ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Volkan Sucukçu evde şarap yapmayı anlattı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.8.2011    

Volkan Sucukçu evde şarap yapmayı anlattı



Slow Food Hareketi Foça grubu Zeytindalı, felsefelerine uygun çalışmalar kapsamında uygulamalı olarak evde şarap yapmayı öğretme etkinliği düzenledi. Etkinlik 28 Ağustos 2011 Pazar akşamüzeri, Foça’nın ünlü taş yapı mekanlarından Kokoloz Kafe’de gerçekleştirildi.

Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen İyi, Temiz ve Adil beslenme sloganıyla mevsiminde ve sadece yerel ürünleri tüketmeyi hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda yerel üzümleri kullanarak şarap yapmayı öğrenmek ve öğretmek için toplandıklarını söyledi.

Şarap yapımını; Slow Food grubunun, İzmir’de 2010 yılı Terra Madre Günü- Toprak Ana’ya Saygı Plaketlerinden birini verdiği, Foça Karası Üzümü’nü hayata döndüren Volkan Sucukçu anlattı. 16 yıldır Fransa (Bordeaux), Almanya ve İsviçre’de şarap eğitimlerine katılan Sucukçu’ya uygulamada 3 Foçalı bayan yardımcı oldu. Yapımda Foça bağlarından toplanan Foça Karası, Sultaniye ve Öküzgözü türü üzümler kullanıldı. Her üzümden şarap yapılabileceği, ama şarap yapmak için mutlaka kendi ülkemizin üzümlerinin kullanılması gerektiği özellikle vurgulandı.

Yazar Hüseyin Yurttaş ve Slow Food üyelerinin yanı sıra konuya ilgi duyan çok sayıda Foçalı anlatımları ilgiyle izledi, not aldı, sorular sordu ve zaman zaman uygulamalara katıldı.

Canlandırma (Demonstrasyon) türde bir anlatım düşündüklerini bu nedenle kullandıkları üzüm miktarlarını 4’er kilo ile sınırlı tuttuklarını söyleyen Volkan Sucukçu, yapım aşamalarını ve bu aşamalarda meydana gelen doğal fermantasyon olaylarını, başta oksidasyon olmak üzere şarabın bozulmaması için dikkat edilmesi gereken konuları ayrıntılı olarak anlattı. Katkısız doğal üzümlerden basit yöntemlerle yapılmış ev şarabının yararlarını özetledi. İleri aşamada şişeleme konusuna değindi ve şarabın çokta bekletilmeden taze olarak içilmesinin öneminden bahsetti.

Son bölümde oluşabilecek tereddütler ile ilgili sorulara cevap veren Volkan Sucukçu “Buradaki hedefimiz kendi kentimizde, Foça’da, kent sorumluluğu çerçevesinde ve dernek bazında kaybolan doğal ürün olan Foça Karası’nı ve buna benzer üzüm türlerini yeniden adapte etmek, adaptasyon ve seleksiyon bağı yapmak, bu alanda diğer bağcılara bedava hizmet vermektir. Böylece eski kültür olan bağcılığın gelişmesini sağlıyoruz. 2003 yılından beri Bağbozumu zamanlarında bu tür faaliyetleri yapmayı geleneksel hale getirdik. Önceleri Foça Çevre Dostları Derneği, şimdi Slow Food Foça Zeytindalı’nın organizasyonuyla bu çalışmalara danışman ve anlatımcı olarak katılıyorum. Şimdi tam bağbozumu zamanı ve biz Anadolu’nun en eski kültürlerinden olan şarapçılığı, ev şarabı yapmanın geleneksel yöntemlerini hatırlatmaya çalışıyoruz. Hanımların, insanların dışarıdan hiçbir malzeme almadan tamamen eldeki malzemelerini kullanarak şarap yapmayı öğretiyoruz” dedi.

Yöresel bağların oluşması ve çoğalması için dileyenlere Foça Karası üzümünün çubuklarından da verdiklerini söyleyen Volkan Sucukçu, izleyenlerin teşekkürüyle, alkışlar arasında etkinliği sona erdirdi.





Seyfi GÜL







Okunma: 4096
Okunma: 4096












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)