ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Temmuz sıcağında Termik Santral mitingi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 1.8.2011    

Temmuz sıcağında Termik Santral mitingi



Foça Çevre Platformu(FOÇEP)’nun düzenlediği “Termik Santral İstemiyoruz” Mitingi Foça Demokrasi Meydanı’nda yapıldı. 40 dereceye yaklaşan sıcağa rağmen mitinge 1000 dolayında kişi katıldı. Karşı Bisiklet Grubu üyeleri eylem için bisikletleriyle 80 kilometre pedal basarak İzmir’den Foça’ya geldiler. Eski İzmir Milletvekili Kemal Anadol, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Yazar-çevreci aktivist Hüseyin Yurttaş, Foça Belediye Meclis Üyeleri, Güzelbahçe Çevre Güzelleştirme Derneği, İzmir Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, İzmir Bisiklet Derneği, Doğal ve Kültürel Çevre Girişimi Platformu, İzmir Yetmişsekizliler grubu, İmc-Der, TMMOB ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri de mitinge destek verdiler.

30 Temmuz 2011 Cumartesi günü saat 17.30’da başlayan mitinge destek için 8 saat pedal basarak Bostanlı’dan Foça’ya geldiklerini söyleyen Karşı Bisiklet Grubu sözcüsü Aytaç Aksoy amaçlarının çevre sorunlarına dikkat çekmek ve termik santrallerin kurulmasına karşı mücadele eden FOÇEP’e destek vermek olduğunu söyledi. Aksoy “Bölge coğrafyasının sıkıntıları ortada. Aliağa – Foça çevresinde rafineri, gemi söküm tesisleri, Petro kimya tesisleri ve diğerleri çevre adına çok büyük yük getiriyorlar. Bir de 7 adet termik santral yapılırsa ekolojik dengenin bozulacağını, insan yaşamının biteceğini düşünüyoruz. Termik santral yapılmaması mücadelesinin hep içinde olacağız. HES’ler için geçen yıl Ankara’dan Kastamonu’ya pedal bastık. Allianoi için mücadele ettik. Önümüzdeki aylarda nükleer santraller için eylemler planladık. Bisiklet temiz dünyanın, çevreciliğin simgesidir bizce. Duyarlı olmanın kimlik kartıdır. 650 üyemiz var. Her eylemde 10 ila 50 arkadaşımız bisikletleriyle görev alıyorlar. Buraya da 13 bisikletli olarak sabah sekizden saat 16.00’ya kadar pedal çevirerek geldik.” dedi.



FOÇEP sözcüsü Tamer Yavuzbarut miting öncesi yaptığı açıklamada “Perşembe günü yaptığımız insan zinciri eyleminin son zamanların en etkin eylemi olduğunu değerlendiriyoruz. Bilirkişi heyetinin keşif çalışmaları sırasında edindiğimiz izlenim heyetin gördüklerinden etkilendiği yönündedir. Objektif kriterlere dayalı bir takım sorular yöneltmeleri sebebiyle bizi umutlandıran bir süreç oldu. Muhalefet şerhi koymaya çalıştığımız tüm konularda bize yöneltilen sorular olumlu izlenim edinmemize gerekçe oluşturacak türdeydi. Bu eylemi mart ayında planladık ve duyurduk. İki ayrı eylemin arka arkaya gelmesinin de bu işi yapacak şirketlere bizim açımızdan iyi mesajlar verdiğini sanıyoruz. Henüz termik santrallerden haberi olmayan bir kitle var. Hem bu eylemlerle hem de İzmir Enternasyonal Fuarı’nda açacağımız stantla bu işi tüm İzmirlilere mal ediyoruz. Foça Termik santral istemiyor. İzmir termik santral istemiyor” dedi.



Cengiz Onur ve Tuncay Kavsat’ın bağlamalarıyla çalıp söylediği türkülerle coşan, halaylar çeken eylemciler sık sık attıkları sloganlarla da ilgililere seslendiler. Foça Demokrasi Meydanı “Termik Santrale Hayır” ”Ne Termik Ne Nükleer, Güneş Rüzgar Bize Yeter” “Foklara Özgürlük” sesleriyle inledi. Meydan etrafındaki kafelerde oturanları eyleme davet eden sunucunun “oturarak başarılı olan tek canlı tavuktur – temiz bir Foça’yı geleceğe taşımanın yolu bugün oturmamaktır” anonsu gülüşmelere neden olurken, çok sayıda kişinin bu anonsla meydandaki yerini aldığı görüldü.

Mitingde yapılan konuşmalarda “çok sayıda il ve ilçeden yükselen sese destek olmak ve ilgililere duyurmak için bu mitingi yapıyoruz, termik santrallerin insana, doğaya, tarım alanlarına, denize, bölgeye ve İzmir’e ölüm kusacağı ortadadır. Ticari amaçlı bir yatırım olan bu santraller bölgeye ve İzmir’e ihanettir. İzmir’de yaşayıp da termik santrali savunmak celladına aşık olmaktır. Doğanın korunması, geliştirilmesi ve yönetiminden sorumlu Çevre ve Orman Bakanı’na ve diğer tüm yetkililere sesleniyoruz; Doğa haklarının gözetildiği çevre politikaları oluşturulsun, doğa katliamı durdurulsun, insanlar ve diğer tüm canlılar rahat bir nefes alsın. Bisikletlerimiz doğada rahatça sürülebilsin. Türkiye’yi seviyoruz, İzmirliyiz, Foçalıyız. Foça’yı seviyoruz. Bütün dünyaya medeniyet götürmüş Foça büyük bir tehdit altındadır. Yapılması düşünülen yedi termik santral Foça’da hayatı öldürecektir. İzmir’i öldürecektir” sözlerine yer verildi.

Konuşmalar sonrası çalınan türküler, çekilen halaylar ve atılan sloganlarla miting devam etti. İki saatlik eylem olaysız sona erdi.









Seyfi GÜL







Okunma: 2678
Okunma: 2678












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)