ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Aliağa’da binler termik santrali protesto etti

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.5.2012    

Aliağa’da binler termik santrali protesto etti



İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Bir Milyon İzmirli Termik Santral İstemiyor’ platformu tarafından düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı. Termik santral yapılmasını istemeyen İzmirliler alkış, ıslık, sloganlar ve ellerindeki pankartlarla termik santralleri protesto etti.

Mitinge İzmir Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur'un konuşması damgasını vurdu.

Mitinge İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, İzmir Eski Milletvekili Hakkı Ülkü, CHP TBMM Eski Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Eski Belediye Başkanı Nihat Dirim ve Petrol İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın katıldı.



Çeşitli siyasi partilerin İzmir temsilcileri, kent konseyleri, sendikalar ve sivil toplum örgütleri ile bölge belediye başkanları eyleme destek verdi.

Eylem, Petrol İş Sendikası’nın halk oyunları ekibi ve tiyatro topluluğunun gösterileri ile başladı. “Ayak Takımı” korosu şarkıları eyleme uyarlayarak söyledi..

Açılış konuşmasını ‘Bir Milyon İzmirli Termik Santral İstemiyor” organizasyonu dönem sözcüsü Cemal Topçu, yaptı. Aliağa'da, 7 adet kömür yakıtlı termik santral yapılmasının planlandığına dikkat çeken Topçu, “Burada İzmir’i gelecek kuşaklara yaşanabilir bir şehir olarak, yaşamın ve sağlığın şehri olarak bırakmak üzere, yaşamı ve doğayı savunmak üzere toplandık. Güçlerimizi birleştirdik. İzmir EXPO 2020’ye “Herkes için sağlık- Sağlıklı bir çevre” teması ile aday olmuştur. Termik santrallerin kurulması durumunda, İzmir sağlığın ve yaşamın şehri değil kanserin ve ölümün şehri olacaktır” dedi.

Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Termik santrallere karşı 22 yıl önce yakılan meşalenin asla söndürülemeyeceğini, gözü paradan başka bir şey görmeyen liberallerin ve onların destekçileri faşizm meraklılarının, termik santralin altında kalacağını söyledi.

İzmir Eski Milletvekili ve Aliağa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, 22 yıl önce verilen mücadelede başardıklarını, üstelik sermayeye karşı değil, devlete karşı mücadele verdiklerini ve Gencelli’den İzmir’e kadar 50 kilometrelik sevgi zinciri eylemi sonrası dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’ın halkın tepkisi nedeni ile termik santral yapımından vazgeçildiğini açıkladığını hatırlattı. Ülkü, “O zaman devlete karşı mücadeleyi kazandık. Bugün de sermayeye yenilmeyeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur 22 yıl önce, bugünkü teknolojik olanakların olmamasına rağmen büyük bir mücadele örneği vererek termik santral kurdurmadıklarını belirterek hükümete ve santrallere ruhsat veren yerel yönetimlere yüklendi.
Çakmur; Aliağa’da Hakkı Ülküler, Dikili’de Osman Özgüvenler, Foça’da Nihat Dirimler olarak elele verdik, 22 yıl önce yaptırmadık, yine yaptırmayacağız. Silivrilerle korkutmayın. İktidarın başı. Sizin Silivrileriniz, sizin hapishaneleriniz sizin demir kafesleriniz, izole ettiğiniz namuslu insanlara karşı, ezmeye kakmaya, onları vurmaya, yok etmeye demir ökçelerle yürümeniz, Hitler’liğiniz, Mussolini’liğiniz, Salazar’lığınız, faşizminiz vız gelir tırıs gider. Burada sendikaların, yiğit insanların bayraklarını görüyorum. Hepimiz beraberiz. Faşizme karşı beraberiz. Yılmayacağız. Boyun eğmeyeceğiz. Bizlere boyunduruk takmaya çalışan iktidar. Her cümlende tehdit var. İktidarın başı mısın. Yoksa Hitler’e özenen bir adam mısın. Buraya kanser getirecek termik santrallerle tehdit ederek yürüyorsun. Ezilmiş insana “Ananı da Al Git” diyorsun. Sen kim oluyorsun sen. Nerden geldin caka satıyorsun. Burası Türkiye. Para babalarının iktidarı. Açgözlülerin iktidarı. Deprem bölgelerinin üzerine yeşil sermayeyi konduruyorsun. Kemerleri sıktın. Şimdi gırtlakları sıkıyorsun. Kent dönüşümü diyerek gecekonducuları sürgün ediyorsun. Ey belediyeler bu oyuna gelmeyin. Termik santrale bu ruhsatı verenler hangi cihanda olursa olsun karanlık bir dünyada yaşar. Devrimci belediyeler, onurlu belediyeler, ben solcuyum diyen belediyeler, ruhsat vermez. Verdirilmek istenen ruhsatı yırtar atar. Buradan sesleniyorum; aynı partide olsak bile ey belediye başkanları o ruhsatları iptal etmenizi talep ediyorum. Aynı partide olabilirim ama, Dikili’ye, Aliağa’ya, Karşıyaka’ya, Foça’ya, İzmir’e kanseri getiren 7 santrale ruhsat verenlerle aynı fikirde değilim. Dün açlıktan nefesi kokanlar, yarım pabuç gezenler, şimdi ciplerde geziyor. Bu mu din. Bu mu Allah’a inanmak. Hani kul hakkı yiyen önüme gelmez diyen Allah, o Allah sizi çarpsın. Yerin dibine batın.” dedi.

Miting; konuşmaların ardından sahne alan grupların çaldığı parçalar ve atılan sloganlarla devam etti ve saat 16.00 dolayında olaysız sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2089
Okunma: 2089












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)