ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Tükoder Foça Şubesi “Yeni Tüketici Kanunu veto edilsin”

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 15.11.2013    

Tükoder Foça Şubesi “Yeni Tüketici Kanunu veto edilsin”



Tüketicileri Koruma Derneği(TÜKODER) Foça Şubesi Yönetim Kurulu 07.11.2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”a, bankaları ve kredi veren kuruluşları koruyan hükümler konularak kanunun amacına ve ruhuna aykırı hareket edildiğini iddia etti. Kanunun Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi istendi.

TÜKODER Foça Şubesi Yönetim Kurulu adına açıklamayı yapan Şube Başkanı Özkan Yılmaz, kanundaki bu değişiklikle Anayasa’daki “Kanun önünde eşitlik” ve “ hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz “ maddelerine aykırı olarak bu kuruluşlara imtiyaz tanındığını savundu.



Özkan Yılmaz; “Banka ve kredi veren kuruluşların masraf, komisyon vb. isimler altında tüketici kredileri ve işlemlerinden aldıkları bedellerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından tespit edileceği hükme bağlandı. Böylece yıllardır bankaların tüketicilerden haksız olarak aldıkları bu bedellere karşı şikâyet ve dava haklarını kullanarak bu ücretleri geri alabilme yolları da kapatılmış oldu.

Kredi kartı aidatları için de benzer bir düzenleme yapılarak bankaların hiçbir hizmet içermeyen kartlardan yıllık aidat almamaları kararlaştırılırken, hizmet içeren kartlardan yıllık aidat almaları kabul edildi. Böylece gerek mahkemelerin, gerekse Yargıtay’ın kredi kartı yıllık aidatının yasal olmadığı ve alınamayacağına ilişkin tüm kararları çöpe atılmış oldu.

Derneğimizin ve diğer tüketici örgütlerinin bugüne kadar yaptığı öneriler dikkate alınmamış, tüketici şikâyetlerinin % 70-80‘i bankalar hakkında olmasına rağmen telafi edici düzenleme yapılmamıştır. Bundan böyle bankalar tüketicilerden diledikleri şekilde para kazanacaklar ve BDDK sadece düzenleyici olarak görev yapacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmak üzere gönderilen kanunu veto etmesini bekliyoruz. Bu haliyle yasalaştığında tüketiciler açısından büyük zararlar ve yükler getireceği açık olan bu kanunun veto edilmesi için vatandaşlarımızın mail, faks, mektup ve diğer iletişim araçlarıyla Cumhurbaşkanlığına ulaşarak tepki ve taleplerini iletmelerini istiyoruz” dedi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2796
Okunma: 2796












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)