ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’nın en eski trol teknesi devlet eliyle emekli oluyor

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.12.2013    

Foça’nın en eski trol teknesi devlet eliyle emekli oluyor



İzmir’in Foça ilçesinde 1966 yılından beri balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan Kardeşler-3 adlı trol teknesi 8 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararından yararlandırılarak emekliye ayrılıyor.

“Su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla, su ürünleri ruhsat teskeresine sahip on metre ve üzerindeki balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında, gemi boyuna göre (bir metresi için 10-20 metre arasındakilere 10 bin, 21-30 metre arasındakilere 15 bin, 31 metre ve üzeri teknelere 20 bin TL destekleme ödemesi yapılır” şeklindeki Bakanlar Kurulu’nun 2013/4463 sayılı kararının 4.maddesinin 9. bendi gereğince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapılan müracaatları değerlendirdi.

Türkiye genelinde karardan yararlanmak için müracaat eden 550 tekneden 19’unun başvurusu uygun görülmezken 531’inin desteklemeye uygun olduğu belirlendi.

Desteklemeye uygun görülenler arasına 17 metre uzunluğundaki Foça’nın en eski trol teknesi olan Kardeşler-3’te girdi. Turguttekin ailesinin üç kuşaktır geçimini sağladığı ekmek teknesi şimdi devletin 170 bin Tl desteklemesi karşılığında hizmet dışına çıkarılacağı günü bekliyor.



Kardeşi İsmail ile teknenin son sahipleri olduklarını, hurdaya ayrılma sırası ve ödemelerin dört ayda bir çekilen kura ile belirlendiğini belirten Fettah Turguttekin teknenin babası tarafından yaptırıldığını ve kendisi ile aynı yaşta olduğunu söyledi.

Fettah Turguttekin; “Bu teknede babam da, kardeşim ve ben de, çocuklarımız da çalıştık. Ailemizin bir parçası gibi oldu. Boyasından, onarımına her şeyiyle hep kendimiz uğraştık. Foça kıyılarının masmavi bereketli sularından geçimimizi sağladık. Bizim için tam bir ekmek teknesi oldu. Yarım yüzyıla yaklaşan ömrü boyunca hep çalıştı. Yoruldu. Yıprandı. Radar, GPS, IS vb. yeni teknolojik cihazlarla desteklesek de artık hizmet dışına ayrılma zamanı geldi. Tam bu aşamada devletin böyle bir destek kararı bizim için çok faydalı oldu. Biz ekmeğimizi yine denizden çıkarmaya devam edeceğiz. Devletin desteğine kendi gücümüzü de katıp yeni bir tekneyle yola devam edeceğiz. Yetkililere teşekkür ediyoruz.” Dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2929
Okunma: 2929












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)