ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da arkeolojik projelerin tanıtımı toplantısı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 2.8.2011    

Foça’da arkeolojik projelerin tanıtımı toplantısı



Foça Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Geliştirme ve Dayanışma Derneği (FODER) tarafından düzenlenen toplantı Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

1 Ağustos 2011 Pazartesi günü saat 18.00’de başlayan toplantı büyük ilgi gördü.

Foça Arkeolojik Kazı Kurulu Başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özyiğit’in konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya eski Belediye Başkanı Nihat Dirim, belediye meclisinin bazı eski ve yeni üyeleri, İlçe Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Foder üyeleri ile arkeolojik kazılara ilgi duyan ya da ilçe sınırları içinde oluşturulan SİT alanları dolayısıyla sıkıntı yaşayan çok sayıda vatandaş da katıldı.

Toplantının açış konuşmasını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı ve FODER Başkanı Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu yaptı. Haydaroğlu Foça’da hemen her bölgede devam eden kazıların hedefleri ve seyri hakkında en yetkili kişi tarafından bilgilendirilmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.



Prof. Dr. Ömer Özyiğit ilk bölümde Foça’nın tarihçesi, tamamlanmış arkeolojik projeler, devam eden projeler konularını içeren bir sunum yaptı. Devam eden projelerde gelinen son durumu aktaran Özyiğit finansman sorununun büyük olduğunu bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Her şeye rağmen çalışmaları sürdürdüklerini belirten Ömer Özyiğit geçen yıl yapılan kazılardan sonra hız kesmelerinin normal olduğunu ancak bu alanlarla ilgili röleve, restriksiyon ve proje çalışmalarını tamamladıklarını bununda işin yüzde yetmişi anlamına geldiğini söyledi.

Foça’nın çehresini tamamen değiştirecek Athena Tapınağı ve Tapınak ile Beşkapılar Kalesi arasındaki surlar projesinin kabul edildiğini, surlar ile kale arasındaki yol ve çevre düzenlemesi için hem kendilerinin hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iki ayrı proje geliştirdiğini bunlardan kabul edilecek birinin finansman teminiyle birlikte hızla gerçekleştirileceğini ifade eden Özyiğit “Biz bu tür projelerin ihale yoluyla müteahhitlere verilmesine karşıyız. Bu tür onarımlar tarihi yapıların bütün özelliklerini yok ediyor. Biz kazılarda çıkan malzemeleri kullanarak o günün inşa teknikleriyle aslına uygun olarak kendimiz restorasyon gerçekleştiriyoruz. Bu da zaman alıyor.” dedi.



Toplantının son bölümünde söz alan izleyicilerden bazıları arazilerinin Sit olarak değerlendirilmesi ile ilgili sorunlar, askeri alanda kalan bazı eserler hakkında yapılan ve yapılması düşünülen işler, daha önceki yıllarda yapılan imar ve kanalizasyon çalışmaları hakkında sorular yönelttiler.

Özyiğit’in; Athena Tapınağı yanında bulunan lise binasının müze olarak düşünüldüğünü ancak daha büyük bir müze binasına ihtiyaç olduğunu bunun da finansman ihtiyacı nedeniyle yapılamadığını dile getirmesi üzerine dinleyiciler arasından söz alan bir vatandaş (Müjdat Mersin) yer gösterilmesi halinde müzenin finansmanını karşılayacağını söyledi.

Kanalizasyonun zamanın yerel yönetimince uyarılara rağmen çok geri bir sistemle yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Özyiğit mevcut arıtma sisteminin iyi çalışmadığını işaret etti ve yakın zamanda çıkacak sorunlara değindi. Özyiğit “Antik Tiyatro, Herodot Duvarı, Athena Tapınağı, Surlar, Osmanlı Mezarlığı ve her noktasından tarih fışkıran Foça’nın diğer eserlerinin ortaya çıkarılmasında Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’nden büyük destek gördük, bu desteğin devamını bekliyoruz” dedi.

Dinleyenlerin alkışları ve FODER Başkanı Prof.Dr. Ayfer Haydaroğlu’nun teşekkür konuşmasıyla toplantı sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 1980
Okunma: 1980












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)