ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça, Çekme Makarna’ya tekrar hayat verdi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 11.12.2013    

Foça, Çekme Makarna’ya tekrar hayat verdi



Merkezi İtalya’da bulunan Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından “Dünyanın 28.nci Yeryüzü Pazarı” ilan edilen Foça Yerel Pazarı’nın kurucusu Foça Zeytindalı grubu üyeleri ilçenin kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerinden “Çekme Makarna” yaparak katılımcılara dağıttı.

Slow Food Hareketi’nce 2004 yılından beri dünyanın160 ülkesinde “toprağın bereketine şükür” niyetiyle “Terra Madre Day” “Toprak Ana Günü” olarak kutlanan 10 Aralık günü yapılan etkinliklerin bu yılki teması ”yöresel unutulmaya yüz tutmuş yemekler” olarak seçildi.



Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Foça Mutfağı” kitabı yazarı Nurdan Çakır Tezgin, Slow Food Foça Zeytindalı ile İzmir’de değişik bölgelerde yemek ve yemek kültürü üzerine çalışmalar yapan “Bahriye’nin Mutfağı” ve “Pembe Kekik” gruplarının üyeleri, çoğunluğu kadınlardan oluşan Foçalı vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 200 katılımcıyla “Toprak Ana Günü” şenlik havasında kutlandı.

Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’in; Slow Food hareketinin özü, Foça’daki uygulamaları ve hareketin “Ark of Taste –Nuh’un Ambarı” listesine “Çekme Makarna”yı yazdırmaları ile ilgili bilgi verdiği konuşmasının ardından Gökhan Demirağ Türkiye’nin tek ”Yeryüzü Pazarı’na sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.



Nurdan Çakır Tezgin’in Foça’nın kaybolmaya yüz tutmuş yemekleri hakkında yaptığı çalışmaları anlatmasından sonra sözü tarif aldığı Foçalı Vesile Törün’e bıraktı. Törün “Çekme Makarna”nın hamurunun açılmasından, yapılmasına ve pişirilmesinde dikkat edilecek konulara kadar ayrıntılı bilgiler verdi. Vesile Törün ” Bu makarnanın lezzetli olması için öncelikle kaliteli ve mümkünse yörenin ürünlerinden elde edilmiş unla yapılması gereklidir. Maalesef böyle un bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Reha Midilli Kültür Merkezi’nde Foça Belediyesi, Halim Foçalı Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Foça ve bağlısı çeşitli yerleşim birimlerinden eski yemekler konusunda bilgili kadınlar ve üyelerce ortak olarak gerçekleştirilen etkinliğe katkı verenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Dileyen konuklara yapım ve pişirimle ilgili olarak tarifler verildi. Masalar üzerinde hamuru açılan, kıvamına getirildikten sonra çekilerek yapılan makarnalar pişirilerek konuklara ikram edildi.

Gül Girişmen: “Slow Food Foça Zeytindalı grubu olarak hareketin amaçlarına uygun olarak yerel yemekleri gündeme taşımaya ve yemek kültürümüzde tekrar yerlerini almasına yönelik çalışmalara devam edeceğiz. İnsanımızın layık olduğu “İyi, Temiz, Adil” yiyecekleri mevsiminde ve sadece bulundukları yöredekileri kullanarak tüketmesine özendireceğiz. Bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2634
Okunma: 2634












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)