ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Foça Belediye Başkanı’na plaket

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 28.11.2013    

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Foça Belediye Başkanı’na plaket



İzmir Körfezi’nde yaşayan yunusların popülâsyonu ve kimlik bilgisiyle ilgili bilimsel araştırmalar gerçekleştiren; Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü İzmir Körfezi Yunusları Projesi Yürütücüsü Vahit Alan, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ı makamında ziyaret ederek teşekkür plaket verdi.

Proje ile ilgili bilgiler de aktaran Vahit Alan ‘‘2013 yazı boyunca, Foça – Karaburun - Mordoğan arasında; İzmir Körfezi’ndeki yunuslarla ilgili çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. “Unutulan türler, İzmir Körfezi’nin Yunusları” isimli projemizin amacı, İzmir Körfezi’ndeki yunus varlığını ortaya koymak, sayılarını belirlemek, kimliklerini oluşturmak ve vatandaşların bilinçlenmesini sağlamaktı. Çalışmalarımız sonucunda, İzmir Körfezi’nde iki büyük grup halinde, 200’e yakın yunus tespit ettik. 11’inin kimliğini çıkarttık. Bu bilgileri uluslararası platformda paylaşacağız. Çünkü yunuslar kaçak yollarla yakalanıp parklarda kullanılabiliyor. Kimlik tanımlamasını bunun önüne geçebilmek için yapıyoruz.” dedi.



İZMİR KÖRFEZİ’NDE HAYAT VAR

Yunusların, yoğunlukla Karaburun - Mordoğan arasındaki bir bölge olmak üzere, Foça – Karaburun - Mordoğan üçgeninde yaşadıklarını anlatan Alan; “Burayı tercih etmelerinin sebebi, daha az deniz trafiği ve balıkçı baskısı. Bu bölgede daha rahat avlanabiliyor ve konaklıyorlar. En önemlisi çoğalıyorlar ve yavrularına eğitim verebiliyorlar. Zaman zaman bu üçgenin dışına çıkıp, iç ya da dış körfeze de çıkabiliyorlar. İzmir Körfezi’nde bu kadar çok sayıda bireyin bulunması halen canlılığın ve biyolojik çeşitliliğin olduğunun göstergesi. Çünkü yunuslar deniz ekosisteminin en son tüketicisi. Bir yerde yunus varsa orada hayat var demektir” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faik Erdeniz Özel adına plaketi takdim eden Alan ‘‘Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’a projemize verdiği büyük desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz.’’ diyerek sözlerini tamamladı..



Seyfi GÜL







Okunma: 2729
Okunma: 2729












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)