ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foçalı çevreciler Entelköy’de

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 26.5.2011    

Foçalı çevreciler Entelköy’de



Dondurmam Kaymak filminin yönetmeni Yüksel Aksu’nun uzun metrajlı ikinci filmi “Entelköy”de Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) aktivistleri de rol alıyor.

Muğla’nın Milas İlçesi Pınarcık (eski adı Mersinet) Köyü’nde çekimleri süren filmde

bir grup ekolojik aktivistin, mütevazi bir Ege köyüne yerleşerek, orada kurulması gündemde olan Termik Santrali engelleme çabalarının neticesinde, yaşamaya başladıkları yerin sakinleri olan köylüler ile aralarında geçen komik ve çarpıcı olayların öyküsü anlatılıyor.

Başrollerini Şahin Irmak, Ayşe Bosse, Emin Gürsoy ve Recep Yener’in paylaştığı filmde Mehmet Ali Alabora hem oyuncu olarak yer alıp hem de oyuncu koçluğu yaparken Protest-Rock’çu Nejat Yavaşoğulları da çevreci eylemcilerden birini canlandırıyor.

Çekimlerin yapıldığı Milas’a bağlı Pınarcık Köyü filmin adına yakışır etkinliklerin çokça yapıldığı bir yer olarak tanıyor. Önceki adı Mersinet olan köyde; yurttaşlar kendi hazırladıkları birbirinden ilginç kostümlerle, yüzlerine taktıkları ilginç maskelerle, davul zurna eşliğinde kısa oyunlarla, gündelik yaşamlarını dalgacı biçimde ele aldıkları canlandırmalarla, canlı koyunların da “rol” aldıkları gösterilerle ve izleyicileri de sık sık oyunların, eğlencenin içine çektikleri gösterilerle büyük ilgi görüyor. Hemen tüm köylülerin katıldığı bu etkinliklerde tanınmamak ve deşifre olmamak şartı ile oyunlarda ahlaki sınırlar içinde her türlü doğaçlama serbestçe yapılabiliyor. Cumhuriyet’in kuruluşundan beri her yıl Ekim ayında düzenlenen ve ‘Kaddak Deve Bayramı’ adı verilen bu eğlenceleri çevre köy ve kasabalardan yüzlerce insan izlemeye geliyor.

Aliağa’da kurulması planlanan termik santrallere karşı uzun süredir mücadele eden Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) üyeleri yaşamlarının adeta bir aynası olan bu filme katkı vermek için çekimlere gönüllü olarak katıldılar.

Aralarında Tamer Yavuzbarut, Bahadır Doğutürk, Solmaz Doğutürk, Süheyla Doğutürk, Sedat Kut’un da bulunduğu 16 Foçep üyesi 22 Mayıs 2011 günü yapılan çekimlerde rol aldılar. 8.5 saat aralıksız devam eden çekimlerde gerçek hayatta olduğu gibi Termik Santrale karşı eylem yapan grubu canlandırdılar. Foçep dönem sözcüsü Tamer Yavuzbarut, filmin yönetmeni Yüksel Aksu’nun filmde; bu konuda çaba gösteren sivil toplum kuruluşları üyelerinin rol almasını özellikle istediğini, bu kişilerin yer aldıkları sahnelerde rol yapmak yerine tepkilerini yüz ifadeleri ve vücut diliyle doğal olarak ortaya koyduklarını, bu yüzden daha etkili görüntüler elde ettiğini belirterek kendilerini davet ettiğini söyledi.

“Termik Santrallere Hayır” “Doğa Varsa Biz Varız” sloganlarıyla her ortamda Foça ve yöresinin karşı karşıya olduğu sorunları duyurmaya ve engellemeye çalıştıklarını belirten Tamer Yavuzbarut; “Tüm film ekibinin filme olduğu kadar filmin anlattığı konulara da inanmış kişilerden oluştuğunu gördük. Biz de Foça ve yöresinin Termik Santrallerin kurulmasından dolayı bir sorunu olduğunu tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyurmak için bu filmi bir fırsat gördük. Seve seve ve koşa koşa derdimizi filme dökmeye gittik.”dedi.

Éntelköy” filminin Kasım 2011 ayında vizyona gireceği, İstanbul ve İzmir’de iki galasının yapılacağı ve İzmir’deki galada FOÇEP üyelerinin de bulunacağı öğrenildi.













Seyfi GÜL







Okunma: 2963
Okunma: 2963












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)