ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Depremzedeler Foça’ya alıştı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 23.12.2011    

Depremzedeler Foça’ya alıştı



17 Kasım 2011 tarihinden itibaren Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün Foça’da bulunan Su Sporları Merkezi’ne yerleştirilen Vanlı 100 depremzede yöreye ve buradaki yaşam koşullarına alıştı.

Sağlanan olanaklar ve gösterilen ilgiden mutlu olduklarını belirten depremzedeler burada kendilerini yeni bir hayata başlamış gibi hissettiklerini söylediler. Her şeye karşın parasızlığın boyunlarını büktüğünü anlatan depremzedeler yetkili ve ilgililerden iş istediler.

HER İMKAN SEFERBER EDİLDİ

Alınan bilgiye göre Foça Su Sporları Merkezi deprem sonrası verilen talimat üzerine 15 Kasım 2011 tarihinde her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde hazırlandı. Kalorifer sistemi faal hale getirildi. Üç yataklı odalarda bulunan klima ve mini buzdolapları kontrolden geçirildi. Her odaya televizyon ve yerlere halı temin edildi. Tesislerde bulunan çamaşır makinelerinin yanı sıra daha kapsamlı ve büyük ölçekli yıkama hizmetleri için bir firma ile anlaşma yapıldı. Sohbet, oyun ve eğlence maksatlı olarak düzenlenen salona uydu kanallı büyük ekran televizyon ve herkesin serbestçe kullanımına açık olarak çay makinesi konuldu. Oluşturulan ana sınıfı, mescit ve etüd merkezinde Foça Halk Eğitim Merkezi ve Müftülük desteğiyle okuma yazma, takı ve Kuran kursları açıldı. Sakin bir ortamda ders çalışabilmeleri için etüt merkezi akşam öğrencilere tahsis edildi.

Tesislere konulan bir tenis masasının dışında ilçede bulunan spor tesislerinden yararlanmaları sağlandı. Halen ilköğretim çağı, öğrenciler ve gençler hafta sonları Reha Midilli 11 Eylül Spor Salonu’nda voleybol ve basketbol kurslarına iştirak ediyor. Foça Belediyesi bünyesinde açılan halk oyunları, pilates ve tekwando kurslarına 12 bayan ve 6 erkek depremzede devam ediyor. Süper Amatör Lig’de mücadele eden A takımda iki, 14 yaş altı takımlarında bir olmak üzere üç futbolcu Foça Belediyespor ile antrenmanlara çıkıyor. Bu oyuncuların ikinci yarı takımda yer alabilmeleri için Doğu Anadolu BAL liginde mücadele eden Van DSİ Spor’dan lisanslarının getirilmesine çalışılıyor.

Yörede 26 Aralık tarihinde yapılacak doğa yürüyüşüne katılacakların sayısı şimdiden 40’ı bulmuş durumda.

İlköğretim çağındaki öğrenciler konaklanılan merkeze en yakın okul olan Reha Midilli İlköğretim okuluna, lise ve meslek lisesine gidenler ise Foça ve Menemen’deki okullara yerleştirildi.

İzmir’e ulaşım ihtiyaçları için her aileden bir kişiye haftada bir kez kullanabilecekleri şekilde kent kartlar temin edildi.



KAYMAKAM VE VALİ YARDIMCISI DERT DİNLİYOR

Foça Kaymakamı Adem Arslan hemen her gün ya merkeze gelerek yada yetkililerden bilgi alarak hizmetin aksamamasını denetliyor. 15 günlük periyotlar halinde görevli bir Vali yardımcısı gelerek ihtiyaçları ve sorunları konusunda depremzedeleri dinliyor.

Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan sağlık hizmet genelgesi uyarınca sosyal güvencesi olanlar devlet kurumlarından yararlanıyor, olmayanların muayene, tedavi ve ilaç katkı payları devlet tarafından karşılanıyor. Sağlık ocağı ve hastanelere gidiş geliş için koordineli olarak Foça Belediyesi’nden araç sağlanıyor. Foça Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği Rehberlik ve Psikolojik Danışma öğretmenleri Salı ve Perşembe günleri depremzedeleri ziyaret ederek psikolojik destek sağlıyorlar.

Bazı depremzedelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca parasal yardım da yapılıyor.

MUTLUYUZ, HUZURLUYUZ

Depremzedeler adına konuşan Rıfat Caniş(65) felaket sonrası geldikleri Foça’da bulunmaktan çok memnun olduklarını, deprem bölgesinde çadırlarda kalan yakınlarının sıkıntılarını yüreklerinde hissettiklerini, her sallanmada onları düşündüklerini, kötü kış koşullarında çadır ortamında bulunmalarından üzüntü duyduklarını söyledi. Caniş “Sağlanan tüm imkanlar ve ilgi için çok teşekkür ederiz. Burada ısınmadan, yemeğe, eğitimden, sağlığa her şeyimizle ilgileniliyor. Mutluyuz, huzurluyuz.” dedi.

PARASIZIZ, İŞ İSTİYORUZ

İsmini vermek istemeyen bir depremzede ise sağlanan tüm imkanlar için minnettar olduklarını ancak bazı sorunlarının da olduğunu ve yetkililerden bu konularda yardımcı olmalarını istediklerini belirtti. Depremzede sorunlarını şu sözlerle dile getirdi. ”Her şeyimiz temin ediliyor evet, ancak bina dışına çıkmaya korkuyor ve çekiniyoruz. Hemen hemen hepimiz işyerlerimizi, ya da işlerimizi kaybettik, kredi borcu olanlarımız, hiç geliri olmayanlarımız var. Okula giden çocuklarımıza istediklerinde harçlık veremiyoruz. Sahilde yürümeye çıksak ta çarşıya yaklaşınca bir şeyler isterler diye geri dönüyoruz. Her aileden bir kişiye kart verildiği için ailemizi İzmir’e götüremiyoruz Bunların dışında eczanelerin bazılarının ilaç katkı payı istemeleri durumlarını idarecilerimize ilettik. Yani asıl sorunumuz parasızlık. Bunun içinde çalışmak ve para kazanmak istiyoruz. Bu konuda yetkililerden ve iş sahiplerinden iş konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz.” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2100
Okunma: 2100












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)