ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da Soma protestosu “Katliamın faillerini biliyoruz”

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 15.5.2014    

Foça’da Soma protestosu “Katliamın faillerini biliyoruz”



Soma’da yaşanan ve 15 Mayıs 2014 sabahı itibariyle 282 yurttaşımızın hayatını kaybettiği facia ile ilgili olarak Foça’da bulunan siyasi parti, sendika ve STK’lar ortak basın açıklaması yaptılar.

15 Mayıs 2014 saat 09.30’da Demokrasi Meydanı’nda toplanan, aralarında Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bazı siyasi parti ilçe, bazı sendika ve derneklerin şube başkanları, Foça Belediyesi çalışanları ve Foçalı vatandaşların bulunduğu grup adına açıklamayı Sibel Sarı yaptı.

Soma’da yaşananın kaza değil katliam, bu katliamın failinin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler olduğunu vurgulayan Sarı, Soma madenleriyle ilgili önergeyi reddeden AKP’li vekilleri de suçladı.



Sibel Sarı; “ Katliamın faili kuralsız çalıştırma nedeniyle madende işçi sayısını bile tespit edemeyip “İşletmede her türlü tedbir alınmıştır” diyenlerdir. 15 yaşında çocuğun ölüm haberinin geçildiği maden için “mevzuata aykırı durum yoktur” diyen Çalışma Bakanlığı’dır. İş kazalarından kurtulan işçilerin tedavisine yönelik olarak özel sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı “maliyet” olarak görenlerdir. Bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir. İş cinayetleri sonrası “Güzel öldüler” “Bu mesleğin fıtratında ölüm vardır” diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AKP hükümetidir. 130-140 dolardan 28 dolara indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür. Taşeron çalıştırmayı yasaklamayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaklardır” dedi.

Çoğunluğu siyah giymiş katılımcılar, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız olmak üzere tüm sorumluların istifasını istediler.

Grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.



Seyfi GÜL







Okunma: 2958
Okunma: 2958












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)