ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça termik santral cüruf döküm alanında ikinci bilirkişi incelemesi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 12.12.2013    

Foça termik santral cüruf döküm alanında ikinci bilirkişi incelemesi



İzmir'in Aliağa İlçesi'nde bulunan bazı termik santrallerin, Foça’ya bağlı Ilıpınar Köyü Gölyüzü Mevkii'nde, orman ve su kaynakları bakımından zengin araziyi cüruf döküm alanı olarak kullanmasının iptaline ilişkin olarak açılan davada 2. bilirkişi incelemesi yapıldı. Danıştay 6. Dairesi; İlk bilirkişi incelemesinde taraf olan Foça Belediyesi’nin incelemeye çağrılmadığı gerekçesiyle yaptığı başvuruyu uygun bularak yeniden tespit yapılması kararı vermişti.

9 Aralık 2013 Pazartesi günü cüruf döküm alanında tarafların görüşlerinin alınması sırasında, çevredeki köylüler ve vatandaşlar; pankart açarak termik santralleri ve döküm yerlerini protesto etti. Köylüler heyete;“Köyümüzün çeşmelerinin suyu bu birikmeyle artardı. Şimdi biz zehir içiyoruz, zehir içeceğiz. Zeytinlerimiz kuruyor. Tavuk yok, hayvancılık yok. Hepsi ölüyor. Sebep zehirdir.’’şeklinde görüş belirttiler.



DEMİRAĞ “DURUM VAHİM”

İnceleme sırasında hazır bulunan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; “Foça Belediyesi olarak açtığımız dava ile ilgili müdahil olarak buradayız. Danıştay 6. Dairesi bilirkişi heyeti ile ilgili incelemede bulundu. Bundan önceki süreçte bilirkişi incelemesi gerçekleşmişti ama bizler olmadığımız için avukatlarımız aracılığı ile tekrar tespit için yerinde inceleme istedik. Sahadaki vahim durum ortada. Amacımız, termik santrallerin yarattığı çevre katliamına engel olmak. Foça Kent Konseyi bana yetki verdi. Birçok sivil toplum kuruluşu da destek veriyor. Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok, durumun vahameti ortada; bu mesele sadece Foça’nın değil ülkemizin meselesidir. Kuzey aksı tamamen etkileniyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.’’ dedi.

ELİMİZ YÜZÜMÜZ SİMSİYAH

Foça Zeytin Birliği Başkanı Raşit Dirim de; Aliağa Bölgesi’nin kirlilik adına dolup taştığını, pisliğini etrafa saçtığını, alınan yanlış kararlarla bu sahanın cüruf döküm sahası olarak belirlendiğini, firmaların kendi alanları yetmediği gibi orman alanlarını da işgal ettiğini, ormanların tahrip olduğunu ve bölgede zeytin toplayan üreticilerin ellerinin yüzlerinin simsiyah olduğunu dile getirdi.



SANTRAL YAPILMADAN HER TARAF CÜRUF DOLDU

Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Doğutürk ise; bu durumun bir akıl tutulması olduğunu, İzmir’in en önemli ormanlık alanlarının yok edilmek istendiğini söyledi. Doğutürk;‘‘Daha termik santral gelmeden her taraf cürufla doldu, santraller yapılınca ne olacağını herkesin dikkatine sunuyoruz.” dedi.

Jandarma ekipleri bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Heyet ile Foça Belediyesi, Foça Zeytin Birliği temsilcileri ve avukatların cüruf sahasında yaptığı incelemeye vatandaşlar ve basın mensupları alınmadı. Bilirkişi heyeti ve hâkimlerin, depolama alanı ve firmanın geri dönüşüm tesisi olduğunu iddia ettiği bölümlerde inceleme yapması sonrası gruplar olaysız dağıldı.



Seyfi GÜL







Okunma: 3137
Okunma: 3137












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)