ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça kazılarına İzmir Büyükşehir’den nakdi destek

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 10.3.2012    

Foça kazılarına İzmir Büyükşehir’den nakdi destek



1998 yılından beri devam eden ve geçen yıl ödeneksizlik nedeniyle hızı yavaşlayan Foça Kazıları için İzmir Büyükşehir Belediyesi düzenli maddi destek sağladı. Bu amaçla Foça Athena Tapınağı kazı alanında İBB ile Foça Kazıları Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı. İmza törenine İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu annesinin rahatsızlığı dolayısıyla katılamadı.

9 Mart 2012 Cuma günü saat 11.00’da İBB Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ile Foça Kazıları Başkanı Prof.Dr. Ömer Özyiğit arasında gerçekleşen imza törenine eski İzmir Milletvekili Ali Rıza Bodur, İBB Başkan Yardımcıları, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri, Foça kazılarında görevli akademisyenler ve çalışanlar, Foça’daki siyasi parti ilçe temsilcileri, STK mensupları ile Foçalı vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından mikrofona davet edilen Foça Kazıları Başkanı Prof Dr. Ömer Özyiğit Foça’nın tarihi hakkında bilgiler verdi. Özyiğit kazıları yapmanın yeterli olmadığını, kazıların ardından kente görsellik kazandırmak için bunları ayağa kaldırmanın gerektiğini belirtti.

Özyiğit; “Bu bağlamda Foça Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bize yardımlarını esirgemediler. Uzunca bir süredir birlikte çalışıyoruz. Bu çalışmalar batı uygarlığına kapıyı da açmış olacaktır. 5000 yıllık Foça tarihini ortaya çıkardık. Anadolu’nun en eski tiyatrosunu ortaya çıkardık. Athena Tapınağı ayağa kalmak için gün sayıyor. Yeldeğirmenleri projesi devam ediyor. Ceneviz ve Osmanlı surlarını kazdık, onları da ayağa kaldıracağız. Herodot duvarını ortaya çıkaracağız. Hepsi olunca Foça Batı Anadolu’da çok çok önemli bir kent haline gelecek ve tüm dünyada da anılacaktır. Katkı yapan Foça ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” dedi.



Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; Büyükşehir’in işinin sadece yol, su, kanalizasyon olmadığını, sosyalleşme konusunda büyük çalışmalar yapıldığını, Büyük Başkan Kocaoğlu’nun bu çalışmalar nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini söyledi. Tüm kadınlarla birlikte hapiste olan belediye çalışanlarının da Kadınlar Günü’nü kutlayan Demirağ en kısa zamanda kendilerini asıl yerlerinde görmek dileğiyle selam ve sevgilerini gönderdi. Demirağ; İzmir Büyükşehir meclisinde birliktelik içerisinde alınan nakdi destek kararının bu işe verilen önemin somut bir örneği olduğunu vurgulayarak; “İBB Başkanı Kocaoğlu “projeleri yap gel destek bizden” dedi, Bu desteği de her zaman gördük. Aziz Başkan’ın tecrübeleri hepimize yol göstermeye devam edecektir. Biz de her zaman Aziz Başkan’ın arkasındayız sonuna kadar da arkasında olacağız. İlçemize ve kentimize yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Sayın Ömer Özyiğit’e de teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.

“Batının en doğusu, doğunun en batısı olan Foça’da tarihi ayağa kaldırmak amacıyla biraraya geldik” sözleriyle konuşmasına başlayan İBB Başkanvekili Sırrı Aydoğan, İBB olarak “Tarihi Ayağa Kaldırma Projesi”nin kesintisiz devam edeceğini söyledi.

Aydoğan; “Bazı ülkeler iki küçük kale kalıntısını ortaya çıkararak tarih yaratmaya çabalarken biz ayağımızla nereye bassak tarih kaynıyor, biz de bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. İzmir’de bugüne kadar yapılmayanları yapıyoruz. Yalnız Ege bölgesinde binlerce eser var. Yıllarca ellenmeyen Agora kazıları müthiş bir ivme kazanmıştır. Kadifekale’den tutun, tarihi antik tiyatronun ortaya çıkarılması, Smyrna kazıları, Yeşilova höyüğü kazıları, İzmir tarihini 5000 yıldan 8500 yıl öncesine getirmiştir. Çok büyük paralar aktararak, Büyükşehir imkanlarıyla bunları ortaya çıkardık. Çok büyük bir hoşgörü şehri olduğumuzu gösterdik. Ayavukla Kilisesi’ni tamir ettik. Emir Sultan Türbesi’ni, Beth Sinagogu’nu, Doğanlar Kilisesi’ni restore ettik. İzmir insanının en önemli özelliği olan birlikte yaşama ve medeni insan olma özelliğini bunlarla ortaya koyduk. Foça’nın tarihi eserleri için bugün çok önemli bir protokol imzalıyoruz. Çok yakında Yel Değirmenleri’nde üretilen un ile yapılan ekmeğimizi burada Foça’nın zeytinyağına banacağız. Bu çalışmalar insanlığa bir armağandır” dedi.

Konuşmaların ardından İBB Başkanvekili Sırrı Aydoğan ile Foça Kazıları Başkanı Prof.Dr. Ömer Özyiğit hazırlanan nakdi yardım protokolünü imzaladılar.

İmza töreninin ardından kazı alanında, katılımcılara resepsiyon verildi.

Edinilen bilgiye göre Foça kazılarında çalışmaların düzenli olarak yapılabilmesi Foça Surları ve Athena Tapınağı’nın bir an önce restore edilerek turizme kazandırılması için yıllık 900.000 Tl destek sağlandı. Ayrıca İBB tarafından atanacak bir arkeolog kazı çalışmalarında bizzat görev alacak ve İBB ile kurul arasında koordinasyon sağlayacak.



Seyfi GÜL







Okunma: 2613
Okunma: 2613












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)