ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Forum Foça’dan oturma eylemi ve imza kampanyası

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 18.5.2014    

Forum Foça’dan oturma eylemi ve imza kampanyası



Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak İzmir’in Foça ilçesinde ilk günden beri süregelen protesto eylemleri 17 Mayıs 2014 Cumartesi günü de devam etti. Forum Foça grubu üyeleri ile vatandaşlar Demokrasi Meydanı’nda oturma eylemi yaptıktan sonra uluslararası sözleşmelere devletin imza atması ve sözleşme gereklerinin yerine getirilmesi için imza kampanyası başlattılar.

Saat 19.00 dolayında meydanda toplanan Forum Foça platformu üyeleri adına Tuğrul Çömlekçi kısa bir konuşma yaptı. Soma’da gelişen sürece kader ya da kaza denilemeyeceğini belirten Çömlekçi kazayı katliam olarak nitelendirdiklerini söyledi. Çömlekçi; “Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun işçi güvenliği ile ilgili sözleşmelerinin imzalanmasını ve her türlü tedbirin alınmasını istiyoruz. Soma ve diğer maden ocaklarımız bu halleriyle maden değil, ölüm çukurudur” dedi.



“Kader Değil Katliam” yazılı büyük bir afişin üzerine kararmış ekmek, madenci baretleri, bir poşet kömür koyan, çiçeklerle kaybedilen işçileri anan grup bir saatlik sessiz oturma eylemine başladı.

Üyeler ellerinde “Soma İçin İnsanlık Nöbeti”, “Ben Soma İşçisiyim Öldüm. Katilimi Tanıyorum”, “K-Ömür Bitti”, “Soma Kader Değil Cinayettir-Katliamdır”, “Yüreklerimiz Taş Oldu”, “Şimdilik Oturuyoruz”, “Yaslıyız” yazılı dövizlerin yanı sıra protestolarında Orhan Veli ve Can Yücel gibi şairlerin dizelerine de yer verdiler.

Madenci kıyafetli bir üye elinde “Foçalılar Uluslararası Maden Sözleşmesi’nin İmzalanması ve Sorumluların Yargılanması İçin Bir imza ver” yazılı kağıtla imza çağrısı yaparken kurulan masada “Foça Kaymakamlığı eliyle T.C. Cumhurbaşkanlığı”na hitaben düzenlenmiş dilekçeyi bir saatte 200 dolayında kişinin imzaladığı öğrenildi.

Dilekçe metninde “Türkiye; ILO’nun 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzalasın, uygulanması için TBMM’de gerekli yasal düzenlemeleri yapsın. “Ölüm bu işin fıtratında var, kader, bunlar Allah’ın işi” denilemez. AKP hükümeti ve kurumlar sorumluluklarını keyfi uygulamalar ve hukuki olmayan kararlarla ihmal edemezler. Biz aşağıda imzası olan Foçalılar olarak Soma’da yaşananlar son olsun, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için sorumluların yargı önünde hesap vermesini istiyoruz” sözlerine de yer verildi.

Oturma eylemi sonrası grup olaysız ve sessizce dağıldı.



Seyfi GÜL







Okunma: 2961
Okunma: 2961












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)