ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Gıda güvenliği bilgilendirme toplantısı Foça’da yapıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 13.10.2011    

Gıda güvenliği bilgilendirme toplantısı Foça’da yapıldı



Üreticiler, esnaf, denetim yapan yerel yönetimler ve idari birimlere yönelik olarak Gıda Güvenliği’ni esas alan 5996 sayılı kanun hakkında bilgilendirme toplantısı Foça’da yapıldı.

11 Ekim 2011 Salı günü Saat 14.00’te Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde başlayan toplantıda gıda üreticilerinin tabi olduğu esaslar, denetim esasları ve cezai konular ele alındı.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi Yurtiçi Denetimler Birim Sorumlusu Gıda Mühendisi Harika Güngör’ün konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, Foça İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Emel Ak, ilçede denetim görevi yapan yetkili gıda mühendisleri, Foça Belediyesi Sağlık Şube Müdürlüğü yetkilileri, Foça Genç İşadamları Derneği(FOGİAD) yöneticileri, Slow Food Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen ve bazı üyeler ile hayvansal gıda üreticileri ve esnaf temsilcileri katıldı.

13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı kanunun gıda, yem, hayvansal ürünler, hayvan sağlığı ve su ürünleri konularındaki kanun ve yönetmelikleri birleştirdiğini, gıdayı üreten, satan, toplu tüketim olarak kişilere sunan işletmelerin denetimi konularını da içerdiğini belirten Gıda Mühendisi Harika Güngör eski kanun ile yeni kanun arasındaki en önemli farkın üretim yerleri ile ilgili olduğunu ifade etti. Eskiden ürün üzerinde de yer alan Tarım Bakanlığı’nın üretim izinleri ile ilgili üretici belgesinin artık olmayacağını, bunun yerine kayıtlı işletmeler-onaylı işletmeler terimleriyle tanımlanan uygulamalara geçildiğini dile getiren Güngör; üretim izni olan işletmelerin ellerindeki belgeleriyle üretime devam edeceklerini, yeni bir belge gerekmediğini ancak, yeni üreticiler için faaliyet konusuna göre ya kayıt ya da onay belgesi verileceğini söyledi.



Harika Güngör, “Toplu tüketim yerlerinde belediye ruhsat veriyor, denetimlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İl ve ilçelerdeki temsilcileri olarak biz yapıyoruz. Hijyen kriterlerimiz var. Sertifikalandırma yapmıyoruz., ama gıda güvenliği bilgi sistemimize kayıt yapıyoruz. Yeni üreticilerden ruhsat ve vergi numarası istiyor, hangi faaliyetle uğraşıldığını, kaç şube olduğunu kaydediyor ve onlara bir kayıt numarası veriyoruz. Denetimleri tarladan sofraya gıda güvenliği esaslarına göre yapıyoruz. Numune alarak ve işyerinde yapılan hijyen denetimler sonunda tebliğlere aykırı durumlar söz konusu olursa bu ürünleri toplatıyor ve idari yaptırım kararları uyguluyoruz. Küçük ya da büyük, gıda üreten işletmeler gıda ile ilgili yasa ve yönetmelikleri bilmek ve uygulamak zorundadır. Eksikliklerini tamamlaması için işletmelere duruma göre 30 günden altı aya kadar süre verilebiliyor. Bu süre sonunda eksiklikler giderilmezse 1077 Tl’den başlayan para cezaları ile üretim faaliyetinden men edilmesine varan idari cezalar uygulayabiliyoruz. “Ben bu konuyu bilmiyordum” şeklindeki bir mazereti kabul etmiyoruz.” Dedi.

Artık bir üretim için çok belge alma döneminin sona erdiğini, müracaat edenlere sadece bir belge verildiğini vurgulayan Harika Güngör toplantının son bölümünde katılımcıların Bakanlığın faaliyet alanına giren konulardaki sorularını cevaplandırdı.



Seyfi GÜL







Okunma: 2432
Okunma: 2432












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)