ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Hüseyin Yurttaş CHP’den aday adayı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 27.3.2011    

Hüseyin Yurttaş CHP’den aday adayı



Yazar-şair Hüseyin Yurttaş 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçimde milletvekili olabilmek için aday adayı oldu.

CHP İzmir 2. bölgeden aday olma başvurusu yapan Yurttaş, yazar ve şairliğinin yanı sıra katıldığı sosyal etkinlikler, Bakırçay bölgesinde termik santrallere karşı verilen mücadele, Kozbeyli Köyü’nün gelişimi ve tanıtımına yaptığı katkılar ve bu köyün hem Osmanlı hem Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait tapuları bulunan gayrimenkullerinin 2B yasası ile sahiplerine tekrar satışına karşı duruşuyla tanınıyor.

1946 yılında Foça Kozbeyli Köyü’nde doğan Hüseyin Yurttaş; ülke ve çevre sorunlarıyla ilgili olarak düzenlenen toplantı, seminer, panel, konferans gibi faaliyetlerin gerek sunumunda ve gerekse konuşmacıları arasında sık sık görev alıyor. Kamuoyunda; bu konularla ilgili eylemlerin düzenleyicileri ve aktif katılımcıları arasında yer aldığı biliniyor.

Basılı öykü, roman, şiir, çocuk kitaplarıyla edebiyat alanında çok sayıda ödülün sahibi de olan yazarın Devlet Tiyatroları repertuarına alınmış oyunları da bulunuyor.:

Hüseyin Yurttaş adaylık gerekçelerini şöyle ortaya koyuyor;

“Köyden yetiştim. Anadolu’nun en ücra köşelerinde çalıştım. Şehri bütün boyutlarıyla ve varoşlarıyla, iş ve toplumsal yaşamıyla tanıdım, yaşadım. Toplumcu gerçekçi bir yazar olarak yurt, dünya ve toplum sorunlarıyla yakından ilgilendim. Duyarlı bir aydın olarak her zaman sağlıklı ve bilinçli bir duruş sergiledim. Sorunlara karşı hiçbir zaman ilgisiz kalmadım, uzak durmadım; her zaman çözüm için kafa yordum.

Şimdi, halkın vekili olarak, çözümün kaynağı olan TBMM’de yer almak isteğiyle Cumhuriyet Halk Partisi, İzmir 2. Bölge aday adayıyım.

Hüseyin Yurttaş hazırladığı seçim bildirgesinde;

“* İçinden biri olduğum halkıma ve güzel ülkeme hizmet için;

* Üreticiden, emekçiden, çalışandan, namusuyla kazanandan yana bir politika oluşturulmasına katkıda bulunmak için;

* Köylünün, işçinin, çalışan kesimlerin, emeklilerin, gençlerin, çocukların, özürlülerin
haklarını savunmak için;

* Türkiye Cumhuriyeti’nin Mustafa Kemal önderliğindeki çağdaş uygarlık yolunda kararlılıkla yürüyen, aydınlanmacı, atılımcı, tam bağımsız, saygın çizgisine yeniden kavuşturulması yolunda uğraş vermek için;

* Ülkemizin kaybedilmiş değerlerine sahip çıkmak, yeni değerler yaratmak için;

* Her alanda karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümü yolunda çaba harcamak için;

* Yolsuzluğa, haksızlığa, hukuksuzluğa, baskıya, zulme, insanlık dışı tüm uygulamalara karşı çıkmak için;

Cumhuriyet Halk Partisi’nden, İzmir 2. Bölge aday adayıyım.” diyor.



Hüseyin Yurttaş : 1946 yılında Foça’nın Kozbeyli Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Menemen’de okudu. Parasız yatılı okuduğu Edirne Erkek İlköğretmen Okulu’ndan 1964 yılında mezun oldu. Van, Amasya, İzmir illerine bağlı köylerde (Ödemiş-Bıçakçı, Foça-Yeniköy) on yıl çalıştıktan sonra İzmir’e atandı. 1983 yılında öğretmenlikten istifa etti. Yayıncılık ve dağıtımcılık işiyle uğraştı. 1990 yılı sonunda bu işi de bıraktı. Yalnızca yazarak yaşamaya çalıştığı bir dönemin ardından (sonradan Atatürk Kitaplığı adını alacak olan) Bornova Belediye Kitaplığı ve Okumaevi’ni kurdu. Bu görevinden 1994 yılında ayrılarak emekli oldu.

Çeşitli gazete ve dergilerde şiirleri ve yazıları yayımlanan Hüseyin Yurttaş, arkadaşlarıyla birlikte İzmir’in en uzun ömürlü edebiyat dergisi Dönemeç’i çıkardı. Anı, anekdot ve düşüncelerini içeren deneme tadındaki yazılarına yer verdiği “Cumartesi Sohbeti” adlı köşesiyle, 1995-2001 yılları arasında Yeni Asır gazetesinde yer aldı. 2003’te yayımlanmaya başlayan Ünlem dergisinin çıkışına ve yayımına katkıda bulunanlar arasındadır.

Yurttaş’ın bugüne kadar yayımlanmış çok sayıda öykü, roman, şiir, çocuk kitapları bulunuyor. Edebiyat alanında çok sayıda ödülün sahibi de olan yazarın Devlet Tiyatroları repertuarına alınmış oyunları da bulunuyor.:

Diğer Etkinlikleri:

Hüseyin Yurttaş, yaşamı boyunca demokratik temele dayanan, hak ve özgürlükleri savunan bir mücadele içinde olmuştur. Öğretmenlikte ilk görev yeri olan Van ili Özalp ilçesi Aşağı Sağmallı (Novşar) köyünde bulunduğu sıralarda, çevredeki toplumsal sorunlarla yakından ilgilenmiş, özellikle devlet yetkililerinin düzenlediği toplantılarda söz alarak devletin buralardaki uygulamalarında göze batan eksiklikler ve çarpıklıklar konusunda görüşlerini açıkça ve cesaretle dile getirmiştir.

Askerlik döneminin “er öğretmen” olarak geçen Amasya-Gümüşhacıköy Alan köyü öğretmenliği sırasında Türkiye Öğretmenler Sendikası TÖS’ün bu ilçede kurulup örgütlenmesine katkıda bulunmuştur. Daha sonraki yıllarda İzmir’in Ödemiş in Bıçakçı, Foça’nın Yeniköy köylerinde çalışırken de TÖS’ün aktif üyelerinden biri olmuştur.

12 Mart sürecinin ardından TÖS’ün kapatılması sonucunda kurulan yeni öğretmen örgütü TÖB-DER’in Foça’da kuruluşunda görev almış, daha sonra örgüt içinde etkin olmaya çalışmıştır.

Türkiye Yazarlar Sendikası’na 1970’li yıllarda üye olmuş, Sendika’nın İzmir çalışmalarında sorumluluklar üstlenmiş, özellikle 1980’den sonraki 12 Eylül sürecinde TYS’nin kapatılmasını önlemek amacıyla yapılan çalışmalara ciddi katkıda bulunmuştur.

PEN Yazarlar Derneği‘nin de üyesi olan Yurttaş, benzer çalışmaları burada da yürütmüş; merkezi Ankara’da bulunan Edebiyatçılar Derneği’nin kuruluşunda ve İzmir’de örgütlenmesinde öncü rol üstlenmiştir.

1980’li yıllarda yayıncılık ve dağıtımcılıkla uğraştığı sıralarda, yazarların yayın örgütü YAZKO’nun İzmir temsilciliğini üstlenmiş ve kooperatifin ayakta kalması için yoğun çaba harcamıştır.

1989 yılında Aliağa’ya yapılmak istenen termik santrale karşı sivil direnişin örgütleyicileri ve etkinliklerin düzenleyicileri arasında en etkin biçimde yer almış ve köy köy, kasaba kasaba dolaşarak İzmir’den Aliağa’ya kadar “Sevgi Zinciri” oluşturulması gibi somut sonuçların elde edilmesinde önemli rol oynamıştır.

Yirmi yıl sonra yöreye yeniden termik santral kurma girişimleri ortaya çıkınca, “sağlıklı sanayileşme”den yana tutumunu yine etkin ve örgütleyici bir biçimde ortaya koymuştur. Öncüleri arasında bulunduğu Bakırçay Çevre Platformu’nun ve diğer çevreci kuruluşların bu konudaki etkinliklerinde her zaman en önde, aktif olarak görev almıştır. Bugün de bu konudaki çalışmalarını dikkatle ve özveriyle sürdürmektedir.

Doğup büyüdüğü Foça’nın Kozbeyli Köyü’nün gelişmesi ve kalkınması için yoğun çaba harcamış; köyün tarihsel değerlerine sahip çıkarak çağdaş bir kimliğe bürünmesine öncülük etmiştir. Kurduğu ve bir süre yönettiği Kozbeyli Köyü Kalkınma ve Gelişme Derneği, bugün de çalışmalarını sürdürmektedir. Kozbeyli, bugün turistik diye nitelendirilebilecek yerler arasındadır.

Yurttaş, aydın sorumluluğunun bilincinde bir şair ve yazar olarak, yalnız yazmakla yetinmemiş; ülkemizin değişik yerlerinde düzenlenen panel ve söyleşilere katılarak çok değişik konularda görüşlerini dile getirmiş, toplumsal hareketlerde etkin olmaya çabalamıştır.. Bu bağlamda, Ege’deki bazı belediyelerin, derneklerin, değişik kuruluşların sanat ve kültür programları oluşturmalarında, bunları uygulamalarında gönüllü olarak da çalışmıştır.

Seyfi GÜL







Okunma: 3119
Okunma: 3119












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)