ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça'da Cumartesi'nden Perşembe'ye Kadınlar Günü

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 9.3.2011    

Foça'da Cumartesi'nden Perşembe'ye Kadınlar Günü



Foça’da 2011 yılı Kadınlar Günü etkinlikleri sürüyor. 5 Mart 2011 Cumartesi günü başlayan ve Foça Belediyesi desteğiyle ilçede yaşayan kadınların hazırladığı müzikli eğlenceler, dans, tiyatro, konferans ve dinletilerden oluşan etkinlik programı 10 Mart 2011 Perşembe günü sona erecek.

5 Mart 2011 Cumartesi günü Reha Midilli Kültür Merkezi’nde Tiyatro Nieanar tarafından sunulan Camille adlı tek kişilik oyun büyük ilgi ile izlendi. Hayatını, toplumun bir kadın olarak kendisine biçtiği rolü reddederek karşısındaki engellere karşı mücadeleyle geçiren dünyaca ünlü Fransız heykeltraş Camille Claudel’in içinde yaşadığı fırtınaları anlatan oyunu Eda Erdem yazdı. Kaan Basmacıoğlu yönetti. Camile Claudel’i Ebru Sagay canlandırdı ve oyun sonunda ayakta alkışlandı.

7 Mart Pazartesi, Saat:13.30’da Yenifoça Çok Amaçlı Salon'da düzenlenen Müzikli Eğlence, 8 Mart Salı günü, Saat:13.30 Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde tekrarlandı.

9 Mart Çarşamba, Saat: 13.30’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde sahneye konan program Foça’da yaşayan kadınların uğraşılarının bir özeti şeklindeydi. Fuayede açılan resim sergisi büyük ilgi gördü. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ Foçalı kadınlara hitaben yaptığı konuşmada Foça'da yaşanılan kadın özgürlüğü ortamının kendileri için gurur vesilesi olduğunu belirtti. Gökhan Demirağ “Foça’daki kadın özgürlüğü’nün, önce Türkiye’ye sonra tüm dünyaya yayılmasını dilerim.” Dedi.

Foçalı emekli bayanlardan Beyhan Türker şiirlerle süslediği program sunumu sırasında özellikle okuduğu;

Bal’ın Özüdür kadın
Doğuran, üreten,
Can katan cana
Tabiat Ana’nın gözüdür kadın

Balım Sultan, Nene Hatun, Elif Bacı
Kurtuluş Savaşı’nın adsız neferleri
Laik Cumhuriyete verdi gönlünü
Bu evrenin gücüdür kadın

Anadır, bacıdır o cana
Yiğitler yiğidi Zübeyde Ana
Doğurdu Ata’yı adadı yurda
Yüce Atatürk’ün kızıdır kadın, mısralarıyla salonda coşku yarattı.

HAYDİ KIZLAR FOÇA'YA HİZMETE

Grupları adına mikrofona gelen resim grubundan Serap Şeftalioğlu, TSM grubundan Berna Mukadder Cavızağ, Foça Belediyesi Spor Kulübü Briç Şubesi'nden Selma Bülbül, Takı grubundan Selda Ünal, THM grubundan Şerife Köz, Dans ve Plates grubundan Hatice Ergin konuşmalarında Türkiye ve Dünya’da kadınların yaşadığı sorunları dile getirdiler. Konuşmacılar bu sorunların ardından Foça’da kadın olmanın nimet ve erdemlerini anlattılar. Yaratılan imkanlar nedeniyle Foça’nın kendileri için örnek bir yaşam alanı haline geldiğini belirten kadınlar henüz bu çalışmalara katılmayanlara da “Haydi kızlar okula, haydi kızlar briç’e, haydi kızlar Slow Food’a, haydi kızlar kitap kulübüne, haydi kızlar her dalda Foça’ya ve memlekete hizmete” sözleriyle çağrı yaptılar.
Gitar ve Ney’de Oğuzhan Çakırefe ile Piyano’da Oksana Yenipazar düeti, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Korosu’nun mini konserlerinden sonra sahneye gelen tamamı Foçalı kadınlardan kurulu dans grubu yöresel ve hareketli müzikler eşliğindeki dans gösterisinin bir bölümünü sirtaki’ye ayırdı. Finalde Rumeli yöresi müzikleriyle coşan dans grubu ve izleyenler “damat halayı” ile sahnede ve salonda birleşerek birlikte halay çektiler.

Etkinlik programı 10 Mart Perşembe Saat: 17.00’de Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi ve Foça Belediyesi işbirliği ile hazırlanan ve Latife Hanım Köşkü Müdürü Ahmet Gürel’in konuşmacı olarak katılacağı ‘‘Cumhuriyet ve Kadın’’ konulu konferansla sona erecek.


.







.



.

Seyfi GÜL







Okunma: 3449
Okunma: 3449












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)