ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foçep termik santral nöbetinde

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 19.9.2011    

Foçep termik santral nöbetinde



20 yıl önce de kurulmak istenen, ancak İzmir halkının eylemleri ve hukuk mücadelesi sonucu yargı kararıyla yapımı durdurulan Termik Santral’lerin tekrar kurulması çalışmalarını önlemek için Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) üyeleri adeta nöbet tutmaya başladı.

Kendi düzenledikleri miting ve etkinlikler dışında diğer çevre örgütlerinin eylemlerine de katılan FOÇEP’liler İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki standlarıyla başta tüm İzmirliler olmak üzere çevreye duyarlı herkese sorunları aktarmaya, seslerini duyurmaya ve desteğini almaya çalıştılar. Platform üyeleri şimdi de Foça Demokrasi Meydanı’nda kurdukları çadırda Çevre ve Orman Bakanlığı’nın imara açarak İDÇ’ye atıklarını dökmek üzere tahsis ettiği alanla ilgili kararının iptali için yeni bir imza kampanyası başlattı ve ilk iki günde yüzlerce imza topladı.

Geçmişte oluşturdukları insan zincirleri ve topladıkları binlerce imzayla yargı ve yetkilililerin dikkatini çeken çevreciler şimdi de İDÇ (İzmir Demir Çelik) firmasının Termik Santral kurmayı planladığı alanda bulunan ve ağır metal içerdiğini öne sürdükleri atıkların Foça İlçesi sınırları içinde Ilıpınar ile Kozbeyli arasındaki vadiye dökülmesini önlemek için kamuoyunu bilinçlendirmeye uğraşıyorlar. Bu konuda yöre belediyelerinin bypass edildiğini ve firmanın izni direkt bakanlıktan alarak hiçbir altyapı oluşturma gereği bile duymadan direkt toprağa döküm yaptığını anlatıyorlar. Santraller kurulmadan yer altı suları, çevre bitki örtüsü ve hava yoluyla insan sağlığının tehdit altına girmeye başladığını ifade ediyorlar. FOÇEP dönem sözcüsü Nermin Korkmaz, her yerde olduğu gibi fuarda kurdukları standtta da çeşitli baskılara maruz kaldıklarını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın fuar ziyareti sonrası standı boşaltmalarının istendiğini, boşaltmaya karşı çıktıklarını, bu kez yer değiştirmelerinin istendiğini, direnmeleri ve gerekçenin ne olduğunu yazılı olarak talep etmeleri üzerine boşaltma veya yer değiştirtme baskısının durduğunu anlattı. Greenpace’in benzer baskılar sonucu fuarın daha az ilgi gören bir bölgesine taşındığını, burada da bazı pankartlarının kaldırılması baskısıyla karşılaştığını belirten Nermin Korkmaz; Foça’da imza çadırı kurmalarıyla ilgili olarak; “5 Eylül’de askıya asılmış bir ilan var. Bu ilanda İDÇ’nin bünyesinde bulunan birbuçuk milyon ton cürufun Foça’ya bağlı Ilıpınar bölgesindeki bir alana aktarılması söz konusu. Termik Santral yapılmak amacıyla. Döküm yapılacak alan belediye tarafından değil direkt Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından imara açılmış ve onlara tahsis edilmiş bir bölge. Bakanlık belediyeye bu yeri onlara verin diye bir emir gönderiyor. Gönderdiği bu emir nedeniyle askıya çıkıyor ve biz buna itiraz ediyoruz. Cürufun o bölgeye dökülmesi demek oranın tamamen ağır metaller altında kalması demek. Orası hem ormanlık hem de tarım arazisi. Kirlenmesi bölgenin kirlenmesi anlamına geliyor. Durdurmak için imzalardan sonra Çevre ve Orman Bakanlığı’na müracaat edecek ve yasal yollara başvuracağız. Termik Santrallerle ilgili davalar devam ediyor. Bilirkişi henüz raporunu açıklamadı. Ama Foça yöresi kirletilmeye başlandı bile. Onlarca demir çelik tesisi, rafineri, petrokimya ve gemi söküm tesisleri tarafından yıllardır kirletilen Bakırçay havzası ve Foça termik santralin vereceği çevre zararını kaldıramaz. Mevcutlarla birlikte 7’ye çıkarılmak istenen termik santraller Foça ve İzmir’de hayatı öldürecektir. Yerel ve Anakent Belediye Başkanları’ndan başlamak üzere İzmir halkından ve tüm yurttaşlarımızdan destek bekliyoruz.” dedi.





Seyfi GÜL







Okunma: 2509
Okunma: 2509












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)