ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’ya “Balıkçı”nın heykeli dikildi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 27.12.2011    

Foça’ya “Balıkçı”nın heykeli dikildi



Foça Belediyesi ve Foça Su Ürünleri Kooperatifi işbirliğiyle düzenlenen; ‘‘Balıkçılığımız ve Balıkçılarımızın Sorunları’’ konulu panel 26 Aralık 2011 Pazartesi günü Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapıldı. Saat 14.00’da başlayan panel sorunların tanımı ve çözümü konularında çıkan tartışmalar nedeniyle uzadı. Panel sonrası Foça Demokrasi Meydanı’nda “Dedikodu Ağacı” olarak bilinen palmiyenin yan tarafına yerleştirilen “Balıkçı” heykeli açıldı.

Panele; Foça Kaymakamı Adem Arslan, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, eski İzmir milletvekili ve TBMM CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, bazı Belediye meclis üyeleri, CHP ve Ak parti Foça ilçe başkanları, Foça Liman Başkanı, Foça Kent Konseyi Başkanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yetkililer, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği yöneticileri, tekne sahipleri ve balıkçılar katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Milletvekili İlhan İzbilen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak programları nedeniyle katılamadıkları panele başarı mesajı gönderdiler.



Foçalı Balıkçı Şevki Avcı’nın moderatörlüğünde yapılan toplantının konuşmacıları Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü Su Ürünleri Birim Sorumlusu Mustafa Erkan, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Eski Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Vahdet Ünal, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr Dilek Türker Çakır, Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı’ndan Su Ürünleri Mühendisi Sibel Korkmaz ve TCSG-81 Komutanı Dz. Yzb. Tolga Kestek sorunları ilgi ve görev alanları açısından irdelediler.

Balıkçılık camiası ile idare ve bilim insanlarını bir araya getiren toplantı “Foçalı Bir Balıkçının Günlüğü” adlı kısa film gösterimi ile başladı.



HEYKELİMİZİ BİLE DİKTİ

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın katılımın yüksek olmasından ve konuyla ilgili her kesimden ilgili ve yetkililerin bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği açış konuşmasının ardından kürsüye Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin geldi. Çetin; Foça’nın bir balıkçı kasabası olduğunu ve bu kasabada sorunlarını paylaşan ve çözüm için her zaman yardımcı olmaya çalışan bir belediye başkanı olduğu için şanslı olduklarını, sorunlarının çözümünde yaptığı yardımlar, balıkçılık festivali ve düzenlenen panel için, Foça’ya “heykelimizi bile dikti” sözleriyle tanımladığı ve “balıkçı dostu” olarak nitelendirdiği Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’a teşekkür etti.

BALIKÇILIK SEKTÖRÜ İÇİN ÇANLAR ÇALIYOR

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya “Balıkçılık sektörü için çanlar çalmaya başladı, önlem almadık, almıyoruz, Abhazya’dan balıkçılar geliyor, kaçak olarak balığımızı avlıyor, onları yakalayıp cezalandıracağımız yerde, balığı alıp yurdumuzda satarak kendi balıkçımızı bir daha cezalandırıyoruz” sözleriyle konuşmasına başladı. Balıkçılığın ülke ekonomisine katkısı çok daha fazla iken tarım ürünleriyle birlikte değerlendirilmesinden dolayı bu payın oran olarak çok küçük gösterildiğini ve sektörün önemini azalttığını belirten Özkaya, balıkçılık filosunun kapasitesinin acilen düşürülmesi gerektiğini, mevcut filoya denizlerimizin yetmediğini söyledi. Denizleri bilinçli avcılıkla korumak gerektiğini, kaçak avcılık yapanların ruhsatının derhal iptal edilmesini, denizlerde stok tespiti yapılması ve kayıt altına alınmasını, büyük küçük denizcinin denizleri paylaşmasını, her birine ayrı av sahası planlamasının yapılmasını, kanun ve anayasa yapılırken balıkçıların toplantılarda mutlaka yer almasının sağlanmasını istedi.

Akademisyenler Doç.Dr. Vahdet Ünal, Yard.Doç Dr Dilek Türker Çakır çevre faktörleri açısından yöreyi bekleyen sorunlara değindiler. “Bölgeye kurulacak Termik Santral’in deniz suyunu 1 derece ısıtması halinde bile balıkların besin kaynağı olan tüm planktonları öldürmeye yeteceğini belirttiler. Konuşmacılar balık av yasağı zamanları ilan etmek yerine, balığın yumurtlama ve üreme yaptığı alanların her zaman avlanmaya yasak bölge ilan edilmesinin daha yararlı olacağını savundular.

ÇİFTLİKTE ÜRETİLEN KADAR AVLANAN BALIĞADA TEŞVİK

Moderatörün, balıkçı ve gemiciler için aynı mevzuat hükümlerinin uygulandığı, sağlık ve gemici belgeleri için her yıl Aliağa ve İzmir’de bürokratik işlemleri kovalamaya çalıştıklarını, bu konuda kanun yapıcının 1930’lu yıllarda çıkarılan yasaların neden değiştirmediğini sorması üzerine kürsüye gelen Eski Milletvekili Prof.Dr. Gürol Ergin meclisteki çalışmalar konusunda bilgi verdi. Ergin kooperatiflerin güçlenmesinin sorunların çözümünde etkili olacağını, çiftliklerde balık üretenlere verilen desteğin denizde avcılık yapan balıkçıya da mutlaka verilmesi gerektiğini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcisi Mustafa Erkan ağ aralıkları konusunda değerlere uyulması gerektiğini, boy yasağına uyulmadan tutulan balığın fabrikalara gittiğini, bu durum göz önüne alınarak kotaların fabrikaya giden balığı da kapsayacak şekilde tespit edilmesinin gerekliliği konularına değinirken balık haline gelen balıkları denetlemeleri sırasında yaşadıkları sıkıntıları da anlattı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcileri balıkçıları bezdirmek için değil, yasaları uygulayarak görevlerini, balık neslini koruyarak ta camiaya katkı yaptıklarını belirttiler.

ŞEBEKEYE, KAÇAK AVCILIĞA VE BALIK HALİ’NE İSYAN- “DAĞA TEPEYE ÇIKARILAN BALIKTAN HAYIR GELMEZ”

Soru cevap şeklinde yapılan son bölümde balıkçılar bazı uygulamalara izin verilmesini sert tepki gösterdiler. Üreme alanlarındaki kaçak avcılığın, yasak zamanlarda yapılan şebeke avcılığının, nasıl tedbir alınması gerekiyorsa alınarak mutlaka önlenmesini, beş aya çıkarılan avlanma yasağının eskisi gibi üç ay’a çekilmesini istediler. Balıkçılar “dağa, tepeye çıkarılan balıktan hayır gelmez” diyerek Buca’da bulunan Balık Hali’nin sahilde bir bölgeye yapılması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu göreve davet ettiler.



BALIKÇI HEYKEL AÇILDI

Konuşmaların ardından katılımcılar Demokrasi Meydanı’na geçti ve hep birlikte “Balıkçı” heykelinin açılışını yaptılar. Heykel açılışın hemen ardından hatıra fotoğrafı çektirilen bir mekan haline geldi.

Panelistler akşam da, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın Belediye Sosyal Tesisleri’nde verdiği yemeğe katıldılar.



Seyfi GÜL







Okunma: 4144
Okunma: 4144












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)