ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Uğur Mumcu’da birleşti

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 25.1.2014    

Foça Uğur Mumcu’da birleşti



Demokrasi şehidi araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun suikast sonucu öldürülmesinin 21. yılında İzmir’in Foça ilçesinde anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Etkinlikler seçim ortamı nedeniyle gergin kesimleri de bir araya getirdi. Foça Belediye Başkanı ve başkan adayı Gökhan Demirağ, CHP’den ayrılarak bağımsız başkan adayı olan Osman Mert, İşçi Partisi adayı Yavuz Efe anma törenlerine katıldılar.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Foça Şubeleri, Cumhuriyet Halk Partisi ve İşçi Partisi ilçe örgütleri, gençlik, kadın kolları, bazı STK temsilcilerinden oluşan grup Belediye önündeki Demokrasi Meydanı’nda buluştu. Küçükdeniz Sahil caddesinin bir bölümü ile ara sokakları yürüyerek geçtikten sonra “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları atarak ilçe girişindeki Uğur Mumcu Parkı’na gelindi. Parktaki Mumcu maskı önüne önce çeşitli tarihlerde katledilmiş bilim adamı, gazeteci, polis, askerlerin fotoğrafları yerleştirildi.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ADD Foça Şube Başkanı Neşe Uprak bir konuşma yaptı. 24 Ocak 1993’te Uğur Mumcu’nun, 31 Ocak 1990’da ise Prof.Dr. Muammer Aksoy’un sonsuzluğa uğurlandığı 24 Ocak - 31 Ocak tarihleri arasının Adalet ve Demokrasi Haftası olduğunu hatırlatan Uprak, Uğur Mumcu’yu anma törenlerine giderken katledilen şehit emniyet müdürü Gaffar Okan’ı da andı.

Uprak; “Mumcu bir konuşmasında “Gün gelecek tarikatlardan çıkan gençler savcı, kaymakam- vali olarak karşınıza gelecek. Korkaklar bin kere, cesur bir kere ölür” demişti. Gün geldi. Gün Atatürkçü düşüncede birleşme günüdür” dedi.



“Başta Uğur Mumcu olmak üzere; 12 Eylül’e kadar olan süreçte Abdi İpekçi, Ümit Kaftancıoğlu, Cavit Orhan Tütengil sonraki süreçte Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu gibi Cumhuriyetimizin yüz akı aydınlarımızı kurban verdik. Bu gün gelinen noktada Cumhuriyet ve devrim karşıtı yüz karası dönemin kirliliği artık toplumun önüne dökülmüştür. Mustafa Kemal’e ve devrimlerine sövenler, onu karalamaya, aşağılamaya çalışanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş ve uygar yapısını hazmedemeyerek bizi karanlığa kilitlemek isteyenlerdir” diyerek gruba hitabeden Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ konuşmasını şair Hasan Hüseyin’in “Acıyı bal Eyledik” şiirini okuyarak tamamladı.

İşçi Partisi Foça İlçe Başkanı Nurhan Akova imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ise katledilenlerin seçilmiş hedefler olduğu vurgulanarak; Prof. Dr. Muammer Aksoy, Turan Dursun, Prof. Dr. Bahriye Üçok, Org. Eşref Bitlis, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Necip Hablemitoğlu ve Uğur Mumcu, Mustafa Kemal’in “Sakıncalı Askerleri”dir.

Mustafa Kemal’in aydınları kurşunlanmıştır. Kurşuna dizilen Kemalist Devrimin kendisidir” denildi.



Konuşma ve açıklamaların ardından Uğur Mumcu maskı önüne kırmızı karanfiller bırakıldı.

Foça’daki etkinlikler Reha Midilli Kültür Merkezi’nde saat 19.30‘da ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve Bilim danışma Kurulu üyesi Ahmet Gürel’in konuşmacı olarak katılacağı anma gecesi ile devam etti.

Seyfi GÜL







Okunma: 2839
Okunma: 2839












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)