ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Altıbin imzayla termik santral ve cürufa hayır

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 4.10.2011    

Altıbin imzayla termik santral ve cürufa hayır



Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Demokrasi Meydanı’nda kurduğu imza çadırında bir haftada topladığı altıbin imzayla bölgeye cüruf dökülmesine ve termik santral kurulma çalışmalarına itiraz etti. Toplanan imzalar yapılan basın açıklaması sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere Foça Belediye Başkanlığı’na teslim edildi.

Foçep dönem sözcüsü Nermin Korkmaz; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planlarını değiştirerek, Aliağa Nemrut sanayi bölgesindeki demir çelik işletmelerinin yıllardır biriktirdiği milyonlarca ton cürufun Kozbeyli-Ilıpınar arasındaki vadilere dökülmesine izin veren uygulama imar planını, askıya çıkarılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiğini, askı süresi dolmadan, süresi içinde yapılacak itirazlar dikkate alınmadan ve ruhsat alınmadan, fabrika sahiplerinin Foça ilçesi sınırlarındaki alana hızla cüruf dökmeye devam ettiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de somut bir adım atmadığını ve duruma seyirci kaldığını belirten Korkmaz, yörede yaşayan insanların suyunun bu alandan sağlandığını, yer altı sularına karışacak ağır metallerin zeytin alanları ve tarımsal üretime ciddi zararlar vermesinin yanı sıra halk sağlığını tehdit ederek bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini anlattı.




Nermin Korkmaz; “Cürufların kaldırıldığı alanlara termik santral kurulacak, çıkacak küllerde itiraz ettiğimiz bu yerde depolanacaktır. Foça’nın tamamı, Gerenköy, Menemen ovası, İzmir tehlike bağıra bağıra geliyor. Çok açıktır ki bütün bu gelişmeler, açılan davalar sonuçlanmamışken Bakanlığın kömürlü termik santrallere izin vereceğinin kanıtıdır. Bizler bölgede yaşayan yurttaşlar olarak askıya çıkarılan plana süresi içinde itiraz ederek, binlerce imza topladık. İmzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere Foça Belediyesi’ne teslim ediyoruz. İtirazlarımız dikkate alınmadığı takdirde dava açacağımızı ve yaşam alanlarımızı sonuna kadar savunacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.” Dedi.

Basın açıklaması sırasında en dikkati çeken kişi Foça’nın Süpürgeci Dede’siydi. İlerlemiş yaşına rağmen süpürge satarak geçimini sağlayan, yörede gerçek adını kimsenin bilmediği ama herkesin tanıdığı Süpürgeci Dede termik santral karşıtı söylemlere destek için alanda yerini alanlar arasındaydı.

Demokrasi Meydan’ında toplanan 100 kadar platform üyesi ve gönüllüsü açıklama sonrası “Termik Santral İstemiyoruz” sloganları atarak, toplanan imzaları bir dilekçe ile Foça Belediye Başkanlığı’na teslim ettiler.



Seyfi GÜL







Okunma: 1962
Okunma: 1962












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)