ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça ÖÇK Bölgesi Yönetim Planı Sonuç Toplantısı başladı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 20.4.2011    

Foça ÖÇK Bölgesi Yönetim Planı Sonuç Toplantısı başladı



“Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında yapılan çalışmaların Foça ayağını oluşturan “Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı Sonuç Toplantısı” Foça’da başladı.

20 – 22 Nisan 2011 tarihlerini kapsayan toplantının açılış konuşmalarını Foça Kaymakamı Kamil Köten ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ yaptı.

Toplantıya; Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri Daire Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Deniz Turizmi Daire Başkanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanlığı, İzmir Valiliği, İzmir 2 No.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İzmir Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi, Foça Tarım İlçe Müdürlüğü, İzsu Genel Müdürlüğü, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Foça Turizm Danışma Müdürlüğü, Foça Liman Başkanlığı, Foça Kazı Başkanlığı, Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, SAD-Sualtı Araştırmaları Derneği, Foça Su Ürünleri Merkez Kooperatifi, Foça Gezi Tekneleri Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Amatör Sualtı Avcıları Derneği, UNDP-Türkiye, Özel çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, İzmir ÖÇK Müdürlüğü, Foça Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir İÇEM DEMP. Şube Müdürlüğü’nden yetkililer ve temsilciler katılıyor.

Foça Büyük Hanedan Otel’deki toplantının sabah bölümünde Proje Yöneticisi Doç Dr. Harun Güçlüsoy katılımcılara proje hakkında genel bilgiler verdi ve başlangıç çalışmalarından bu güne gelinen aşamada elde edilen gelişmeleri aktardı.

Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı Danışmanı Sezer Göktan da konuşmasında yönetim planı hakkında genel değerlendirmelerde bulundu.

Katılımcılar arasında bulunan resmi ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri sabah çalışmalarının sonunda katkı koymak istedikleri konu ile ilgili olarak belirlenen çalışma gruplarına ayrıldılar.

Konularına göre çalışma grupları şu dört başlıkta oluştu.

Deniz ve Kıyı Eko Sistemlerinin Korunması ve Doğal Kaynakların Korunması Kara ve Deniz Kirliliğinin Bertaraf Edilmesi Turizmin Nitelikli ve Yöreye Özgü Gelişmesi için Doğal Yaşam Üzerindeki Baskıların Azalması Kentsel Kimliğin ve Arkeolojik Değerlerin Korunması

Çalışma gruplarında oluşturulacak faaliyet kararları 22 Nisan 2011 Cuma günü yapılacak ortak toplantıda ele alınacak. Grup sunumları sonunda düzenlenecek toplantı sonuç raporu uygulamalarda esas teşkil etmek üzere ÖÇK Başkanlığı ve ilgili kurumlara gönderilecek.

Proje Yöneticisi Doç.Dr. Harun Güçlüsoy çalışmalar sonunda amaçlarının çevre ile ilgili konularda etkili ve yetkili tek bir kurumun oluşturulmasını sağlamak olduğunu belirtti. Proje çalışmalarına konu ile ilgili her kurum, birim ve hatta kişileri katmaya çalıştıklarını, bu toplantıların tarafları karşılıklı bir araya getirmek gibi bir faydası olduğunu da söyledi. Güçlüsoy “Haziran 2011 Ay’ına kadar yönetim planları çıkmış olacak. Yönetim planları şu anda mevzuatta sadece tavsiye niteliğindedir. Bağlayıcılığı yoktur. Bu çıktıktan sonra eğer bütçesi de varsa faaliyetleri ilgili kurumlar uygulamaya başlayacaklar. Bazılarını ÖÇK kurulları uygulamaya hazır. Sorun biraz yetki alanlarıyla ilgili. Örneğin Denizcilik Müsteşarlığı ile ilgili alanlarda uygulama yetkisi onların. Bu planları gönderdikten sonra ilgili kurumlar bütçelerine gerekli ödenekleri koyacaklar. Yeni bakanlık kurulması ile ilgili çalışmalar gerçekleşirse Özel Çevre Koruma Bölgeleri ve Milli parklar ile ilgili yetkiler bir yerde birleşmiş olacak. Foça ile ilgili olarak avlanma, doğal hayatın korunması, biyolojik çeşitlilik, teknelerin kullanabileceği koylar ve kirlilik yaratacak faaliyetleri, bölgeye yapılacak sanayi tesislerinin etkileri gibi konular ortaya konulacak ve bu konularda tavsiye kararları yayınlanacaktır. Bu toplantıda her kesimin ortak fikri olarak belirlenecek kararları Foça ÖÇK Müdürlüğü uygulamaya koyacaktır. Bu planlar 5 yıllık olarak yapılacak, 5 yıl sonra duruma göre yeni bir plan oluşturulabilecektir” dedi.











Seyfi GÜL







Okunma: 2590
Okunma: 2590












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)