ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Sanat Dostlarına ÖÇK ve yunusları anlattılar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 10.2.2014    

Foça Sanat Dostlarına ÖÇK ve yunusları anlattılar



Foça ve çevre yerleşim birimlerinde oturan sanatçı, yazar, şair, tarih araştırmacıları, emekli öğretmen ve çeşitli meslek gruplarına mensup kişilerin oluşturduğu Foça Sanat Dostları grubu 7 Şubat 2014 Cuma günü “Foça ÖÇK Bölgesi'nin Denizel Değerleri ve Körfez’deki Yunuslar” konusuyla toplandı.

Foça Balık Hali üzerindeki Balıkçı Kahvesi’nde gerçekleşen buluşmaya konuşmacı olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Yerel kaynaklar Uzmanı Biyolog Esra Kartal ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nde “İzmir Körfezindeki Yunuslar” konulu tez çalışmasını gerçekleştiren Yüksek Lisans öğrencisi Vahit Alan katıldı.



Koruma Alanı ifadesinin neleri kapsadığını anlatarak sözlerine başlayan Esra Kartal sunumunda konunun bilinirliği ile ilgili olarak yapılan anketlere de yer verdi. Esra Kartal; “Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin anlamı ve neleri kapsadığı konular hakkında yapılan anketimizden edindiğimiz verilere göre Foçalı Balıkçılar konuyu iyi biliyor. Üzerlerine düşenleri de yapmaya özen gösteriyorlar. Turizmciler ikinci sırada. Maalesef halkın bilgisi daha sınırlı. Bu konuda eksikliği kendimizde aradık ve 10 Şubat Pazartesi günüden itibaren ilkokullardan başlamak üzere resmi kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yaparak bilgilendirme toplantıları yapacağız.” Dedi.



Vahit Alan ise; 2013 yılı yaz ayları boyunca Foça Karaburun Mordoğan hattında çalışan Turyol firmasının gemileriyle körfezin kuzey bölümlerini taradıklarını, genellikle iki farklı türde ama beklediklerinden daha çok sayıda Yunus’un varlığını tespit ettiklerini söyledi. Bunun körfezin bu bölgesindeki denizin temizliği anlamını da taşıdığını belirten Alan “Yunus popülasyonu üzerine ülkemizde ilk defa böyle bir çalışma yaptık. Hatta geliştirilmiş bazı tekniklerle tespit ettiğimiz yunuslara kimlik tanımlaması yaptık. Örneğin birinin adını Haydar koyduk. Çalışmalarımızı iki ayda bitirmek üzere planlamıştık. Ancak elde ettiğimiz somut veriler nedeniyle inceleme ve takiplerimize devam etme kararı aldık. Turyol firması tarifeli seferlerinde önce benden ve daha sonra arkadaşlarımdan ücret almayarak, Foça Su Ürünleri Merkez Kooperatifi üyesi balıkçılar da, özel zamanlarda tekneleriyle izlemelerimize yardımcı olarak bize çok büyük katkı sağladılar” dedi.

Toplantı, sunumların ardından katılımcıların konuya dair sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 3002
Okunma: 3002












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)