ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Fransız Notin’in sekiz milimetresinden 40 yıl önceki Foça

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 24.10.2013    

Fransız Notin’in sekiz milimetresinden 40 yıl önceki Foça



Türkiye’nin ilk tatil köyü Club Med Foça’nın peyzaj mimarı Fransız Bernard Notin (64), kırk yıl önce sekiz milimetrelik kamerasıyla amatörce yaptığı çekimleri Foça’da gösterime sundu. Notin’in sunumuna 1974 – 1976 yılları arasında birlikte çalıştığı Türk arkadaşları da katılarak hasret giderirken, Türkiye’nin bir numaralı turizm tesisinin çürümeye terk edilmesine sitem ettiler.

Demokrasi Meydanı’nda bulunan ve kendisi de eski bir Club Med çalışanı olan Faik Erdik’e ait Palmiye Kafe’de 23 Ekim 2013 Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlik gündüz saatlerinde Notin’in çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiler doğrultusunda M.Ö. 600’yılı Foça’sını tasvir eden resim ve gravürlerin sergilenmesiyle başladı. Saat 20.00’da ise “Foça”, “Club Med” ve “Bahçıvanlara Özel” adını verdiği üç ayrı bölümlü film gösterimiyle devam etti. Filmleri o günlerin popüler kamerasıyla çeken Notin, gösterimi de orijinalliği bozmama adına 45 yıllık sekiz milimetrelik şerit film makinesiyle yaptı.



Kendisini; adım attığı gün aşık olmuş “40 yıllık Foça aşığı” olarak tanımlayan Notin, filmde yer alan ve bazıları gösterimde hazır bulunan arkadaşlarını büyük bir coşkuyla ve isimleriyle anons ederken 100 dolayında izleyici ortalığı alkışlarıyla inletti.

“Kırk yıl öncede, şimdide Foça vazgeçilmez” diyen; Karşıyakalı Ayşe Naz Akanal ile 1975 yılında tanışıp bir yıl sonra Club Med’de evlenen Bernard Notin yılın altı ayını Fransa’nın kuzeyinde yer alan Thionville kentinin Bertrange kasabasında, diğer altı ayını ise Foça’daki evinde geçirdiğini söyledi.

Notin “Birinci filmi yani Foça’yı, yabancılara tanıtım için, ikincisini Club Med’deki hayatı belgelemek için, üçüncüsünü birlikte çalıştığım arkadaşlarımı unutmamak için çekmiştim. Amatörce düşlediğim şey şimdi gerçekten çok değerli bir tarihi doküman oldu. Ben de bunları Foçalılarla ve arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Güzel bir gece oldu. Herkese teşekkür ederim” dedi.



Gösterim sonrası birlikte fotoğraf çektiren eski Club Med çalışanları grubundan Lütfi Özen arkadaşları adına konuşarak tatil köyünü bugünkü perişan duruma getiren yetkililere sitem etti. Özen; “Öyle harika bir prodüksiyondu ki şimdiki halini görseniz şaşırırsınız. 27 sene çalıştım. Tırnaklarımla yaptım. Hakkımı aldım. Çocuklarımı okuttum. O günkü hali filmden çok çok daha güzeldi. Her taraf cennetti. Işıklar yanardı her ağacın altından. İnsanlar akşam yemeğine tuvaletlerini giyerek, takım elbiselerine papyon takarak gelirdi. Zerafet akardı. Güzel kokular saçılırdı etrafa. Bu memlekete güzel bir şeyler gelmişti. Ama o güzellik bugün çöktü. Yazık, çok yazık” dedi.

Program sonunda Bernard Notin; yaptığı tarihi Foça resimleri, gravürleri ve maketlerini “Foça’da yaşadığım olağanüstü yılların anısına, şükranlarımın bir ifadesi olarak ve herkes her zaman görsün” diyerek sürekli sergilenmesi için Foça Tarihi Merkezi’ne bağışladı.



Seyfi GÜL







Okunma: 3702
Okunma: 3702












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)