ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Atilla Sertel ve Ahmet Abakay’dan sert açıklamalar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 24.10.2011    

Atilla Sertel ve Ahmet Abakay’dan sert açıklamalar



Foça Edebiyat Günleri etkinliklerinin son gününde “Gazeteci ve Edebiyatçı Örgütlerinin Sorumlulukları” konulu oturumda konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, iktidara yönelik olarak sert açıklamalarda bulundular.

23 Ekim 2011 Pazar günü Saat 16.00’da başlayan oturumda ilk konuşmayı Atilla Sertel yaptı.

Sertel, Türkiye’deki basın meslek örgütlerinin en önemli sorumluluğunun öncelikle halka karşı olduğunu, gazeteci milletinin halka karşı sorumlu olması gerektiği günlerin yaşandığını, ancak bu konuda medyanın kuşatıldığını, ele geçirildiğini ve medyanın halka karşı sorumluluğunu yerine getirmediğini, bununda çok somut örnekleri olduğunu söyledi.

Atilla Sertel konuşmasına şöyle devam etti: “ Bir terör olayı sonucu kaybettiğimiz 24 aslan evladımızın ardından, Sayın Başbakan’ın yaptığı toplantıya, sağduyu çağrıları yapmasına, birlik, beraberlik nutukları atmasına rağmen, kendisine muhalif gördüğü gazetelerin genel yayın yönetmenlerini ve meslek örgütlerini çağırmaması, aslında sağduyu çağrılarını havada bıraktığının somut göstergesidir. Bizim burada meslek örgütü olarak, ülkesini seven, bölünmez bütünlük içerisinde kardeşçe yaşamayı ilke edinmiş insanlar olarak, gazeteciler olarak, doğru yapmadığını ifade etmemiz gerekiyor. Burada sansürün ve baskının en ağır, en katı kurallarının işlediğini görüyoruz. Siz gazetelerin genel yayın yönetmenlerini, yazı işleri müdürlerini çağırabilirsiniz, ama gazete patronlarını çağırdığınız zaman olayın farklılaştığını gösteriyorsunuz. Türkiye son yıllarda, inanılmaz derecede, gazetecilerin kendilerini tehdidin, baskının, şantajın, açlığın ve işten atılma korkusunun yaşandığı bir ortamda, basının üzerinde inanılmaz derecede şiddetli bir baskının olduğu bir dönemi yaşıyor. İsteyen, istediğini istediği anda işten atabilir, yazdıklarını beğenmediğini kapının önüne koyabilir noktasına gelindi. Bu ülkenin evlatları, yetiştirdiği insanları olarak, akıl öğretmek için değil, samimiyetle iktidara düzeltilmesi gereken şeyleri söylüyoruz.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay sözlerine Foça Belediyesi ve Edebiyatçılar Derneği’ne teşekkürle başladı ve bu teşekkürünün nedenini açıkladı. Son zamanlarda gazetecilerin, edebiyatçıların, demokrat insanların ya cezaevlerinde, ya cami avlularında buluşabildiğini, bir araya gelmenin bir yolunu bulmaları gerektiğini, bu anlamda Foça Edebiyat Günleri’ni düzenleyenlerin bu birlikteliği sağlamada önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti.

Atilla Sertel’in açıklamalarındaki bir konuya katılmadığını belirten Abakay şunları söyledi: “Başbakan basın örgütlerini çağırmadı. Kendisine yakın gazeteleri çağırdı. Ama bizi çağırsaydı zaten katılmazdık. Başbakanın konu mankeni olmazdık. Çağırdıkları bir sürü yazarlar, sanatçılar, aktörler filan gibi oyuna gelmezdik. Artık Türkiye’de belli bir düzen, sistem değişikliği var. Gelinen nokta şu: Köleye sormuşlar özgür kalsan ve çok zengin olsan ilk önce neye sahip olmak istersin. Tereddütsüz cevap vermiş. Daha çok kölem olsun isterim demiş. Bunlar bu. Garip guraba, bilmem ne, mağdurlar, şimdi artık kölelikten çıktılar, daha çok kölem olsun anlayışı bu."

Seyfi GÜL







Okunma: 2078
Okunma: 2078












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)