ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Balıkçılar yeni düzenleme istiyor

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.8.2011    

Balıkçılar yeni düzenleme istiyor



Tarım Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması ve “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” adını alması sonrası, “Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü”nün yeniden kurulmasının
balıkçılık camiasında büyük memnuniyetle karşılandığı, ancak il müdürlüklerinde Su Ürünleri Şube Müdürlük’lerinin oluşturulmamasını büyük eksiklik olarak değerlendirildiği açıklandı.

Konu ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, geçmiş yıllarda varolan ve Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde kapatılan genel müdürlüğün balıkçıların sorunlarının çözümünde önemli katkılar sağladığını ve yeni dönemde de bu katkıların devam edeceğine inandıklarını söyledi. Eser, bu gelişmeden sonra balıkçılık camiasındaki beklentinin il Müdürlüklerinde, Su Ürünleri Şube Müdürlüklerinin kurulması yönünde olduğunu belirtti..

Avrupa Birliğine tam üyelik için başvurmasından sonra Türkiye balıkçılığında önemli değişiklikler olduğuna dikkat çeken Eser, Avrupa Birliği müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında balıkçılık sektöründe de bazı değişiklikler ve düzenlemeler yapılmasının önemine değindi.

Eser, balıkçı teknelerine uzaktan algılama sistemi takıldığını, karaya çıkış noktaları kurulduğunu, balık kasalarında standart uygulamasına geçildiğini ve hamsi balığı avcılığında kota uygulaması gibi çeşitli uygulamaların başlatıldığını anlattı.

Hasan Eser; “Dolaylı ve dolaysız toplam 130 bin çalışanı, bir trilyonu bulan yatırımı ile ülke ekonomisine aktif balıkçılıktan her yıl 3,5 Milyar katkı sağlayan ve 18 bin balıkçı teknesi olan sektörümüzün sevk ve idaresi için güçlü bir kamu örgütlenmesi olan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurulması balıkçılık camiamızı mutlu etmiştir. Genel Müdür olarak da daha önce Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcılığı yapmış olan, balıkçılık sektörünü yakından tanıyan Sn. Dr. Durali Koçak’ın getirilmiş olması da ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın taşra teşkilatındaki yapılanması balıkçıları memnun etmekten uzaktır. Beklentimiz il Müdürlüklerinde de Su Ürünleri Şube Müdürlüklerinin kurulması yönündedir. Eski uygulamada İl Müdürlüklerinde su ürünleri faaliyetleri Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte iken yeni yapılanma ile Hayvan Sağlığı ,Yem ve Su ürünleri Şube Müdürlüğü olarak şekillenmiştir. Oysa merkezdeki yapılanmanın benzer şekli İl Müdürlüklerinde de uygulanarak Su Ürünleri ayrı Şube Müdürlüğü olmalıydı. Bu uygulama sektörümüzdeki sorunların çözümüne kolaylık sağlayarak başarı getirecekti. Su ürünleri ve balıkçılık; Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAO uygulamalarında farklı ekosistem kullanımı, uygulama ve müdahale zorluğu ve tür zenginliği nedeniyle hayvancılık sektöründen ayrı olarak değerlendirilmekte ve insanların protein açığının kapatılması için en önemli kaynak olarak görülmektedir. Yeni yapılanma içerisindeki bu eksikliğin biran önce düzeltilmesi tüm balıkçıların beklentisi ve arzusudur” dedi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2026
Okunma: 2026












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)