ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Sunta icrada - işçiler eylemde

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 1.2.2012    

Foça Sunta icrada - işçiler eylemde



Borçları nedeniyle 30 Ocak 2012 Pazartesi günü Foça İcra Müdürlüğü tarafından ikinci kez satışa çıkarılan Foça Sunta Fabrikası’nın işçileri Foça Hükümet Konağı önünde toplanarak eylem yaptılar. Yürürlükte olan yasalar nedeniyle kendi haklarına sıra gelmesinin mümkün olmadığını belirten işçiler iflasını istemeyen patronlarına ve yasal düzenleme için İzmirli Milletvekillerine seslendiler.

İzmir’in Foça İlçesi Ilıpınar Köyü Balıklıpınar mevkiinde konuşlu bulunan Foça Sunta Fabrikası uzun yıllar bölgenin ve Türkiye’nin sunta ve ağaç ürünleri ihtiyacını karşılamada önemli rol oynamış, son yıllarda bazı ülkelere ihracata da başlamıştı. Ancak borçları nedeniyle icralık olmaktan kurtulamamıştı. İlk satış 14.476.400 Tl. bedelle yapılmış, satılamamıştı. 30 Ocak 2012 günü yapılan ikinci satış yüzde 40 bedelle yani 5.800.000 Tl ile açıldı. Ama bu fiyata da alıcı bulunamadı.

Hükümet Konağı önünde toplanarak satışı protesto eden 90 işçi işverenin kasıtlı olarak iflas ilan etmediğini çünkü bu takdirde işçi haklarının ilk sıralarda ödenmesinin söz konusu olacağını, mevcut durumda ise icra sırasındaki diğer bazı alacaklıların ödemelerinin bile yapılamayacağını, kendilerine ise sıra gelmesinin mümkün olmadığını söylediler. Son dört ay hiç ücret almadan fabrika ayakta kalabilsin diye çalıştıklarını, ancak kapının önüne konduklarını belirten işçiler “bir çoğumuz evine bir ekmek alamayacak durumda, hısım akraba yardımıyla gün geçiriyoruz” dediler.



İşçiler adına konuşan Ahmet Tansel (42), “Burada 21 yıllık emeğimiz var. Arkadaşlarımız 3000 ila 75.000 tl.arasında değişen tutarlarda alacaklı. Toplam işçi alacağımız 2.900.000 Tl., İşçinin emeğidir bu. Emek en kutsal değerdir. İşyerinin batmaması için, fabrikanın kapanmaması için gayret sarfettik. Anlayış gösterdik. Maaş almadan çalıştık. Fabrikanın bu konuma gelmesi işçinin suçu değil. Sahiplerinin hesapsız gitmesi iyi yönetememesidir sebep. Alacaklarımız için hukuki işlemleri başlattık. En kısa sürede işin çözümlenmesini ve alacaklarımızın ödenmesini istiyoruz. Satın alacak kurum veya şahıslar belli bir vadede alacaklarımızı ödemeyi taahhüt ederse biz elimizden gelen kolaylığı göstermeye hazırız. Hala öncelikli amacımız işyerinin faaliyetine devam etmesi.” Dedi.

İsmini vermek istemeyen bir işçi Ağaç-İş sendikası üyesi olduklarını ancak sendikanın işçi haklarını savunmak yerine kendi alacaklarını tahsil etmek için sıraya girdiğini iddia etti.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Ağaç Sanayii İşçileri Sendikası (Ağaç-İş) İzmir Şube Başkanı Mustafa Bilir ise üyeleriyle birlikte hareket ettiklerini ve hakların sonuna kadar peşinde olduklarını söyledi. Bilir “Arkadaşımız sıkıntı ve hezeyan içinde bu sözleri söylemiş olabilir. Ancak işçilerin hak arama davaları sendikamız tarafından açılmıştır. Dileyen görebilir. Davayı; arkadaşlarımız fabrikanın olası açılma durumunda sıkıntı yaşamasınlar diye kendi adıma açtım. Tabiî ki kendi alacağımızda dahil tüm hakları hukuki yoldan almak için onlarla birlikte tüm gücümüzle çalışıyoruz.”dedi.

İflasını istemeyen işverenin kasıtlı davrandığını savunan işçiler aralarında para toplayarak hukuki yoldan iflas talebiyle dava açtıklarını söylediler. Aynı mağduriyetlerin tekrar tekrar yaşanmaması için yasal düzenleme gerektiğini, iflasta olduğu gibi icra takiplerinde de işçi haklarının öncelikle ödenmesi konusunda, parti gözetmeksizin tüm İzmir Milletvekillerinin çaba göstermelerini istediler.

Seyfi GÜL







Okunma: 4950
Okunma: 4950












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)