ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Gdo’lu ve hormonlu ürünler paneli

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 25.9.2011    

Gdo’lu ve hormonlu ürünler paneli



Slow Food Foça grubu Zeytindalı ve Foça Belediyesi işbirliği ile düzenlenen GDO’lu ve Hormonlu Ürünler paneli Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapıldı.

23 Eylül 2011 Saat 16.30’da başlayan panelin konuşmacıları Gıda Mühendisleri Doç.Dr. Vural Yiğit ve Deniz Barın’dı. Paneli hayırsever işadamı Reha Midilli ile çok sayıda Foçalı ilgiyle izledi ve sorularıyla katkı yaptı.

Panelin açış konuşmasını yapan Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen, misyonlarının “iyi, temiz ve adil” sözcükleriyle ifade edildiğini, panelde GDO’lu ve yapay hormon katılmış ürünlerin kontrolsüz kullanılmaları, insan sağlığına ve gelecek kuşaklara etkileri, GDO’lu ürünlerin neler olduğu ve bu ürünlerin nasıl anlaşılacağı konularını irdeleyeceklerini, yöresel ürünlerin önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.

1964 yılında A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 15 yıl TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü’nde çalışan, çeşitli ülkelerdeki kongrelerde delege olarak bulunan, OECD, NATO ve UNIDO’nun ulusal ve Uluslararası projelerinde çalışan ve konuyla ilgili 70’i aşkın makale ve 6 kitabı bulunan Doç.Dr. Vural Yiğit konuşmasına GDO ve Hormonlu ürünleri tanıtmakla başladı.

Genetik biliminin çağın gereklerine uygun sağlıklı ürünler elde etmek için önemli çalışmalar yaptığını, doğal ve katkısız ürünlerin kullanımının bir ideal olarak var olduğunu, ancak yeterince ürün elde etmek ve sağlıklı tohum için bilimin katkısının gerekliliğini anlattı.

Vural Yiğit; ”Seçilmiş bazı genler bir organizmadan bir başka organizmaya farklı ürünler arasında aktarılmaktadır. Bu tür ürünler hastalıklara ve mikroorganizmalara karşı dirençli olurlar. Hızlı bir şekilde büyürler. Üretimin istediğiniz aşamasında müdahale edebilirsiniz. Gıdada bir şey eksikse madde olarak, bir başkasından alıp buna katabilirsiniz. İstenmeyen bir özelliği varsa da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu bir avantaj sağlar. Bu anlamda teknolojiye karşı çıkmıyoruz. Destekliyoruz. Biz hareketin doğru ve yanlış taraflarına bakıyoruz. Sadece fazla ürün elde etmek için yapılan, kısa ve uzun vadede etkileri bilinmeyen çalışmaları onaylamıyoruz. Tamamen doğal ürünler kullanmak giderek imkansız hale geliyor. Her ürün her yerde yetiştirilemiyor. Aktarılması ve saklanması için birtakım katkılar gerekli hale geliyor. Biz her ürünü mevsiminde ve yaşanılan yerde yetiştirilmiş olanların seçilerek, tüketilmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Gıda Mühendisi Deniz Barın Slow Food Foça Zeytindalı grubu olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Foça yöresi ürünlerinin, yetiştirilme zamanlarında temin edilebilmesi için oluşturdukları Foça Yerel Ürünler Pazarı’nın Pazar günleri kurulmaya devam ettiğini söyledi. Deniz Barın, ”Bu pazarda amaçlarımıza uygun gıdalar satılmasını kontrol ediyoruz. Alıcılara ürünün yetiştirildiği yer ve yetiştirilme tarzı hakkında bilgi veriyoruz. Az bilinen ürünlerin yemeklerinin nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Tamamen ilaçsız, gübresiz değil ama en uygun şartlarda yetiştirilmiş sağlıklı ürünlere sergilerde yer veriyoruz.” dedi.

Soru cevap şeklinde geçen son bölümün ardından konuşmacılara Foça’nın yerel ürünlerinden oluşturulmuş gıda sepetiyle teşekkür edildi.





Seyfi GÜL







Okunma: 2223
Okunma: 2223












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)