ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
İzmir Odalar ve Borsalar yönetim kurulları ortak toplantısı Foça’da yapıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 2.10.2011    

İzmir Odalar ve Borsalar yönetim kurulları ortak toplantısı Foça’da yapıldı



İzmir Odalar ve Borsalar yönetim kurulları ortak toplantısı Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Güral’ın ev sahipliğinde Foça’da yapıldı. 30 Eylül 2011 Cuma günü saat 16.00’da Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde başlayan toplantıya İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş başkanlık etti.

Toplantıya Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İzmir Ticaret Odası, Menemen Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Foça Esnaf Odası, Bergama Ticaret Odası, Aliağa Ticaret Odası, Ödemiş Ticaret Odası, Torbalı Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası başkan, başkanvekili ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Demirtaş “Nerdeyse artık her gün Karşıyaka Beşikçioğlu camiinden bir şehit cenazesi kaldırıyoruz” sözleriyle salonda bulunanları, son günlerde artan terör olaylarında şehit olanlar ile Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşuna davet etti. Ardından, İstiklal Marşı okundu.

Toplantının ilk bölümüne Ekrem Demirtaş ve Ender Yorgancılar arasındaki mektup krizi damgasını vurdu.

14 Eylül 2011 tarihinde yapılması planlanan toplantının, basına da duyurulmadan iptal edilmesinin nedeninin kruvaziyer turizmi ile ilgili çok önemli kişilerin o gün İzmir’e gelmesi olduğunu açıklayan Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın bu konu ile ilgili olarak kendisine bir mektup yazdığını, üyelere de aynı mektubu faksladığını, bu mektuptan dolayı çok üzüldüğünü ve kendisine böyle bir mektup yazmasını Yorgancılar’a yakıştıramadığını söyledi.

Bunun üzerine; kendisine söz hakkı doğduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Demirtaş’ın iletişimin bu kadar hızlı olduğu bir dönemde toplantı tarihini hiç kimselere danışmadan ve bilgi vermeden kendi inisiyatifiyle değiştirdiğini, kendilerinin de bu durumu, hoş ve şık bulmadıklarını, etik olarak ortaklaşa bir tarih belirlemeyi ve emrivakilerin olmamasını tercih ettiklerini söyledi.

Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, bazı oda yöneticilerinin mazeretleri dolayısıyla gelemediklerini, toplantı tarihinin ertelenmesinin ve 30 Eylül tarihinin sıkışık bir gün olmasının katılımcı sayısını azalttığını ve burada bu gergin havanın olmamasını arzu ettiğini belirttikten sonra, salonda bulunanlara hoş geldiniz diyerek toplantıyı açtı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ kısa konuşmasında iyi bir toplantı geçmesini dileyerek konuklarına hoş geldiniz dedi.

Ekrem Demirtaş Yunanlıların Avrupa Birliği fonlarından aldıkları paralarla yaptıkları şehirleşme çalışmalarının benzerini Çeşme’de başlattıklarını ve çok ilgi gördüğünü, bu tür çalışmaları Foça’ya da taşımayı istediklerini belirtti.

İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Şükrü Barış Kocagöz, konuşmasına terör olaylarına değinerek ve “ülkemizi bölme planlarına ciddi direnç gösterme zamanı gelmiştir” diyerek başladı. Kocagöz, başta finans piyasaları olmak üzere hiç kimsenin dünyanın yaşadığı ekonomik krizin dışında olmadığını anlattı. Kocagöz “Gelişmelerin dikkatle izlenmesi ve önlemlerin zamana bırakılmadan alınması gerekir. Dünya gelirinin yüzde elliikisini ellerinde bulunduran ABD, AB ve Japonya krizin tam merkezindedir. Dünya ekonomisine uzun ve belirsiz bir süre düşük performans hakim olacaktır. Birçok AB üyesi ülke yüksek bütçe açığı ve düşük büyüme sarmalına girmiştir. En büyük ticari partnerimiz olan AB’de olanlar dış ticaretimizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle alternatif pazar arayışlarına ara vermeden devam etmeliyiz. Cari açık sorununa çözüm getirecek önlemleri almalıyız” dedi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş yılbaşından bu yana dövizin TL karşısında yüzde yirmi değer kazandığını, eskiden buna devalüasyon dediklerini, şimdi ne olarak nitelendirildiğinin belli olmadığını, üyelerine ihtiyatlı olmalarını öğütlediklerini, Türkiye’nin Avrupa’nın en çok büyüyen ülkesi olduğunu ama dizginlenen bir büyüme içine gireceğinin anlaşıldığını söyledi. Demirtaş “Expo 2020 de alındığı takdirde İzmir ve çevresi büyük bir gelişme içersine girecektir. 25 milyar dolarlık bir yatırımdan Foça’da, Bergama’da, Menemen’de nasibini alacaktır. İzmir kenti olarak toptan bir büyüme içine girilecektir. İzmir halkının milli geliri o zamanki Türkiye ortalamasının belki iki katı olacaktır. Umarım olumlu gelişmeler devam eder ve Expo-2020’yi düzenleyebiliriz. İki yaptırımcı ve yatırımcı bakan İzmir’den milletvekili oldu. İyi de oldu. Seçimde söylenen 35 projeden neredeyse 10’unun temeli atıldı. Binali Yıldırım gerçekten soyadı gibi Yıldırım. Turizm Bakanı’mız da turizm alanlarıyla ilgili her konuda son derece duyarlı. Onlara buradan bir kere daha teşekkür etmek durumundayız. 13 Ekim’de odalarımızdan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı İzmir’e geliyor. 20-22 Ekim’de Barcelona’ya Fuar alanı, kent yenileme ve dönüşüm projeleri, kruvaziyer limanı ve transit limanı ile ilgili bir gezimiz var. 27-28 Ekim’de Batum ve sahilden Artvin, Rize, Trabzon’a gidiyoruz.” dedi.

İzmir Ticaret Borsası’nca önerilen seçim öncesi parti programlarında yer alan projeleri izleme komisyonu kurulması, Avrupa Birliğinin katılım öncesi mali yardım programı (IPARD)’na dahil edilmesi için girişimde bulunulması, tarımsal alanda üretici kayıt defteri tutulmasının zorunlu hale getirilmesi konusunda girişimde bulunulması, bölgede tarımsal üretimin denetlenmesi için uzaktan algılama sistemlerine öncelik verilmesi için girişimde bulunulması konuları karara bağlandı.

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Behçet Çınar, Torbalının vergi sıralamasında Türkiye’de ilk beşe girdiğini belirterek, sorunlarını şöyle sıraladı: Birkaç parsel halinde olan fabrika arazilerinin tarım alanlarının korunması kapsamında büyükçe bir bölümünün kullanılamaması, İZSU’nun arıtma ruhsatlarını iptal ederek yeni ruhsat alınması için tebligat çıkarması, Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ne dahil edilen işletmelerin ıslah edilmesi, Nitelikli eleman yetiştirilmesi için Torbalı’daki Meslek Liseleri’nin makinelerinin yenilenmesi ve yeni bölümlerin açılması.

Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman; Çiğli’de kurulması planlanan Katip Çelebi Üniversitesi’nin bazı bölümlerinin İzmir’in kuzey aksında yer alan ilçelerde konuşlandırılması için ortak girişimde bulunulması, Çandarlı Limanı’nın mendirek dışındaki lojistik alan planlamalarının ortaya konulması ve yapımının bir an önce hayata geçirilmesi, Bergama – İstanbul karayolunun yapımının tamamlanması konularını dile getirdi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka; İZSU’nun büyükşehir sınırları içindeki esnafa yüzde elli fiyatla su vermesi ve kendilerinin bu konudan muaf tutulması ve ortak su saati uygulamasının yanlışlığı ile Aliağa limanındaki eksik ve aksaklıklar konularına değindi.

Foça Esnaf Odası başkanı Günal Menemenli İZBAN’ın çalışmaya başlamasıyla üyeleri olan otobüs kooperatiflerinin sıkıntıya düştüğünü, Foça’ya gelenler konusunda şikayetler başladığını, adli olayların arttığını aktardı.

Tekrar söz alan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; yıllardır açılmayan Club Med Tatil Köyü’nün açılması için İzmir Ticaret Odası ve diğer odaları partner olarak yanlarında görmek istediklerini, eski işletmecisine yada Foça Belediyesi’ne devredilmesine de talip olduklarını belirtti. Ege Denizinden elde edilen balığın yüzde kırkının Foça’dan çıkması göz önüne alınarak, Katip Çelebi Üniversitesinin Su Ürünleri bölümünü ilçelerinde açmasını istediklerini ifade eden Demirağ, termik santrallerin tüm İzmir’i etkileyeceğini bu nedenle kesinlikle kurulmaması gerektiğini söyledi.



15 Ocak 2012 tarihinde odalar ortak toplantısının Selçuk’ta yapılması kararlaştırıldı.

3 saate yakın süren toplantı sonrası salondan ayrılan katılımcılar Foça Sahil Restoran’daki akşam yemeğinde tekrar bir araya geldiler.



Seyfi GÜL







Okunma: 2325
Okunma: 2325












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)