ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Belediyesi tarihi konağa yeniden hayat verdi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 3.3.2014    

Foça Belediyesi tarihi konağa yeniden hayat verdi



İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı, tarihi taş evleri ve dibek kahvesiyle ünlü Kozbeyli Köyü’nde bulunan 136 yıllık Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi’nin restorasyonu tamamlanarak 28 Şubat 2014 Cuma günü törenle hizmete açıldı.

Saat 14.00’da başlayan törene Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, TBMM eski Meclis Başkanvekili Kemal Anadol, eski milletvekili Ahmet Ersin ve Erdal Karademir, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Metin Öney, Kozbeylili yazar Hüseyin Yurttaş, Yazar Muzaffer İzgü, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Taner Yasav, 68’liler Vakfı Başkanı Okan Yüksel, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.



Hüseyin Yurttaş’ın sunumuyla başlayan törende konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; İlçenin her yerindeki değerleri turizme kazandırmaya çalıştıklarını, Kozbeyli’deki konağında yöreye önemli bir değer kattığına inandığını söyledi. Demirağ; “Buranın kamulaştırılması ve köy tüzel kişiliğine kazandırılmasında Sayın Kemal Anadol’un büyük çabaları ve katkıları olmuştur. Kozbeyli halkı tarihi değeri olan pek çok eşyayı sergilenmek üzere hibe etmiştir. Proje koordinatörümüz Çidem Dirim, arkeolog Ertan Aksoy ve belediye ekibimiz özveriyle çalışarak bu hale getirmiştir. Emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Foça’yı 12 ay faal bir turizm kenti haline getirmek için yavaş ama emin adımlarla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kemal Anadol da konuşmasında “Büyük Ayrılık” kitabında geçen hikayelerinin bazılarında yer alan Kozbeyli köyü ile Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi’nin turizme kazandırılması için meclis içi ve bakanlıklar düzeyindeki çabalarını anlattı.

Gelen çok sayıda kutlama telgrafını gönderenlerin isimlerinin anılmasından ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun telgrafının okunmasının ardından Grup Layka’nın Rembetiko müziklerinden oluşan konseri dinlendi.

ÇAPKINOĞLU’NDA 136 YIL SONRA REMBETİK ŞARKILAR

Kozbeyli Köy meydanındaki törenin ardından köyün yüksek bölümünde yer alan konağa geçildi.

Açılış kurdelesinin kesilmesi ve konağın gezilmesinin ardından davetlilere kokteyl verildi. Kokteyl sırasında Grup Layka da konserine devam etti.

İzmir Valiliği ve Foça Belediyesi’nin ortak projesi olan ''Çapkınoğlu Konağı ve Meyhanesi'' taş yapısının özgün olarak restorasyonunun yanı sıra, tarihi dokuya uygun mozaiklerle süslendi. Kozbeyli Köyü halkının destekleriyle toplanan eski eşyalarla bir sergi alanı oluşturuldu. Yapımı bir yılda tamamlanan yapı ziyaretçilere müze, sosyal tesis ve kafe olarak hizmet verecek.



Seyfi GÜL







Okunma: 3367
Okunma: 3367












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)