ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da gübre sorunu birlikte çözülecek

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 19.6.2014    

Foça’da gübre sorunu birlikte çözülecek



İzmir’in Foça ilçesi sınırları içinde yer alan bölgelerde kurulu tavuk ve büyükbaş hayvan çiftliklerinin gübrelerinin neden olduğu sinek ve koku sorununa köklü çözüm için ilk adım atıldı. Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge’nin çağrısı ile 18 Haziran 2014 Çarşamba günü saat 15.00’da bir araya gelen kamu ve üretici sektör temsilcileri birlikte çözüm konusunda görüş birliğine vardılar.

Kaymakam Ulugölge başkanlığında yapılan toplantıya, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Memduh Bülbül, Foça Belediyesi Zabıta Müdürü Şakir Özçelik, bölgede üretim yapan tavuk ve büyükbaş hayvan çiftliklerinin sahip ve temsilcileri katıldı.

GÜNDE 323 TON DIŞKI

Açışta konuya çok yönlü baktıklarını belirten Kaymakam Niyazi Ulugölge üreticilerin bölgeye yaptığı ekonomik katkının önemli boyutlarda olduğunun bilincinde olduklarını, ancak halk ve diğer sektör temsilcilerinin şikayetlerinin de çözümlenmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Ceza ve ilaçlamanın soruna çözüm getirmediğini belirten Ulugölge, sorunu ve benzer çözüm örneklerini hazırlanan bir sunumla katılımcılara aktardı. Ulugölge; “Göreve geldiğim ilk altı ayda kestiğimiz cezalar 100 bin Tl’yi buldu. Ancak cezanın çözüm olmadığı anlaşıldı. Çünkü tespitlere göre bu tesislerden günde 323 ton dışkı çıkıyor ve işlenmemiş halde doğaya bırakılıyor. Biz artık bunu ekonomiye nasıl kazandırırız diye çalışıyoruz. Araştırmalarımızdan ilginç sonuçlarda elde ettik. Örneğin dışkıdan üreyen sinekler balık çiftliklerinde yem olarak kullanılabiliyor. Kurulacak tesisle biyogaz ve elektrik üretilebiliyor. Ayrıca doğru kullanımla işlenmiş ve organik gübre olarak değerlendirilebiliyor. Devlet, belediye ve firma sahiplerinin katkılarıyla bu konu acil olarak çözülmelidir” dedi.



BELEDİYE YER VERMEYE HAZIR

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da hem işletme sahiplerini, hem halkı, hem de turizmcileri memnun edecek çözüm için kurulacak tesise belediye arazilerinden yer tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi. Demirağ; “Biz sadece turizm değil, aynı zamanda tarım ve hayvancılık bölgesiyiz. Bu konuda daha öncede projelendirmeye çalıştığımız bir biyogaz tesisi var. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu(EPDK) izin verirse elektrikte üretmek istiyoruz. Büyükbaş hayvan çiftliklerinde bununla ilgili fizibilite çalışması yaptık. Burada yaprak, sılaj, tavuk ve hayvan gübreleri değerlendirilecek. Ancak tavuk gübrelerinin tamamını değerlendirmek zor görünüyor. Yıllık 4 bin 500 kamyon tavuk gübresini değerlendirmek için gübre tesisine ihtiyaç var. Bu tesisi halen aynı konuda faaliyet gösteren bir kuruluşta yapabilir, kurulacak bir anonim şirket üstlenebilir, ya da kooperatif olabilir. Yerini biz tahsis etmeye hazırız” dedi.

BURADA YAŞIYORUZ BİZ DE ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Söz alan tavuk çiftlikleri sahipleri de konuyla ilgili olarak hem Türkiye’de hem yurtdışında araştırmalar yaptıklarını, bireysel çözümlerden çok kendilerinin desteğiyle kurulacak gübre fabrikasının yararlı olacağını söylediler. Çıkan dışkının yüzde yetmiş beşinin sahiplerinin talebi üzerine tarlalara gübre olarak döküldüğünü, ancak bu tarlaların iki gün içinde sürülmemesinin sinek üremesine neden olduğunu iddia eden çiftlik sahipleri işleme tesislerinin kurulması için geçecek süreçte Çevre İl Müdürlüğü’nden ceza kesilmemesi konusunda anlayış talep ettiler. Bu yıl sinek artışının nedenini kış aylarının normalden sıcak geçmesi, mücadelenin başarısız olmasını ise Avrupa Birliği uyum kriterleri gereğince ”uçkun öldürmede kullanılan ilaçların yasaklanması” ve kullanılanların etkin maddelerinin azaltılmasıyla izah ettiler. Çiftlik sahipleri “Biz de bu bölgede yaşıyoruz. Şikayetçi olanlara hak veriyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız” şeklinde konuştular.

GÜBRE TESİSİ İÇİN YATIRIMCIYA HER KOLAYLIK SAĞLANACAK

Belediyenin yer gösterdiğini, imar sorununu da çözeceğini, finansman için çiftlik sahiplerinin katkılarının yanı sıra yatırım yapmak isteyenlerin talep ve tekliflerine açık olduklarını, ayrıca Gıda Tarım Hayvancılık ve Çevre Bakanlığı fonlarından kaynak sağlama olanaklarını da araştırdıklarını dile getiren Kaymakam Ulugölge; katılanlara teşekkür ederek geçiş sürecinde gelişi güzel döküm yapılmaması konusunda uyarıyla toplantıyı kapattı.

Seyfi GÜL







Okunma: 2749
Okunma: 2749












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)