ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Çanakkale kahramanı Nusret Mayın Gemisi Foça’da

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.6.2014    

Çanakkale kahramanı Nusret Mayın Gemisi Foça’da



1915 yılında Çanakkale Boğazı’na gizlice döşediği mayınlarla savaşın seyrini değiştiren ve kazanılan zaferde büyük pay sahibi olan efsane gemi Nusret 6 Mayıs 2014 Cuma günü geldiği İzmir’in Foça ilçesinde 10.00 18.00 saatleri arasında ziyarete açıldı. Foça Üs Komutanlığı vatandaşların müze gemiye ulaşımını sağlamak amacıyla araçlarıyla ring seferleri yaptı.

Foça balıkçı barınağında bir doka bağlanan TCG Nusret’in ziyaretçileri arasında Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Amfibi Tugay Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, Başsavcı Ali Zorlu, öğrenciler ve her yaştan vatandaşlar yer aldı. Bazı ailelerin ziyaret için birkaç aylık bebeklerini bile getirmeleri dikkat çekti.

Aslı; 1912 yılında Almanya Kiel’de inşa edilip 1913 yılında Osmanlı Donanması’na katılan Nusret Mayın Gemisi 8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı Erenköy sahiline paralel olarak döktüğü 26 mayınla 1915 Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük rol oynamış, 1955 yılına kadar Türk donanmasında hizmet verdikten sonra görev dışına ayrılmıştı.

Bu tarihten sonra üzerinde çeşitli değişiklikler yapılarak ticaret filosunda hizmet veren Nusret, yaşadığı talihsiz kazalardan sonra, Tarsus belediyesince satın alınarak kent merkezinde sergilenmeye başlanmıştı. Görünümü itibariyle özelliğini kaybeden bu geminin yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı aslına tamamen uygun olarak Nusret’in yeniden inşası kararı almış, 9 Ekim 2009 tarihinde geminin Gölcük Tersanesi’nce yapımına başlanmıştı. 24 Eylül 2010 tarihinde suya indirilen ve 8 Mart 2011 tarihinde ait olduğu Çanakkale’ye getirilen Nusret, o tarihten beri müze gemi olarak görev yapıyor. Gemiyi bu güne kadar 12 bini yabancı olmak üzere 200 binin üzerinde kişi ziyaret etti.



Ziyaretçilerin gruplar halinde gezdirildiği programda geminin üst salonunda Çanakkale Deniz Harekatı ile ilgili bir sunum, alt güvertesinde ana teşhir alanları ve o dönemin yaşam mekanlarının temsili olarak canlandırılması da yer alıyor. Ayrıca ziyaretçiler 25 dakikalık görsel bir sunumla Çanakkale Savaşları hakkında bilgilendiriliyor.

Gemi Komutanı Kd. Üsteğmen Abdullah Burak Kandaş ve personelin refakatinde gemiyi gezen Foça protokolü ile vatandaşlar çok duygulandıklarını ve Nusret’i gezebilmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Öğrenciler derslerde okudukları olayların kahramanını yerinde görmekten dolayı çok heyecanlandıklarını ve tarihe daha çok ilgi duymaya başladıklarını belirterek gemi personeline teşekkür ettiler.

1 subay, 4 astsubay, 2 uzman çavuş ve 9 erin görev yaptığı müze geminin Foça’dan sonra, 8 – 9 -10 Haziran 2014 tarihlerinde 09.00 – 18.00 saatleri arasında İzmir Limanı Pasaport iskelesinde tüm dış limanlarda olduğu gibi ücretsiz olarak (Çanakkale’de ücretli) ziyarete açılacağı öğrenildi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3474
Okunma: 3474












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)