ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
“Bilmediğiniz mantarları toplamayın – yemeyin”

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 4.3.2012    

“Bilmediğiniz mantarları toplamayın – yemeyin”



‘‘Doğa’da Bulunan Mantarlar Ve Mantar Yetiştiriciliği’’ konulu panel 3 Mart 2012 Cumartesi günü Foça’da yapıldı.

Foça Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği (FODER), Foça Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Foça Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kaya Boztok katılırken, Foça Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Ak ve FODER Başkanı Prof.Dr. Ayfer Haydaroğlu da uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak katkı sundular. Paneli Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, Gençlik Meclisi Başkanı Altan Öztürk, Slow Food Foça Zeytindalı grubu lideri Gül Girişmen, FODER üyeleri ve Foçalı vatandaşlar izledi.

Prof. Dr. Kaya Boztok fotoğraf ve görüntülerle desteklediği konuşmasının ilk bölümünde “Doğada Bulunan Mantarlar” konusunu irdeledi. Doğada çok ve çeşitli türde mantarlar bulunduğunu, bunlardan bazı zehirli türlerin çok zor ayırt edilebildiğini ve uzmanlık gerektirdiğini söyledi. Mantarın özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinin bulunduğunu, bazı ülkelerde kurutulup çay gibi tüketildiğini, serbest olan bazı ülkelerde uyuşturucu etkisi bulunan bazı cinslerin pipo türü gereçlerle içildiğini belirten Boztok “Çok emin değilseniz, çok iyi tanımıyorsanız doğada bulunan mantarları toplamayın, yemeyin” şeklinde uyarıda bulundu.



Dünya’da mantar tüketiminin kişi başına yıllık 2 kilodan fazla, Türkiye’de ise yarım kilo dolayında olduğunu, bu tüketimin büyük kısmının da kırsal kesimde gerçekleştiğini belirten Prof. Boztok ikinci bölümde “Beyaz Şapkalı Mantarlar ve Mantar Yetiştiriciliği” başlığı altında kültür mantarlarını ve mantarcılığı anlattı. Mantar yetiştirme yöntemleri, üretim yeri ve tesislerinin nitelikleri, gerekli ortam şartları ve kültür mantarlarının besin değerleri üzerinde durdu. Mantarın üretimi süreci sonrası kısa sürede pazarlanması ve tüketilmesinin gerekliliğini vurgulayan Boztok, son bölümde sorular üzerine evde mantar yetiştirme konusunda açıklayıcı bilgiler verdi. Plastik poşet, kasa ya da yerde yapılacak üretim için uygun nem, uygun sıcaklık, kaliteli misel(tohum), uygun kompost kullanılması, enfeksiyonlardan koruma gerektiğini, bu nedenle evlerde bodrum gibi daha nemli yerlerde bunun mümkün olabileceğini, ancak bu tür yetiştiriciliğin ekonomik olmadığını anlattı.

Mantar yetiştiriciliği konusunda Çin, ABD ve Hollanda’nın lider ülkeler olduğunu, Türkiye’de hem coğrafik olarak yetiştirme, hem de pazarlama olanakları açısından çok önemli bir potansiyel bulunduğunu, modern yöntemlerle üretim yapacak yatırımcıların tatmin edici karlar edebileceğini söyleyen Prof.Dr. Boztok; “Doğada bulunan lezzetli mantarların sporlarının alınıp laboratuar ortamında “misel” üretimlerini yapmak mümkün. Bu şekilde en az 30 tür kültür mantarı üretiliyor. Doğal ortamda “köy göçüren” tipi gibi çok zehirli mantarlar var. Batıda da, Ege Bölgesi’nde de bu tür zehirlenmeler var. Bu nedenle amatörler için doğru mantarı bulmak ayırt etmek zor. Kırsal kesimden gelip şehirde yaşayan ve köyde topladığım mantara benziyor diye gördüğü mantarı toplayıp yiyen kişilerde zehirlenme çok görülüyor. Bu işi bilmeyen kişilerin doğadan mantar toplamaları ve yemeleri çok risklidir.” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2372
Okunma: 2372












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)