ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Madımak’ta ölenler Foça Kalesi’nde anıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 4.7.2011    

Madımak’ta ölenler Foça Kalesi’nde anıldı



18 yıl önce Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılarak öldürülenler, Foça Beşkapılar Kalesi’nde anıldı. 2 Temmuz 2011 Cumartesi Saat 21.00’da başlayan anma etkinliğine kale içinde binden fazla kişi katıldı. Yer kalmaması nedeniyle çok sayıda kişi de, dışarıda sahil kenarına oturarak dinledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi ve Alevi Kültür Dernekleri Bağarası Şubesi tarafından düzenlenen geceye katılanlar arasında DİSK eski genel sekreteri ve eski milletvekili Fehmi Işıklar, yazar Hüseyin Yurttaş, ADD Foça Şube Başkanı Neşe Uprak da yer aldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmetçiklerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Madımak’ın yanma görüntüleri ile olayda hayatını kaybedenlerin hatırlatıldığı slayt gösterisi izlendi.

Erşan Dirikan, Murtaza Aktaş, Emre Şurk, Hüseyin Yurttaş, Tuncay Arslan, Şenay Aktaş, Yılmaz Mızrak ve Yayla Boztaş şiirlerini Ali Sağ ve arkadaşlarının çalıp söylediği türküler eşliğinde okudular. Madımak’ta yaşamını yitiren Metin Altıok, Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin ve Behçet Aysan’ın şiir ve türküleri sonrası kale alkışlarla inlerken izleyenler arasında ağlayanların olduğu görüldü.

ADD Foça Şube Başkanı Neşe Uprak konuşmasına ”Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlikleri sırasında Sivas’ta yaşananlar tarih boyunca inançları, düşünceleri nedeniyle toplu kıyımlara uğrayanlara acı bir örnek olmuştur” sözleriyle başladı.

Neşe Uprak “18 yıl önce aydınlar, sanatçılar, semah dönen canlar diri diri yakılmışlardır. Onlar bilmemeleri gerekenleri öğrendiler. Sorular sordular, sorulmaması gereken. Yobazlara göre ibret için yakılmaları yok edilmeleri gerekiyordu. Acımasızca öldürüldüler. Pir Sultanlar, Bedrettinler, Börklüceler, Kubilaylar, Üçoklar, Aksoylar, Mumcular, Okkanlar, Hablemitoğlu, Ahmet Taner Kışlalı ve birçokları gibi. Şeriatçılar oteli yakarken “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılmalıdır” diye slogan atmışlardı. Bu yüzden Madımak Oteli mutlaka Utanç Müzesi olmalıdır. Bu olayın amacının 4 Eylül 1919’da gerçekleştirilen Sivas Kongresi’nin ulusal egemenliğe dayalı ruhunu bozmak olduğunu bir kez daha hatırlatırım. Önce Ezan’ı Arapçaya çevirdiler dinlediniz, sonra siz isterseniz hilafeti bile getirirsiniz dediler demokrasi sandınız, Sonra bir çığ gibi Kuran kursları, İmam Hatip okulları açıldı, din dersleri anayasal zorunluluk oldu. Kabullendiniz. Tesettür arttı, cami sayısı okulları geçti, İnanç özgürlüğü sandınız. Oruç tutmayanı öldürdüler. Şaşırdınız. Daha sonra şair ve dansçıları yaktılar. Kimin yaktığını düşünüp durdunuz. Milletvekilleri ve gazetecileri katlettiler. Sustunuz. Bilim adamları ve yazarları vurdular. Hep susuldu. Hep sustuk. Hukuk adına hukuksuzluklar gündeme geldi. Sustunuz. Yine gündemde. Yine susuyoruz. En sonunda kapınız çalınacak, kapımız çalınacak. Size, bize kendimizden başka yardım edecek kimse kalmayacak. Unutmayalım. Cumhuriyete sahip çıkalım. Bunun yolu birlikten beraberlikten ve örgütlenmeden geçer. Söz konusu vatansa gerisi ayrıntıdır diyerek bir araya gelelim. Cumhuriyet kazanımlarını koruyalım. Bizler Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Kemalist neferleri olarak demokrasi için, laik, çağdaş, sosyal hukuk devleti için savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Kim bilir, bizler için de bir bidon benzinleri, bir kutu kibritleri vardır diyerek Sivas katliamında yitirdiğimiz aydın ve sanatçılarımızı saygıyla anıyor, insani ve kültürel mirasın birliği, kardeşliği güçlendiren aydınlanmacı düşünce, hümanist felsefe, ödünsüz laik demokratik Cumhuriyet bilincinin Türkiye’mizi tek gerçeği ve geleceği olduğuna inancımızı yineliyoruz. Sivas’ta ölenler bu inancı taşıyan insanlarımızın yollarını aydınlatacaktır. Unutmayacağız. Unutturmayacağız” dedi.

Anma programının son bölümünde Yayla Boztaş’ın okuduğu Pir Sultan Abdal’ın “Dünyanın Üzerindeki Direk” deyişiyle Alevi Kültür Dernekleri Bağarası Şubesi Semah Grubu semah döndü. Kalede bulunan izleyiciler hep birlikte “Haydar Haydar” ve “Gelin Canlar Bir Olalım” türkülerini söyledi.

Organizasyon komitesi, anma gecesine katkı yapanlara Atatürk’ün Foça ziyareti fotoğrafları ile teşekkür etti.





Seyfi GÜL







Okunma: 2809
Okunma: 2809












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)