ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Uğur Mumcu katledilişinin 19. yılında Foça’da da anıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 24.1.2012    

Uğur Mumcu katledilişinin 19. yılında Foça’da da anıldı



24 Ocak 1993 tarihinde Ankara Karlı Sokak’ta bulunan evinin önünde arabasına konan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren araştırmacı, gazeteci, yazar Uğur Mumcu (22 Ağustos 1942 - 24 Ocak 1993) ölümünün 19. yıldönümünde Foça’da da törenlerle anıldı.

Foça Belediyesi ve ilçede bulunan bazı sivil toplum kuruluşlarının birlikte düzenlediği anma programı Foça girişinde yazarın adını taşıyan parkta başladı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP Foça İlçe Başkanı Şener Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şube Başkanı Neşe Uprak, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, belediye meclis üyeleri, bazı STK temsilcileri ile 100 dolayında Foçalı Demokrasi Meydanı’ndan Uğur Mumcu Parkı’na kadar yürüdü. Burada yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen ADD Foça Şube Başkanı Neşe Uprak bir konuşma yaptı. Uprak; Uğur Mumcu’nun siyaset, tarikat, ticaret üçgeninin kurbanı olduğunu, çağdaşlaşmayı içine sindiremeyen aydınlanma düşmanı, insanlık düşmanı, cumhuriyet düşmanı, gericiliğin maşası katillerce öldürüldüğünü söyledi.



Neşe Uprak; “Toplumdaki egemen güçler, düşünceyi engellemeye çalışır, yasaklar koyarlar, Uğur Mumcu bu yasaklara karşı koyan, mücadele eden, Atatürkçü, yurtsever bir yazardır. O diyor ki “Tarafsız aydın olmaz. Aydın halkın devrimci savaşına inanmış insandır. Tarafsız aydın olmak kamuoyunu dolandırmaktır.” Biz Atatürkçüler tıpkı Uğur Mumcu gibi demokratik, laik, Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Anti-Emperyalist, tam bağımsızlıktan yana Türkiye sevdalılarıyız. Işıklar içinde yat. “Vuruldun Ey Aydın ama Unutmadık Seni” dedi.
Konuşmanın ardından katılımcılar büste kırmızı karanfiller bıraktı.


Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde devam eden anma programının ikinci bölümünde Uğur Mumcu’nun 1992 yılında Berlin’de yaptığı, 2000’li yıllarda Türkiye’nin karşılaşacağı sorunları da öngördüğü konuşması görüntülü olarak izlendi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2513
Okunma: 2513












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)