasa Forumu Foça’da toplandı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 16.8.2012    

Milli Anayasa Forumu Foça’da toplandı



Hazırlanmaya çalışılan yeni Anayasa’nın bölücü bir anayasa olduğunu savunan ve komisyon çalışmalarının durdurulmasını talep eden Milli Anayasa Forumu Foça’da toplandı.

15 Ağustos 2012 Çarşamba günü saat 17.00’da Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde başlayan Forum’da moderatörlüğü Av.Erdoğan Özer yaparken, 23. Dönem CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, İşçi Partisi Genel Başkan yardımcısı Ferit İlsever ve Emekli Tuğamiral Türker Ertürk konuşmacı olarak yer aldı.

CHP eski İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, ADD Foça Şube başkanı Neşe Uprak, ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Nazan Keskin, Cumhuriyet Kadınları Derneği Foça Şube Başkanı Zeynep Gönen, Tükoder Foça Şube Başkanı Özkan Yılmaz, Emekli Tümamiral Tayfun Uraz, İşçi Partisi Öncü Kadın İzmir İl Başkanı İncisar Aytar, Hayvanlara Yardım Derneği(HAYAD) Başkanı Prof.Huriye Kuruoğlu, İşçi Partisi MKYK Üyesi Ali Karşılayan, Yazarlar Hidayet Karakuş ve Hüseyin Yurttaş, İşçi Partisi Foça İlçe Başkanı Nurhan Akova, CHP Foça İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Gürer, Menemen ADD Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Koç, Prof. Zeki Arıkan, İP Karaburun İlçe Başkanı Müjde Onat, İP Bornova İlçe yöneticisi Ülper Başdüzey’in de katılımcılar arasında yer aldığı toplantıyı salon ve balkon bölümünün tamamını dolduran 350’yi aşkın vatandaş izledi.

9 Ağustos 2012 tarihinde Foça’da meydana gelen bombalı saldırının kınanması ve terörün lanetlenmesiyle başlanan konuşmalarda halkın gündeminde Türkiye’de yeni bir anayasa konusunun olmadığı, mevcut meclisin bu anayasayı hazırlama hakkı ve yetkisinin olmadığı, hazırlanan anayasanın bölücü bir anayasa olduğu vurgulandı.

ANAYASA KOMİSYONUNDAN ÇEKİLİN

Konuşmacılar ve söz alan bazı dinleyiciler CHP ve MHP’li milletvekillerine seslenerek Anayasa komisyonu çalışmalarından çekilmeleri için çağrı yaptılar.



GÜÇLÜ BİR ORDUNUZ YOKSA DOĞRU BİR DIŞ POLİTİKA YÜRÜTEMEZSİNİZ

İlk konuşmacı CHP’li eski milletvekili Şahin Mengü güçlü bir ordunun dış politika oluşturmada önemli olduğunu söyledi. Mengü, “Güçlü bir ordunuz yoksa doğru bir dış politika yürütmeniz de mümkün olmaz. Yönetim kademesinin Hasdal’da, Silivri’de tutuklu olduğu ordumuzun şu an etkin bir güç olduğuna inanmıyorum. Deniz Kuvvetleri; birilerinin Karadeniz’e çıkmaması için ayağına basan kurumdur. Bahriyeliler durup dururken Hasdal ve Silivri zindanlarına alınmış değiller. Kurtarıcı beklemekten vazgeçelim. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Darbe olunca yapanları alkışlayıp, ortam rahatlayınca onları yargılayalım diyenlerin ülkesinde yaşıyoruz. Keşke Kenan Evren kendisine darbe sonrası gönderilen tebrik ve bağlılık telgraflarını yayınlasa, ortalık karışır.” dedi.

Söz alan ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Nazan Keskin “Mevcut Anayasa çalışmasını ADD olarak hiçbir şekilde onaylamıyoruz. Bizi bölüp parçalayacak, cemaatlerin eline terk edecek bir anayasa yapmaya bu iktidarın ne hakkı vardır ne de yetkisi” dedi.

YOK YOK BİR ŞEY OLMAZ DİYORDU

CHP Ankara İl Başkanlığı Yönetim Kurulu eski üyesi Mustafa Öngen de konuşmacılardan E.Tuğamiral Türker Ertürk’e hitaben; “Bu ordunun bir İç Hizmet kanunu var. Madem bölünüyoruz. Madem Türkiye bu noktaya geldi. Neredeler. Darbe’yi kastetmiyorum ama kendilerine yapılanlara karşı dahi neredeler. Bundan önceki Genelkurmay Başkanı televizyonlarda “yok yok bir şey olmaz” diyordu. Şimdi diyorsunuz ki hapse girdikten sonra eşleri bana geldi. Amerika’ya duyuralım, şuraya duyuralım buraya duyuralım dediler. Şimdi mi akılları başlarına geldi. Bu anayasa hazırlanıyorsa bunu sadece vatandaşın değil başkalarının da düşünmesi lazım.” dedi.

TSK İÇERİDEN VURULDU

Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, kendisi ve son yıllarda olanlar hakkında açıklamalarla konuşmasına başladı.

Ertürk; “Halk kaderine sahip çıkmalı. Biz mücadele vermiyoruz. Hiç mücadele etmeden güzel bir düzene ulaşmak istiyoruz. Böyle bir şey yok. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne gelirsek; TSK’leri içeriden vuruldu. Kardeş kardeşi vurdu. Ben komutanlarım mücadele etmediği için istifa ettim, ayrıldım. İçeride olup kızdığım, dik duramadıkları için bozulduğum arkadaşlarım var, ama yinede onlara sahip çıkmaya mücadele etmeye çalışıyorum. Kendimiz göremesek de çocuklarımız, torunlarımız için mücadele etmeliyiz.

BEN OYU ALDIM ASARIM DA KESERİM DE

Sayın Başbakan’ın “Ben oyu aldım, asarım da keserim de” anlayışı “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletin’dir” anlayışı değildir. Bu egemenliğin gökten yere inmesinin anlayışıdır. Sadece padişahlar, krallar egemenliği Tanrı adına kullanır. Hazırlanan bu anayasa bölücü bir anayasadır. Milli birliğimizi per perişan edecekler. Laisizmi yumuşatmak, ılımlı İslam’a geçit vermek istiyorlar. Türk üst kimliğini çatlatmak istiyorlar. Biz imparatorluk bakiyesi bir ülkeyiz. Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” sözünde ifadesini bulan birliği bölmeye başlarsak bu sadece Kürt parçasıyla kalmaz. Yarın birbirimize kurşunlar sıkarız.” dedi.

MİLLİ MÜCADELE MERKEZİ’NDE TOPLANACAĞIZ

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever; Özel Harp Dairesi’nin kozmik odasının aranmasının hukukta hiçbir ifadesi yoktur. TSK’nın en mahrem yerine Fethullahçı gladyo giriyor. Oraya gelen sadece hakim değil. Ne oldu o dava. Kaç sene geçti. Bu ülkeden “Biz Nato üyesiyiz, Egemenliği paylaşabiliriz” diyen bir Hilmi Özkök geçti. Ordu darbe değil ama üzerine düşeni yapacak. Hukuk palavralarıyla tasfiye edilmiş bir ordu olmayacak. Tek kurşun atmamış, tek cevap vermemiş, tek itirazda bulunmamış ve tasfiye edilmiş bir Türk ordusu. Böyle bir şey olabilir mi.

Foça’ya Foça’nın öncü insanlarıyla bölünme anayasasını konuşmaya geldik. Tarihi bir toplantıdır bu. Bulunduğumuz aşama Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanması öncesindeki aşamadır. Değişik partilerden, görüşlerden ama Atatürk özünde birleşen insanlar olarak bir araya geldik. Türkiye halkı uyanmaktadır. Önümüzdeki Eylül, Ekim, Kasım aylarında İşçi sınıfımızın, emekçi halkımızın nasıl ayağa kalktığını göreceğiz. Milli Anayasa Forumu’nun il ve ilçelerde halk örgütlenmeleri oluyor. Tüm örgütler bir araya gelerek bu bölücü anayasaya karşı mücadele edeceğiz. Aynı zamanda Suriye rezaletine, Özel yetkili mahkemelere karşı mücadele eden bir milli mücadele merkezi oluşturacağız. Her yerde bu talebi görüyoruz ve Atatürk’te birleşenlerle Milli Mücadele Merkezi’nde bir araya gelmek istiyoruz.”dedi.

Forum’un son bölümünde TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu tarafından hazırlanan “Milli Anayasa Bildirisi”, Av. Erdoğan Özer tarafından okundu ve katılımcıların onayına sunuldu.

Bildiride Anayasa’nın özellikle ilk dört maddesinin değiştirilemeyeceği ve devrim kanunlarının ortadan kaldırılmasına izin verilmeyeceğine dikkat çekildi. Bildiriye katılımcıların alkışlarıyla onay verildi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2959
Okunma: 2959












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)