ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da Toprak Ana coşkusu

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 13.12.2011    

Foça’da Toprak Ana coşkusu



Tüm dünyada 10 Aralık tarihini (Terra Madre Day) Toprak Ana Günü olarak kutlayan uluslararası Slow Food Hareketi’nin esaslarına uygun olarak Foça’da da etkinlikler düzenlendi.

11 Aralık 2011 Pazar günü her hafta yerel ürünlerle tezgah açılan pazaryerinde Foça Zeytindalı Grubu ve Foça Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen kutlamalar coşkulu geçti.

Toprak Ana Günü kutlamalarına; Foça Kaymakamı Adem Arslan, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, DEÜ Reha Midilli Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu (TİOYO) Müdürü Doç.Dr. Avşar Kurgun, hayırsever işadamı Reha Midilli, Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) ve bazı Belediye Meclis Üyeleri, bazı siyasi parti temsilcileri, ilçede bulunan yüksek okul ve lise öğrencileri, hareketin İzmir bölgesindeki diğer şubelerinin temsilcileri ile Foça’da yaşayan yada ziyaret için bulunan yüzlerce kişi katıldı.



Foça Zeytindalı hareketi lideri Gül Girişmen yerel tohumların korunmasının ve yerel ürünlerin kullanılmasının önemini vurguladığı konuşmasında “İyi, Temiz ve Adil” parolasıyla kısa sürede büyük aşama kaydettiklerini söyledi. Girişmen “Bereket tanrısının kenti Foça’dan Toprak Ana’ya bereketli yıllar dileğiyle” sözleriyle katılımcıları yerel ürünleri tatmaya davet etti.



DEÜ Reha Midilli TİOYO öğrencisi üç kişilik orkestranın çaldığı müzikler eşliğinde katılımcılar pazaryerinde oluşturulan standları gezdiler. Yöresel ürünlerle dolu tezgahlardan alışveriş yaptılar, yerel yemekleri yapanları izlediler ve bilgi aldılar, dağıtılan aşure’den yediler. Küçük taş değirmenle bulgur öğütenleri, tarhana çobası, bulgur pilavı, odun ateşinde kestane kebap yapanları izlediler, zaman zaman yapanlardan izin isteyerek yapım işini kendileri gerçekleştirdiler. Foça zeytinyağlarından tattılar.



Halim Foçalı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri standlarında erişte hamuru ve kesimi, ısırgan otlu ve ıspanaklı erişte, ot salatası, sarı kabak böreği, otlu kek yaptılar ve pişirdikleri ürünleri okul yararına sattılar. Foça köylerinden katılanlar el açması börek, zeytinyağlı sarma ve el yapımı mutfak aksesuarlarını masalarında beğeniye sundular.
5 dakikalık süre içinde Lalangı adı verilen akıtmayı düzgün olarak en fazla yapma yarışmasında başarılı olanlara ödüller verildi.



Pandomim gösterisiyle devam eden etkinlikte, Foça Belediyesinin desteğiyle Gerenköylü ve Foçalı hanımların diktiği bez torbaların ve geri dönüşümlü poşetler de kullanıma geçirildi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ilçedeki çalışmaları nedeniyle Slow Food üyeleri ve liderleri Gül Girişmen’e teşekkür etti. Demirağ “Buradaki birçok doğal zenginliği ortaya çıkarmak, ilgili kişileri bulmak, yerel ürünleri, yerel üreticileri ve tüketicileri bir pazarda buluşturmak, tadım yaparak ürün satın almayı özendirmek çok güzel ve çok önemli. Herkes yaşadığı yöreye ve değerlerine sahip çıkarsa dünya daha yaşanabilir bir dünya olur” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3238
Okunma: 3238












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)