ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
“Çocuklar Akdeniz Foku’nun Peşinde” Projesiyle Foça sahillerinde

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 23.5.2014    

“Çocuklar Akdeniz Foku’nun Peşinde” Projesiyle Foça sahillerinde



İtalyan, Bulgar ve Türk gençlerinden oluşan çevre gönüllüleri Avrupa Birliği Gençlik Projesi (ABGP) “Çocuklar Akdeniz Foku’nun Peşinde” ile İzmir’in Foça ilçesine geldiler. Başka ülke ve şehirlerde beş ayda tamamlanacak projenin Foça ayağı bir haftalık bir program içeriyor.

Aralarında öğrencilerin yanı sıra veteriner, biyolog, çevre mühendisi, gençlik hizmetleri yöneticisi gibi mesleklere mensup 7 İtalyan, 1 Bulgar, 8 Türk çevre aktivistinin katıldığı proje geçen yıl 11 Belçikalı öğrenciyle gerçekleştirilen projenin devamı niteliğinde.

İtalya’nın Bari kenti merkezli Green Rope (Yeşil Halat) derneği üyesi olan konuklar Akdeniz fokları, yunuslar, deniz kaplumbağaları, köpekbalıkları ve varlıkları tehdit altında bulunan diğer deniz canlılarının korunması ve soylarını sürdürmesi konusunda çalışmalar yapıyor.

Proje koordinatörlüğünü Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim görevlisi Özgün Sunar’ın üstlendiği projeye Türk Ulusal Ajansı(TUA), Sualtı Araştırmaları Derneği(SAD), Foça Belediyesi, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi ve Küresel Çevre Derneği de destek veriyor.



22 Mayıs 2014 Perşembe günü Akdeniz Foku’nun yaşadığı Foça sahillerini tanıma turu yapan proje ekibi, dolaşılan yerlerde kıyı temizliği de yaptı. Plastik ve cam şişeler, naylon poşetler, içecek kutuları, bir adet tekne koltuğu, yiyecek artıkları, halat parçaları, kağıtlar gibi torbalar dolusu çöp toplamalarına rağmen İtalyan ve Bulgar katılımcılar Foça’da deniz suyunu temiz bulduklarını söylediler.

Haskova’dan geldiğini belirten Bulgar Kristina Petrova ülkesi dahil birçok ülkede bu tür çalışmalara katıldığını, ilk kez geldiği Foça’yı çok beğendiğini ifade etti. Petrova; ”Çevre artık tüm dünyanın sorunu. Tüm insanlarını dünya vatandaşı ve çevreyi korumanın vatandaşlık görevi olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Gelecek nesilleri bu anlayışla yetiştirmek için çocukları işin içine katmamız gerekiyor. Biz de burada ve proje kapsamında gittiğimiz yerlerde çocukları eğitmeye ve onlarla aktiviteler yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Green Rope Derneği’nde koordinatör olarak görev aldığını belirten biyolog Stefano Bellomo’da İtalya ve Akdeniz sahillerinde deniz canlılarının kirlilik ve bilinçsiz avlanma nedeniyle tehdit altında olduğunu, gençleri bu projelere katarak geleceğe yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Kirliliğin İtalya kıyılarında da büyük tehdit olduğunu anlatan Bellomo, Foça kıyılarını ve denizini pek çok ülkeye göre temiz bulduğunu sözlerine ekledi.

Katılımcılar; proje kapsamında sunum ve atölye çalışmaları için ilköğretim okulu öğrencileriyle buluşacak, Foça ÖÇK birimince yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgi alacak, bir tekne ile Akdeniz foku ve yunusların yaşam alanlarını gezerek incelemeler yapacak ve çalışmalarını 24 Mayıs 2014 Cumartesi günü tamamlayarak ilçeden ayrılacak.



Seyfi GÜL







Okunma: 3706
Okunma: 3706












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)